Oh boy! hur män kan bekämpa manliga cancer

Liksom de flesta klichéer, det finns en bra vaniljsockret av sanning i det allmänna antagandet att när det gäller att leta efter sin hälsa eller söka medicinsk rådgivning, män gör inte alltid "man up"!

Med att få regelbundna kontroller för livmoderhalscancer screening eller preventivmedel kan inte vara ett fat av skratt, men åtminstone det innebär att som kvinna du är van vid att se insidan av din GP: s operation, och det har inga dolda fasor. Män är inte erbjuds någon rutinmässig screening för cancer förutom tarmcancer screening från 50 års ålder, och detta innebär inte att se en läkare. De besöker deras GP mindre ofta än kvinnor och jag ser alltför många som har antagit "huvudet i sanden"-strategi.

Denna vecka Institute of Cancer Research (ICR) lägger ut en förnyad finansiering uppmaning till forskning om manliga cancer, med fokus på kampen mot dessa villkor i sin Everyman hälsaaktionen. Enligt ICR siffror, nivåerna av både diagnosen prostatacancer och testikelcancer har ökat dramatiskt de senaste åren.

När det gäller prostatacancer, är detta ökande förekomsten stor del beror på ett ökat antal fall som diagnostiseras genom en ökad användning av PSA-test och påverkan av en åldrande befolkning. Även om det är allmänt anses vara en äldre mans problem, med en genomsnittlig ålder vid diagnos av 74, är över 1000 män under 55 års ålder diagnosen prostatacancer varje år. Sedan 1975, har nivån på testikelcancer fall i Storbritannien mer än fördubblats - även om orsakerna till detta är ännu inte helt kända.

Det är goda nyheter för dock! Testikelcancer är nu mer än 95% botas om fångad i ett så tidigt skede. Så vad kan män - och deras anhöriga - gör att bemanna upp till cancer?

Spotting tecken - Prostatacancer

Oh boy! hur män kan bekämpa manliga cancer. Spotting tecken - prostatacancer.
Oh boy! hur män kan bekämpa manliga cancer. Spotting tecken - prostatacancer.

Många av de associerade symtom är vanligt hos äldre män, och som denna typ av cancer är ofta långsamt växande, kan du inte upptäcka några varningssignaler genast - men här är vad män bör se upp för när man går på toaletten:

 • Dålig ström - flödet av urin är svagare, och det tar längre tid att tömma blåsan.
 • Dribblingar - en liten mängd urin rinner ut strax efter du är klar på toaletten.
 • Frekvens - du kan kissa oftare än normalt.
 • Krav på skyndsamhet - du kan behöva komma till toaletten snabbt, men när du kommer dit kan du ha:
 • Tveksamhet - behovet av att vänta på toaletten en stund innan urinen börjar rinna.
 • Dålig tömning - du kan ha en känsla av att inte riktigt tömma urinblåsan.
 • Blod i urinen - bör detta alltid kontrolleras ut.

Naturligtvis de flesta män som utvecklar dessa symtom är mer benägna att ha en godartad (godartade) prostataförstoring, snarare än cancer. Men hur som helst, är din enda chans att få dina symtom sorteras för att skaffa dig checkat ut.

Lär känna dina testiklar

En man som är för vana att regelbundet granska sina testiklar eller testiklar, kommer att gå en lång väg att avvärja mot denna form av cancer, eftersom han är mer sannolikt att upptäcka eventuella onormala klumpar, svullnader och fläckar anbud eller märker någon förändring i deras storlek eller vikt.

Tveka inte att tala med eller kontakta din läkare, om du inte hittar en abnormitet, som din läkare kommer att kunna ge råd om det finns en allvarlig orsak. Generellt sett, testikelcancer börjar oftast som en liten, hård, smärtfri knöl på ena testikeln. Och minns om du inte hittar en knöl eller bula det är mer sannolikt att vara en av följande, som är alla vanliga och behandlingsbara:

 • Samlingar av vätska
 • Infektion
 • Ofarliga cystor

Läs mer om prostatacancer fakta från Everyman kampanjen.

Många av de patienter jag ser har otålig för veckor över sina symtom, och ofta tar det inte mer än ett par minuter för att lugna dem. Även om det värsta inträffar, kan få en tidig diagnos gör all skillnad i termer av långsiktigt resultat. Så om du är osäker, kolla upp det!

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…