Blöjeksem

De flesta barn utvecklar en blöjeksem i något skede. Vanligtvis är mild och inte bry bebisen. Det kan dock vara mera allvarliga och öm i vissa fall. Det kan oftast rensas med de åtgärder som anges nedan.

Blöjeksem. Låt blöja av så mycket som möjligt.
Blöjeksem. Låt blöja av så mycket som möjligt.

Blöjeksem är en inflammation i huden. De flesta fall är på grund av en reaktion i huden till urin och poo (avföring, pallar, eller rörelser). Dessutom trivs en bakterie som heter candida ofta på inflammerad hud. (Detta är den bakterie som orsakar trasten.) Candida kan orsaka en mer inflammerad utslag som kan omfatta mörkare röda fläckar sprids runt blöjområdet ("nappy torsk").

Blöjeksem kan uppstå eller förvärras när ditt barn är barnsjukdomar. Det är oklart varför tandsprickning kan leda till blöjeksem men man tror att det beror på att bebisen producerar mer saliv.

Mest nappy utslag är milda eller måttliga, och är inte allvarliga. Ibland tillstånd såsom eksem, psoriasis, infektioner och vissa sällsynta hudsjukdomar orsaka onormala nappy utslag.

 • Låt nappy bort så mycket som möjligt för att låta frisk luft komma till huden. Självklart kan du inte lämna blöjan off hela tiden. Men ju mer frisk luft, desto bättre. Försök att låta barnet ligger utan en blöja på en handduk eller absorberande ark för en period av tid varje dag. (Dock ändra handduk eller ark så snart det blir vått.)
 • Ändra blöjan ofta. Helst ändra blöjan så snart som den är våt eller nedsmutsade. Syftet är att förhindra att huden är i kontakt med urin och poo under långa perioder. Detta är särskilt viktigt om ditt barn är barnsjukdomar och har offensiva, rinnande avföring.
 • Torkdukar är lika effektiva som vatten. Studier har visat att användning av våtservetter har samma effekt på ditt barns hud som använder bomull och vatten.
 • Efter tvätt, se till barnets stjärt är ordentligt torr innan du sätter på en ny blöja. Torka genom att klappa, inte genom att gnugga, med en handduk.
 • Använd inte pulver, såsom talk, som kan irritera huden.
 • Barriärkrämer eller salvor som du kan köpa på apotek kan hjälpa till att skydda huden mot fukt. Helst gnugga på ett tunt lager av hudkräm eller salva precis innan du sätter på varje blöja. Applicera inte för mycket, eftersom detta kan minska den "andningsförmåga" av blöjan.
 • Använd inte åtsittande plast byxor över blöjor. De håller i fukt och kan göra saker värre.

Ovanstående åtgärder kommer sannolikt att klara en mild utslag. Om utslag blir värre, kan en läkare eller BVC råda ett eller båda av följande utöver ovanstående åtgärder:

 • En mild steroid kräm eller salva, såsom hydrokortison. Steroider minskar inflammation. Applicera sparsamt så ofta som ordinerats (innan du använder en barriär kräm eller salva) för ett par dagar tills utslag har försvunnit. En steroid kräm eller salva bör normalt inte användas för mer än sju dagar.
 • En svampdödande kräm (som dödar candida). Detta appliceras typiskt 2-3 gånger om dagen. Till skillnad från en steroid kräm, fortsätter att använda en svampdödande kräm under 7-10 dagar efter utslag har försvunnit, att se till att alla Candidasuperinfektion bakterier har gått.
 • En kombination kräm som innehåller ett svampdödande medel och en mild steroid ges ofta.

Ibland den inflammerade huden på en blöjeksem blir infekterad med andra typer av bakterier (bakterier). Detta kan misstänkas om det utslag blir värre, trots hjälp av ovanstående behandlingar. I dessa fall ett antibiotikum kan behövas. Dessutom, som nämnts, ibland en blöjeksem beror på en ovanlig eller allvarligare hudåkomma. Därför, om en blöjeksem inte förbättras med den vanliga behandlingen som beskrivits ovan, och sedan se din läkare.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Information för föräldrar

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…