Hydrocele hos vuxna

En hydrocele är en samling av vätska i pungen. De flesta utvecklas utan någon uppenbar anledning, är ofarliga, och kan vara ifred. Om det behövs, kan en liten operation bota oftast problemet. I ett litet antal fall, är en hydrocele grund av en underliggande problem med en testikel (testikel).

Pungen är normalt lös, mjuk och köttiga. Det håller de båda testiklarna (testiklar). Vanligtvis kan du enkelt känna testiklarna i pungen. Ett rör (sädesledaren) tar sperma från varje testikel (testikel) till penis. Det är normalt för en testikel att hänga lägre än den andra.

En hydrocele är en samling av vätska i en säck i pungen bredvid en testikel (testis). Det sker oftast på ena sidan, men ibland en hydrocele former över båda testiklarna (testiklar).

Den normala testikel omges av en smidig skyddande vävnad sac. Du kan normalt inte känna detta. Det gör en liten mängd "smörjande" vätska för att låta testiklarna att röra sig fritt. Överflödig vätska rinner normalt bort i venerna i pungen. Om balansen förändras mellan mängden vätska som görs, och det belopp som dräneras, ackumuleras en del vätska som hydrocele.

Relaterade artiklar

Se även separat broschyr som heter Lär känna dina testiklar (testiklar).

Hydrocele hos vuxna. Den normala pungen och testiklarna.
Hydrocele hos vuxna. Den normala pungen och testiklarna.

En hydrocele känns som en liten vätskefylld ballong inne i pungen. Det känns smidig, och är i huvudsak framför en av testiklarna (testiklar).

Hydroceles varierar mycket i storlek. Mycket stora hydroceles ibland ses hos äldre män som aldrig har visat sin svullnad till en läkare. Det kan ha varit att få större under ett antal år.

Hydroceles är normalt smärtfri. Stora hydroceles kan orsaka obehag på grund av sin storlek. Promenader eller sexuell aktivitet kan bli obehagligt om du har en mycket stor hydrocele.

De flesta hydroceles förekomma hos vuxna och är vanligast hos män över 40 år.

  • Orsaken är inte känd i de flesta fall.
  • Ett litet antal hydroceles orsakas när något är fel med en av testiklarna (testiklar). Exempelvis kan infektion, inflammation, skada eller tumörer i en testikel (testis) orsaka att vätska bildas, som leder till en hydrocele formning.
  • Ibland hydroceles utvecklas när det är allmän svullnad i den nedre halvan av kroppen på grund av vätskeansamling.

En läkare kommer att undersöka testiklarna (testiklar). Din läkare kan också lysa ett ljus genom pungen, vilket hjälper till att diagnostisera en hydrocele.

Om hydrocele är stor, och läkaren kan inte känna testikeln (testiklarna), kan vätskan tömmas med en nål och spruta. (Detta är hjälpt genom att injicera lokalbedövningsmedel i överliggande huden att göra förfarandet smärtfritt.) När vätskan avlägsnas, kan testiklarna därefter undersökas lättare.

Ibland en ultraljudsundersökning av testiklarna kommer att informeras. Detta kan kolla testiklarna att se till att det finns någon bakomliggande orsak till hydrocele.

Lämnar den ensam kan vara ett alternativ

Hos vuxna, om hydrocele orsakar inga symtom, är ett alternativ att helt enkelt lämna den ensam. Om det blir större eller besvärande, kan du alltid ändra dig och få behandling.

Kirurgi

Kirurgi kan rekommenderas om din hydrocele är stort eller obekväm. Driften för ett hydrocele handlar om att göra ett mycket litet snitt i pungen eller nedre mage (buk) vägg. Vätskan dräneras därefter från runt testikeln (testiklarna). Passagen mellan buken och pungen kommer också att tätas så att vätska inte kan återbildas i framtiden. Detta är en mindre operation och utförs som en dag fall, inte så inte brukar innebära en övernattning på sjukhuset. En hydrocele kan återvända efter kirurgi men detta är mycket ovanligt.

Dränering

Fluiden kan dräneras enkelt med en nål och spruta. Men efter denna procedur, är det vanligt att sac av hydrocele att fylla med vätska inom några månader. Tömning då och då kan vara lämpliga men om du inte är lämpliga för operation eller om du inte vill ha en operation.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…