Återkommande vaginal svampinfektion

Många kvinnor har en tillfällig släng av svampinfektion, när behandlingen är oftast lätt och effektivt. Det finns en separat broschyr som heter "Thrush - Vaginal" om en första eller enstaka anfall av trast. Men vissa kvinnor har återkommande anfall av trastar, då behandlingen kan vara svårare. Denna broschyr är till för kvinnor som har återkommande anfall av trast.

Torsk är en infektion som orsakas av en jästsvamp som heter Candida spp. Små mängder Candida spp. ofta lever på huden och runt underlivet. Dessa är oftast ofarliga. Immunförsvaret och harmlösa bakterier som också normalt lever på huden och i slidan stannar oftast Candida spp. från blomstrande. Men när förhållandena är bra för Candida spp., Siffror föröka sig och kan invadera slidan och symptom orsakar.

De villkor mest omtyckt av Candida spp.. är varma, fuktiga, kvavt delar av kroppen. Detta är anledningen till att slidan är den vanligaste platsen för candidainfektion. Andra delar av kroppen som är benägna att candidainfektion omfattar ljumsken, munnen, och blöjområdet hos spädbarn.

De flesta fall av trast orsakas av Candida albicans, men ibland andra typer av Candida spp.., Såsom Candida glabrata eller Candida tropicalis, är orsaken.

Relaterade artiklar

Torsk är den näst vanligaste orsaken till en flytningar. (Den vanligaste orsaken till flytningar är bakteriell vaginos. En separat broschyr som heter "Bakteriell vaginos" ger fler detaljer.)

Urladdningen från torsk är oftast krämig vit och ganska tjock, men ibland är vattnig. Det kan orsaka klåda, rodnad, obehag eller smärta runt utsidan av slidan (vulva). Urladdningen från trast brukar inte luktar. Vissa kvinnor kan ha någon smärta eller obehag samtidigt ha sex eller medan urinera om de har trasten.

Ibland symptomen är lindriga och klara upp på egen hand. Ofta symtom kan vara ganska irriterande, och kommer inte gå utan behandling.

Thrush skadar inte slidan, och det sprider sig inte för att skada livmodern (livmodern). Om du är gravid, kommer trast skadar inte barnet.

Många kvinnor har en tillfällig släng av svampinfektion. I de flesta fall utvecklas utan någon uppenbar anledning. Men vissa kvinnor utvecklar återkommande trast. Detta definieras som en släng av svampinfektion fyra eller fler gånger per år. I de flesta fall är orsaken till att detta inträffar inte känd. Vissa kvinnor verkar bara mer benägna att utveckla trast än vanligt.

Dock kan vissa faktorer gör trast mer benägna att utveckla. Slidan innehåller slem och några andra ofarliga bakterier som hjälper till att försvara slidan från Candida spp.. (Och andra bakterier). Dessa naturliga försvar kan förändras eller upprörd av vissa situationer - till exempel när du är gravid, om du har diabetes, eller om du tar antibiotika. Så, i dessa situationer, kan du vara mer benägna att utveckla trast. Personer med ett dåligt immunförsvar är också mer benägna att få torsk - till exempel människor på kemoterapi för vissa cancerformer, personer som tar höga doser steroider, etc.

Av kvinnor som får en första släng av vaginal svampinfektion, cirka 5 100 av dem kommer att få problem med återkommande vaginal svampinfektion.

Återkommande vaginal svampinfektion. Vilka är symtomen på vaginal svampinfektion?
Återkommande vaginal svampinfektion. Vilka är symtomen på vaginal svampinfektion?

Du behöver inte alltid ett test för att diagnostisera trast. Om du har haft svampinfektion tidigare och samma symtom återkommer, då är det vanligt att behandla det utan en undersökning eller test. Torsk är vanligt och många kvinnor känner igen när de har trasten.

Men det finns andra orsaker till flytningar. Om symtomen inte är typiska eller samma som du brukar få, eller om du har återkommande symtom, då din läkare eller sjuksköterska kan undersöka dig och ta små prover av ansvarsfrihet med kompresser. Dessa skickas till laboratoriet för att bekräfta orsaken ansvarsfrihet. Dessutom kan läkaren eller sjuksköterskan kontrollerar också ett urinprov om du har återkommande trast, för att utesluta diabetes.

