Allt om bältros

Det är inte en promenad längs en ​​klapperstensstrand, och det är verkligen mindre roligt. Bältros drabbar en av fem personer i deras livstid och kan orsaka långvarig smärta. Lyckligtvis kommer de flesta blir helt återställda om de ser sin läkare tidigt för behandling.

Bältros - Vad är det?

Bältros är en infektion som orsakas av ett virus som kallas varicella zoster eller herpes zoster - samma virus som orsakar vattkoppor (men inte samma som herpes virus som orsakar munsår). Förvirrande dock behöver du inte exakt "fånga" bältros på det sätt du fånga andra virusinfektioner som förkylningar. Istället kan du få bältros om du har haft vattkoppor tidigare. Viruset lever i den i dina nervrötter, bredvid din ryggmärg, efter att du har återhämtat sig från vattkoppor. Efter år av att orsaka några symtom, kan det bli aktivt igen och börja multiplicera, orsakar typiska bältros utslag.

Även om du inte kan "fånga" bältros, kan du fånga vattkoppor från någon som har bältros (men du måste röra blåsor att fånga det).

Vad orsakar det?

Det finns ofta ingen trigger för bältros. Det kan hända efter stress, eller att du har varit sjuk i en annan anledning. Läkemedel som cancer kemoterapi och kortisontabletter ökar också risken genom att försvaga ditt immunsystem.

Vilka är symptomen?

Bältros påverkar bara huden betjänas av en (eller ibland två eller tre) nervrötter i ryggraden. Det påverkar bara ett band av skinn över ena halvan av kroppen - oftast bröstet eller magen, även i ansiktet runt ögonen är också vanligt inblandad. Det första symptomet är oftast ett band av smärta över detta område av huden, som kan vara en molande värk eller skarp, stickande eller brännande. Det har följt två eller tre dagar senare av ett rött utslag som blåsor i upp till en vecka sedan sårskorpor över och bleknar under de närmaste veckorna.

Smärtan varar vanligtvis två till fyra veckor. De flesta blir helt återställda efter detta och det är ovanligt att få bältros mer än en gång i livet. Men, om du är över 50 år (och speciellt över 60) eller ditt immunförsvar är svagt, du är mer sannolikt att få långsiktiga nervsmärta, kallad neuralgi. Lyckligtvis kan du minska dina symtom genom att få behandling tidigt.

Om bältros påverkar huden runt ögonen, är det viktigt att få regelbunden uppföljning från din läkare för att säkerställa att infektionen inte sprider sig in i ditt öga.

Vad är det för behandling?

Vissa människor behöver inte behandling, eftersom symtomen oftast kommer bosätta sig på egen hand. Men vissa människor löper större risk att utveckla komplikationer, och detta kan minskas genom att ta anti-virala tabletter för ungefär en vecka. Ser din GP så fort du får symptom - den tidigare behandlingen påbörjas, desto effektivare är den.

Allt om bältros. Bältros - Vad är det?
Allt om bältros. Bältros - Vad är det?

Du är i en högre riskgrupp om:

 • Du är över 50
 • Du har ett medicinskt tillstånd eller tar tabletter som kan försvaga ditt immunsystem
 • Du har bältros någon annanstans än magen eller bröstkorgen
 • Du har svår smärta

Hur kan jag hjälpa mig själv?

 • Enkla åtgärder som kommer att bidra inkluderar:
 • Hålla kyla
 • Bära löst sittande kläder
 • Kalla kompresser
 • Smärtstillande medel som paracetamol (om dessa inte är tillräckligt stark, tala med din läkare)

Neuralgi - vad är det?

Neuralgi är det medicinska namnet för någon nervsmärta. Du kan få fortsatt nervsmärta efter utslag av bältros har bleknat, personer med diabetes kan få neuralgi (speciellt i fötterna), och trigeminusneuralgi är en nervsmärta som påverkar en del av ansiktet och hårbotten runt örat.

All neuralgi behandlas med medicin för att försöka göra nerverna mindre känsliga. De mest effektiva läkemedlen har alla utvecklats för att behandla andra tillstånd i nervsystemet. En av de mest använda är amitriptylin, först används för att behandla depression. Två droger som används för epilepsi - gabapentin och pregabalin - kan också vara mycket effektiva.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig orsak till infektion, men oftast orsakar…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…