Den manliga reproduktiva systemet

Denna broschyr ger en kort översikt av det manliga reproduktiva systemet.

De organ och strukturer i det manliga reproduktiva systemet ger män möjlighet att befrukta kvinnans ägg (ägg) för att producera ett barn.

Flera olika organ och strukturer utgör det manliga reproduktiva systemet. Dessa inkluderar testiklarna, där sperma görs, flera ledningar (rör) där sperma lagras, och penis. Penis har en enda kanal som kallas urinröret, vilket frigör både sperma och urin. Dessutom ingår i det manliga reproduktiva systemet är de accessoriska könskörtlar, däribland prostatakörteln och sädesblåsorna. Dessa körtlar göra särskilda fluider, som läggs till sperma när den färdas genom kanalerna. Tillsammans vätskan är känd som sperma.

Hormoner görs också av delar av en mans reproduktiva systemet.

Testiklarna börjar utvecklas inuti den inre kroppen hålighet i en växande baby (fostret). Ungefär två månader innan en manlig bebis föds, testiklarna börjar att sjunka in i de scrotal säckar. Eftersom de är utanför den huvudsakliga kroppshålighet testiklarna är något svalare. Denna skillnad i temperatur hjälper spermieproduktionen.

Penis innehåller urinröret, som passerar både urin och semen. Det finns tre huvudsakliga delar av penis - roten, kropp och ollonet. Roten är den del fäst vid den nedre delen av buken. Kroppen av penis består av en svampliknande typ av vävnad, som sväller när blod kommer in under en erektion. Den glans penis är den något större område mot slutet av penis och innehåller öppningen av urinröret.

Den manliga reproduktiva systemet. Vad är det manliga reproduktiva systemet?
Den manliga reproduktiva systemet. Vad är det manliga reproduktiva systemet?

Dess huvudsakliga funktion är att ge män möjlighet att befrukta kvinnans ägg genom att producera och leverera sperma. Testiklarna också hormoner som hjälper män att utveckla de egenskaper som är förknippade med att vara manlig. Detta inkluderar distribution av könshår, utvidgningen av penis och djupare röst.

Under puberteten, nivåerna av vissa hormoner i hjärnan börjar öka. Dessa förändringar orsakar en ökning i produktion och frisättning av två hormoner från hypofysen - luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH). (Hypofysen är en liten körtel vid basen av hjärnan. Det gör olika hormoner som frigörs i blodet, inklusive LH och FSH.) LH i blodet gör att cellerna i testiklarna att göra och släppa testosteron, ett annat hormon. En del av denna testosteron får omvandlas till en annan form. Tillsammans, de två formerna av testosteron bidrar till att utveckla och förstora penis och andra manliga könsorgan. Testosteron bidrar också till att stimulera muskler och skelett tillväxt och fördjupa den manliga rösten.

FSH och testosteron samverkar för att stimulera testiklarna att producera spermier. Varje spermie tar mellan 65-75 dagar att bilda, och omkring 300 miljoner produceras varje dag. Inne i testiklarna spermier görs i strukturer som kallas sädeskanalerna. På toppen och på baksidan av varje testikel är bitestiklarna, vilket lagrar spermier.

Leder från bitestiklarna är sädesledaren. De sädesledaren bär spermier till penis. För att göra detta, passerar sädesledaren i den inre håligheten hos kroppen. Passing nära urinblåsan, deferens vas så småningom kommer in i prostatakörteln där röret blir urinröret.

Prostatakörteln ligger strax under urinblåsan (se diagram). Den är normalt ungefär lika stor som en kastanj. Prostatakörteln gör en specialiserad vätska som sättes till spermier vid utlösning. Sädesblåsorna också lägga vätska till spermier vid utlösning.

Blandningen av spermier, vätska från prostatan och vätska från sädesblåsorna kallas sperma. Om 60 till 70% av volymen av sperma kommer från sädesblåsorna. Urinröret (röret som transporterar urin och sperma) löper genom mitten av prostata.

När sexuellt upphetsad, ett antal förändringar sker inuti penis. De artärer som försörjer penis expandera tillåta mer blod att komma in sina vävnader. Den ökning av blodflödet orsakar penis att förstora. Den extra blodflödet plus signaler från nervsystemet och kemiska förändringar orsakar en erektion. Utlösning (sammandragningarna som frigör sperma) är en reflex, vilket betyder att det inte är medvetet kontrolleras. Som en del av reflex, är öppningen som tömmer blåsan stängd. Detta innebär att urin inte frisätts samtidigt som sperma. Volymen av sperma i en typisk utlösning är mellan 2,5-5 milliliter (ml) med mer än 20 miljoner spermier per ml.

De manliga könsorgan

Från Grays Anatomy Online
Webb: www.bartleby.com/107/258.html

Människans fysiologi / det manliga reproduktiva systemet

Vad gör det manliga reproduktiva systemet? Hur fungerar det manliga reproduktiva systemet att fungera?
Vad gör det manliga reproduktiva systemet? Hur fungerar det manliga reproduktiva systemet att fungera?

Wikibooks, den öppet innehåll läroböcker samling
Webb: http://en.wikibooks.org/wiki/Human_Physiology/The_male_reproductive_system

Aktuella artiklar