Utvärtes behandlingar

Dessa vagitorier och krämer som du sätter in i slidan med en applikator. De innehåller anti-jäst läkemedel såsom klotrimazol, ekonazol eller miconazole. Vanligtvis är en enda stor dos sätts in i slidan är tillräcklig för att klara en släng av trast. Men kanske du också vill gnida lite anti-trast kräm på huden runt slidan (vulva) för ett par dagar, speciellt om det är kliande. Du kan få utvärtes behandlingar på recept, eller så kan du köpa dem på apotek utan recept. Biverkningar är ovanliga, men läs bipacksedeln som följer med behandlingen för fullständig information.

I allmänhet kan du använda dessa utvärtes behandlingar om du är gravid, men du bör kontrollera med din läkare eller apotekspersonal. Behandlingen kan behövas för längre under graviditeten.

Obs: vissa pessar och krämer kan skada latex kondomer och pessar och påverka deras användning som preventivmedel.

Tabletter

Två alternativ är tillgängliga. Flukonazol, som tas som en engångsdos eller itrakonazol som tas som två doser under loppet av en dag. Du kan få dessa behandlingar på recept, och du kan också köpa flukonazol utan recept på apotek. Biverkningar är ovanliga, men alltid läsa bipacksedeln som följer med behandlingen för fullständig information. Ta inte dessa behandlingar om du är gravid eller ammar. Du kanske också vill gnugga lite anti-jäst kräm på huden runt slidan för ett par dagar, speciellt om det är kliande.

Obs: tabletter och utvärtes behandlingar tros vara lika effektiva. Tabletter är mer praktiskt, men är dyrare än de flesta utvärtes behandlingar.

Om du fortfarande har symtom en vecka efter påbörjad behandling, och sedan se din läkare eller sjuksköterska. Behandlingen rensar inte symtom i upp till 1 i 5 fall. Anledningar till varför behandlingen kan misslyckas inkludera:

 • Symptomen kan inte bero på trast. Det finns andra orsaker till en flytningar. Dessutom kan torsk inträffa samtidigt som en annan infektion. Du kan behöva tester som vaginal svabbar för att klargöra orsaken till dina symptom.
 • De flesta anfall av trast orsakas av Candida albicans. Dock är ungefär 1 på 10 anfall av trast orsakas av andra stammar av Candida spp.. såsom Candida glabrata. Dessa kan inte vara så lätt att behandla med vanliga anti-trast läkemedel.
 • Du kanske inte har använt behandlingen korrekt.
 • Du kan ha haft en snabb upprepning av en ny trast infektion. (Detta är mer troligt om du tar antibiotika, eller om du har odiagnostiserade eller dåligt kontrollerad diabetes.)

Följande tips kan hjälpa. Men de har inte visat sig fungera genom forskning, och deras användning är baserad på praxis snarare än forskningsstudier:

 • Hygien. Torsk är inte på grund av dålig hygien. Dock får de normala slidan ändras genom överskott tvättning och duschning i slidan, kan skumbad, parfymerade tvålar, spermiedödande, etc. Den normala slem och bakterier i slidan bli upprörd av dessa saker och låta Candida spp. att infektera. Därför kan det vara bäst att tvätta bara med vatten och oparfymerad tvål, och inte douche slidan.
 • Kläder. Bär inte nylon underkläder eller åtsittande jeans för ofta. Lösa bomull byxor är bäst. Strumpor snarare än strumpbyxor är att föredra. Syftet är att förhindra att det vaginala området från att vara ständigt varm, fuktig, och lufttomt.
 • Antibiotika. Var medveten om att torsk är mer troligt om du tar antibiotika för andra sjukdomar. Antibiotika kan döda de normala ofarliga bakterier i slidan som hjälper till att försvara mot Candida spp.. Som Candida spp.. är en jäst och inte bakterier, kommer detta inte att dödas av antibiotika. Detta är inte att säga att varje kurs av antibiotika leder till svampinfektion. Men, om du är benägna att detta problem och du ordineras antibiotika, så har vissa anti-trast kräm klar att använda vid första tecken på svampinfektion.
 • Sex. Torsk är inte en sexuellt överförbar sjukdom. Dock kan friktionen när du har sex orsaka mindre skador på slidan som kan göra Candida spp. mer benägna att blomstra. Så, se till att din vagina är väl smord när de har sex. Om naturliga sekret räcker inte sedan använda ett glidmedel när du har sex.

