Bältros (herpes zoster)

Bältros är en infektion i en nerv område som orsakas av varicella zoster-virus. Den orsakar smärta och utslag längs ett band av huden levereras av de drabbade nerven. Symtomen går vanligtvis inom 2-4 veckor. Smärtan kvarstår ibland efter utslag har gått, mer vanligt hos personer över 50 års ålder. Andra komplikationer är ovanliga. Antivirala läkemedel kan förskrivas för att begränsa sjukdomens svårighetsgrad.

Bältros (herpes zoster). Vad är bältros och hur vanligt är det?
Bältros (herpes zoster). Vad är bältros och hur vanligt är det?

Bältros är en infektion i en nerv och det hudområde som tillhandahålls av nerven. Den orsakas av ett virus som kallas varicella zoster-virus. Det är samma virus som orsakar vattkoppor. Alla som har haft vattkoppor tidigare kan utveckla bältros. Bältros kallas ibland herpes zoster. (Obs: detta är mycket olika till genital herpes som orsakas av ett annat virus som kallas herpes simplex.)

Omkring 1 i 5 personer har bältros någon gång i sitt liv. Det kan inträffa i alla åldrar, men det är vanligast hos personer över 50 års ålder. Det är ovanligt att få bältros mer än en gång, men omkring 1 i 50 personer har bältros två eller flera gånger i sitt liv.

De flesta människor har vattkoppor någon gång (oftast som barn). Viruset inte helt gå efter du har vattkoppor. Vissa viruspartiklar förbli inaktiva i nervrötterna bredvid din ryggmärg. De skadar ingen där, och orsakar inga symtom. Av skäl som inte är klart, kan viruset börjar föröka sig igen (återaktivera). Det är ofta flera år senare. Den reaktiverade viruset färdas längs nerven på huden för att orsaka bältros.

I de flesta fall sker en episod av bältros utan någon uppenbar anledning. Ibland kan en period av stress eller sjukdom verkar utlösa den. En mindre åldrande immunsystemet kan stå för att det är vanligare hos äldre människor. (Immunförsvaret håller viruset inaktivt och hindrar den från att föröka sig. En viss försvagning av immunförsvaret hos äldre människor kan stå för det virus reaktivering och multiplicera orsaka bältros.)

Bältros är också vanligare hos personer med dåligt immunförsvar. Till exempel uppstår bältros ofta hos yngre personer som har hiv / aids eller vars immunförsvar dämpas med behandling såsom steroider eller kemoterapi.

Viruset drabbar oftast en nerv endast på ena sidan av kroppen. Symtomen uppträder i hudområde att nerven leveranser. De vanliga symptomen är smärta och hudutslag. Ibland är två eller tre nerver bredvid varandra påverkas.

Hur bältros inträffar? Är bältros smittsam?
Hur bältros inträffar? Är bältros smittsam?

De vanligaste involverade nerver är de som levererar huden på bröstet eller buken. Den övre ytan (inklusive ett öga) är också en vanlig plats.

Smärtan är en lokaliserad band av smärta. Det kan vara var som helst på din kropp, beroende på vilka nerver påverkas. Smärtan kan variera från mild till svår. Du kan ha en konstant molande, brännande, eller gnagande smärta. Dessutom, eller istället, kan du ha skarpa och stickande smärta som kommer och går. Det drabbade området av huden är oftast anbud.

Det utslag uppträder vanligen 2-3 dagar efter smärtan börjar. Röda fläckar visas som snabbt utvecklas till kliande blåsor. Utslagen ser ut som vattkoppor, men endast visas på band av huden levereras av de drabbade nerven. Nya blåsor kan förekomma i upp till en vecka. De mjuka vävnaderna under och runt utslag kan bli svullen ett tag på grund av inflammation som orsakas av virus. Blåsorna torkar sedan upp, bildar sårskorpor, och gradvis blekna bort. Lätt ärrbildning kan uppträda när blåsorna hade varit. Bilden visar en skorpbildning utslag (några dagar gamla) i en ganska dålig släng av bältros. I denna person, har det påverkat en nerv, och huden att nerven tillförsel, på den vänstra sidan av buken.

En episod av bältros varar vanligtvis 2-4 veckor. I vissa fall finns det ett utslag, men ingen smärta. Sällan finns det inget utslag men bara ett band av smärta.

Finns det några komplikationer av bältros? Postherpetisk neuralgi (PHN).
Finns det några komplikationer av bältros? Postherpetisk neuralgi (PHN).

Du kan också känna sig febrig och sjuk i några dagar.

