Hepatit C - dåliga nyheter och goda

Den allmänt omfattade nyheter under de senaste dagarna om att en patient smittades med hepatit C efter kontakt med en barnmorska kommer att ha slagit skräck i hjärtat på många av oss. Lyckligtvis, långt borta är de dagar då du kan bli smittad med denna allvarliga virusinfektion via en blodtransfusion - sedan 1991, är allt blod noggrant kontrolleras för hepatit C, samt hepatit B, hepatit A, HIV och andra blodburna sjukdomar innan det ges till patienter. Men medan Hepatit C är högst osannolikt att föras vidare genom kontakt med en läkare, visar det här fallet kan det hända.

Hepatit A kan lätt föras vidare genom förorenad mat eller vatten, eller genom att äta mat som utarbetats av någon som berörs. Men många människor diagnosen ganska snabbt när de utvecklar gulsot inom ett par veckor för att smittas och de flesta blir helt återställda inom några veckor, med inga långsiktiga skadeverkningar. Hepatit B och C är båda mycket svårare att fånga. Det enda sättet någon kan realistiskt vara infekterade med hepatit C är om deras vårdpersonalen hade en skada som orsakats dem att blöda in i patientens öppna vävnader. Faktum är att alla patienter som kom i kontakt med barnmorskan i detta fall att kontaktas, ett stort antal av dem redan har testats, och ingen annan har (ännu) har visat sig vara smittade.

Tyvärr, tidiga symtom på hepatit C är milda - färre än 1 av 20 smittade människor blir akut sjuk med gulsot under veckorna efter infektionen. Det betyder att många människor inte diagnostiseras förrän en lång tid efter att de har blivit smittade. Medan omkring 1 i 5 personer rensa infektion från sina system själva, lever viruset på i ca 80% av infekterade patienter. Man tror att cirka 216.000 människor i Storbritannien har denna kroniska infektion.

Av dessa kroniskt infekterade patienter, upp till 1 av 5 utvecklar skrumplever efter 20-30 år, och upp till 1 av 50 utvecklar levercancer.

Men det finns goda nyheter också. Fram till denna vecka, har personer med vissa typer av hepatit C har erbjudits behandling med en kombination av två läkemedel (peginterferon och ribavirin). Om de har Hepatit C typ 2 eller 3, de har ungefär en 80% chans att bli botade med denna behandling. Om de har Hepatit C-typ 1, är deras chans att bota med denna behandling ca 40%. Men den 9 mars godkände National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) en ny behandling, boceprevir, vilket kan dessutom användas för personer med typ 1-infektion. Denna trippel kombination ökade botade till över 60% av personer som inte har behandlats tidigare, och att nästan 60% bland personer som hade tidigare behandling som hade misslyckats.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…