Det finns inga entydiga tecken på att p-piller, tamponger eller bindor ökar risken för att få trast som vissa människor kan föreslå.

Vem får vaginal svampinfektion? Vilka är de behandlingsalternativ för vaginal svampinfektion?
Vem får vaginal svampinfektion? Vilka är de behandlingsalternativ för vaginal svampinfektion?

Om du har återkommande anfall av trastar då ett alternativ är helt enkelt att behandla varje match och när den inträffar. Ett annat alternativ som din läkare kan föreslå är enligt följande:

 • Använd någon av de behandlingar som beskrivs ovan (utvärtes behandlingar eller tabletter) - men för längre tid än vanligt. Din läkare kommer att informera exakt hur länge du ska använda behandlingen för. Exempelvis kan detta vara i 7-14 dagar för topiska behandlingar.
 • Använd sedan en topikal behandling eller ta en flukonazol tablett en gång per vecka. (Ibland andra tabletter kan föreskrivas, följ instruktionerna från din läkare.) Detta kallas underhållsbehandling, vilket ofta hindrar trast från återkommande.
 • Fortsätt underhållsbehandling i sex månader och sedan sluta.

De flesta kvinnor förblir klara av trastar under underhållsbehandling. Efter avslutad behandling, många av de behandlade förbli fri från svampinfektion, eller bara få tillfällig matchen igen. Men vissa kvinnor återgår till att få återkommande trast. I sådana fall, om nödvändigt, kan behandlingsplanen upprepas, och underhållsbehandling fortgått.

Se din läkare om du utvecklar torsk samtidigt på underhållsbehandling. Detta kan tyda på att du har en resistent stam av Candida spp.. vilket kan kräva en alternativ behandling.

Om du har haft svampinfektion tidigare och samma symtom återkommer, då är det vanligt att behandla det utan en undersökning eller test. Många kvinnor känner när de har trasten och behandla det själv. Du kan köpa effektiva behandlingar (diskuterat ovan) utan recept på apotek.

Men kom ihåg, en flytningar eller vulva klåda kan bero på ett antal orsaker. Så, ta inte för alla utsläpp eller kliar är trast. Följande ger en vägledning om när det kan vara bäst att se en läkare eller sköterska om du tror att du kanske har trasten. Om du:

 • Är under 16 år eller över 60 år.
 • Är gravid.
 • Ha onormal vaginal blödning eller smärta i nedre buken.
 • Är dålig på själv förutom de vaginala och vulva symtom.
 • Reaktionerna är inte helt samma sak som en tidigare släng av svampinfektion. Till exempel, om ansvarsfrihet har en dålig lukt, eller det du utvecklar sår eller blåsor bredvid din vagina.
 • Har haft två episoder av trastar i sex månader, och har inte hört en läkare eller sjuksköterska om detta för mer än ett år.
 • Har haft en tidigare könssjukdom (eller din partner har).
 • Har haft en tidigare dålig reaktion på anti-trast medicinering eller behandlingar.
 • Har ett försvagat immunförsvar - till exempel om du är på cytostatikabehandling vid cancer eller tar långsiktigt steroid medicinering oavsett orsak.

Och, om du behandla dig själv, se en läkare eller sjuksköterska om symptomen inte klara med behandlingen.

 • "Naturliga" botemedel för svampinfektion inkluderar: levande yoghurt in i slidan, lägga ättika eller bikarbonat till ett bad för att förändra surhetsgraden i slidan, tamponger impregnerade med tea tree-olja. Men för närvarande finns det få vetenskapliga bevis för att visa att dessa åtgärder fungerar men vissa kvinnor kan finna att de hjälper lugna sina symtom.
 • Torsk är inte en sexuellt överförd infektion. Candida spp.. är en jäst grodd som vanligtvis inträffar på huden och vagina. Av skäl som inte är riktigt klara, multiplicerar det ibland att orsaka symtom.
 • Manliga sexuella partners behöver inte behandling om de har symptom på svampinfektion på sin penis. Symptomen hos män inkluderar rodnad, klåda och ömhet av förhuden och huvudet (ollonet) av penis. Kvinnor inte fånga torsk från män som inte har några symptom.