Ja, kan du fånga vattkoppor från någon med bältros om du inte har haft vattkoppor tidigare. (Du kan inte få bältros sig från någon som har bältros.) Bältros utslag är smittsam tills alla blåsor har sårskorpor och är torra. Men observera: de flesta vuxna och äldre barn har redan haft vattkoppor, och så är immuna. Även om blåsor (vesiklar) är täckta med ett förband, är det osannolikt att viruset kommer att föra vidare till andra. Detta beror på att viruset överförs genom direkt kontakt med blåsor. (Därför, om du har ett jobb, kan du återgå till arbetet när blåsorna har torkat upp, eller tidigare om du håller utslag täckta och mår bra nog.)

Men som en allmän regel, bör gravida kvinnor som inte har haft vattkoppor undvika människor med bältros. (Se separat broschyr som heter "Vattkoppor Kontakt och graviditet".) Även om du har ett dåligt immunförsvar, bör du undvika att människor med bältros. (Se nedan för en lista över personer som har ett dåligt immunförsvar.) Dessa allmänna bestämmelser är att spela säkert, eftersom det är direkt kontakt med utslag som vanligtvis passerar på viruset.

Dessutom, för att spela säkert och inte riskera att passera viruset vidare till andra som kanske inte har haft vattkoppor, ska du inte dela handdukar, bada eller spela kontakt sporter som rugby medan du har en bältros utslag.

De flesta människor har inte några komplikationer. De som ibland förekommer bland annat följande.

Postherpetisk neuralgi (PHN)

Detta är den vanligaste komplikationen. Det är där nervsmärta (neuralgi) av bältros kvarstår efter utslag har gått. Detta problem är ovanligt hos personer under 50. Men upp till 1 av 4 personer med bältros, över 60 års ålder, har smärta som varar mer än en månad. Ju äldre du är, desto mer sannolikt kommer att inträffa. Smärtan lindrar oftast gradvis. Men i vissa människor det varar månader eller ännu längre i ett fåtal fall. Chansen att smärta som kvarstår reduceras med behandling.

Se separat broschyr som heter "Postherpetisk neuralgi 'för detaljer.

Hudinfektion

Ibland utslag blir infekterade med bakterier (bakterier). Den omgivande hud blir då röd och öm. Om detta inträffar kan du behöva en kurs av antibiotika.

Ögonproblem

Bältros i ögat kan orsaka inflammation i främre delen av ögat. I svåra fall kan det leda till inflammation av hela av ögat som kan orsaka förlust av synförmågan.

Svaghet

Ibland är nerven påverkat en motorisk nerv och inte en vanlig sensorisk nerv (ettor för beröring). Detta kan resultera i en svaghet (pares) i musklerna som tillhandahålls av nerven.

Olika andra sällsynta komplikationer

Till exempel, infektion i hjärnan av varicella zoster-virus, eller spridning av viruset i hela kroppen. Dessa är mycket allvarliga, men sällsynta. Personer med ett dåligt immunförsvar som utvecklar bältros har en högre risk än normalt för att utveckla ovanliga eller allvarliga komplikationer. (Till exempel, människor med hiv / aids, människor på kemoterapi, etc - se nedan.)

Två huvudsakliga syftena med att behandla bältros är:

 • För att lindra smärta och obehag under episod av bältros.
 • För att undvika så mycket som möjligt, postherpetisk neuralgi (PHN) från att utvecklas.

Allmänna åtgärder

Löst sittande bomullskläder är bäst för att minska irriterande det drabbade området av huden. Smärta kan lindras genom att kyla det drabbade området med isbitar (insvept i en plastpåse), våta förband, eller ett svalt bad. En icke-vidhäftande förband som täcker utslag när den är blåsor och råsocker kan bidra till att minska smärta som orsakas av kontakt med kläder. Enkla krämer (mjukgörare) kan vara till hjälp om det utslag är kliande.

Smärtstillande medel

Till exempel paracetamol, eller paracetamol kombination med kodein, eller antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen kan ge viss lindring. Starka smärtstillande såsom oxikodon och tramadol kan behövas i vissa fall.

Antivirala läkemedel

Antivirala läkemedel är aciklovir, famciklovir och valaciklovir. Ett antiviralt läkemedel dödar inte viruset, men verkar genom att stoppa viruset från att föröka sig. Så kan det begränsa svårigheten av symptom av bältros episoden. Det hade också hoppats att antivirala läkemedel skulle minska risken för smärta som kvarstår i PHN. Men den forskning som hittills har visat att de nuvarande antivirala läkemedel som intas under en episod av bältros verkar inte ha någon större inverkan på förebyggandet av PHN. Ytterligare forskning behövs inom detta område för att avgöra om vissa grupper av patienter gör nytta och om nyare antivirala läkemedel kan förhindra PHN.

