Candidal hudinfektion

Ett utslag orsakas av Candida är oftast inte allvarligt, och är oftast lätt att behandla med en svampdödande kräm.

Relaterade artiklar

Candida är en jäst (en typ av svamp). Små mängder candida lever normalt på huden och gör ingen skada. Ibland, under vissa förutsättningar, kan de föröka sig och orsaka infektion. De vanligaste platserna för candida att orsaka infektion är slidan (vaginal svampinfektion), munnen (muntorsk), och huden. Denna bipacksedel erbjudanden bara med Candidasuperinfektion hudinfektioner. Se separata broschyrer som kallas Vaginal svampinfektion och Muntorsk för ytterligare detaljer.

Vanligtvis inte. De flesta infektioner inträffar hos personer som i övrigt är frisk (även om de är vanligare om du är överviktig). Behandlingen brukar fungera bra. I vissa människor, kan den Candidasuperinfektion hudinfektion vara den första indikationen på ett annat tillstånd, såsom diabetes.

Chansen att en Candidasuperinfektion hudinfektion utvecklar är mer troligt i följande situationer:

 • Hudområden som är fuktig eller svettig är idealiska för candida att blomstra. Därför, de gemensamma drabbade platserna är i veck i huden i ljumsken, armhålor, och under stora bröst. (Ett annat namn för inflammation i ett hudveck eller under ett bröst är "intertrigo". Candidainfektion är en vanlig orsak till intertrigo.) Beror ibland på candida Blöjeksem. Överviktiga människor kan utveckla candidainfektion mellan hudveck. Det kan också påverka huden mellan fingrar och tår, och hörnen i munnen.
 • Om du har diabetes.
 • Om du tar en lång kurs av antibiotika eller steroider medicinering.
 • Om du har ett dåligt immunförsvar. Till exempel, om du har AIDS eller har kemoterapi, eller har vissa typer av allvarlig blodsjukdom.

Hos drabbade hudveck (under brösten, ljumske, etc.) en typisk röd utslag. Utslagen är vanligen öm och kliande. Små blåsliknande svullnader kan utvecklas på utslag. Skin skala kan ansamlas på utslag att producera en vit-gul, ostmassa-liknande substans över det drabbade området. Om områdena mellan tår eller fingrar är inblandade, kan den drabbade huden blir tjock och uppblötta (där huden mjuknar och blir en vitaktig färg).

 • En svampdödande kräm rensar oftast infektionen inom en vecka eller så.
 • Ibland kan en mild steroid grädde tillsätts för att minska inflammation medan svampdödande kräm fungerar. (Dock kommer en steroid kräm ensam förvärra situationen så snart steroiden är stoppad.)
 • Ibland, om utslag är utbredd, är svampdödande tabletter ordinerats.
Candidal hudinfektion. Är en Candidasuperinfektion hudinfektion allvar?
Candidal hudinfektion. Är en Candidasuperinfektion hudinfektion allvar?

För att minimera risken för en Candidasuperinfektion hudinfektion:

 • Håll områden kan komma att påverkas så ren och torr som möjligt.
 • Torka alltid väl efter tvätt, särskilt i ljumsken, armhålor, och under stora bröst. Vissa människor använder en hårtork för att torka dessa områden efter tvätt för att säkerställa att de är torra innan du sätter kläderna på.
 • Bär ljus, lös, absorberande kläder och undvika ull och syntetiska fibrer. Detta hjälper till att hålla huden från att bli alltför fuktig.
 • Gå ner i vikt kan hjälpa om fetma bidrar till detta problem.
 • Om du är orolig med upprepade infektioner på vinkeln på din mun och du bär tandprotes, ta sedan bort proteser varje natt för att rengöra, och sedan sterilisera dem över natten.

Om infektionen håller återkommande utan uppenbar anledning, ett test för att kontrollera för socker (diabetes) kan få råd av en läkare.

Aktuella artiklar