En antivirala läkemedel är mest användbar när började i de tidiga stadierna av bältros (inom 72 timmar efter utslag visas). Men i vissa fall kan din läkare ändå rekommendera ett antiviralt läkemedel även om utslag är mer än 72 timmar - särskilt hos äldre personer med allvarliga bältros, eller om bältros drabbar ett öga.

Antivirala läkemedel rekommenderas inte rutinmässigt för alla med bältros. Till exempel, unga vuxna och barn som utvecklar bältros på sin mage väldigt ofta har milda symptom och har en låg risk att utveckla PHN. Därför, i denna situation ett antiviralt läkemedel är inte nödvändigt. Din läkare kommer att råda om du ska ta ett antiviralt läkemedel.

Som en allmän regel kommer följande grupper av personer som utvecklar bältros normalt ombeds att ta ett antiviralt läkemedel:

 • Om du är över 50 år. Ju äldre du är, desto mer är risken för allvarliga bältros eller komplikationer utvecklingsländer, och desto mer sannolikt är det att du dra nytta av behandlingen.
 • Om du är i alla åldrar och har något av följande:
  • Bältros som påverkar ögat eller örat.
  • En dåligt fungerande immunförsvar (se senare vem detta inkluderar).
  • Bältros som påverkar eventuella delar av kroppen bortsett från stammen (som är, bältros som påverkar en arm, ben, nacke eller underlivet).
  • Måttlig eller svår smärta.
  • Måttlig eller svår utslag.

Om ordinerats, varar en kurs av ett antiviralt läkemedel normalt sju dagar.

Antidepressiva och kramplösande läkemedel

Om smärtan under en episod av bältros är allvarliga, eller om du utvecklar PHN, kan du bli ombedd att ta:

En antidepressiv medicin i tricykliska gruppen. Ett antidepressivt läkemedel används inte här för att behandla depression. Tricykliska antidepressiva såsom amitriptylin, imipramin och nortriptylin lätthet neuralgi (nervsmärta) separat till deras verkan på depression, OR:

En antikonvulsiv medicin såsom gabapentin. De underlättar också neuralgisk smärta separat deras insatser för att kontrollera kramper.

Om ett antidepressivt medel eller kramplösande rekommenderas, bör du ta den regelbundet enligt ordination. Det kan ta upp till två veckor eller mer för att det ska bli helt effektiva för att lindra smärtan. Förutom att lindra smärta under en episod av bältros, kan de också bidra till att förhindra PHN.

Steroid medicinering

Steroider hjälper till att minska inflammation. En kort kurs av kortisontabletter (prednisolon) kan övervägas som tillägg till antivirala läkemedel. Detta kan bidra till att minska smärta och påskynda läkning av hudutslag. Emellertid är användningen av steroider i bältros kontroversiellt. Din läkare kommer att råda. Steroider hindrar inte PHN.

Om du har ett dåligt immunförsvar (immunsuppression) och utveckla bältros, sedan se din läkare omedelbart. Du kommer normalt att ges antiviral medicinering oavsett din ålder, och kommer att övervakas för komplikationer. Personer med ett dåligt immunförsvar är:

 • Personer som tar höga doser steroider. (Detta innebär vuxen människa som tar 40 mg prednisolon (kortisontabletter) per dag under mer än en vecka under de föregående tre månaderna. Eller barn som tagit steroider inom de senaste tre månaderna, motsvarande prednisolon 2 mg / kg per dag under minst en vecka, eller 1 mg / kg per dag under en månad.)
 • Människor på lägre doser av steroider i kombination med andra immunsuppressiva läkemedel.
 • Personer som tar anti-artrit mediciner som kan påverka benmärgen (t.ex. adalimumab, anakinra, azatioprin, ciklosporin, cyklofosfamid, etanercept, guld, infliximab, leflunomid, metotrexat, penicillamin, sulfasalazin).
 • Personer som behandlas med kemoterapi eller generaliserad strålbehandling, eller som har haft dessa behandlingar inom de senaste sex månaderna.
 • Människor som har haft en organtransplantation och är på immunosuppressiv behandling.
 • Människor som har haft en benmärgstransplantation och som fortfarande är immunsupprimerade.
 • Personer med nedsatt cell immunitet (t.ex. allvarlig kombinerad immunbrist syndrom, DiGeorge syndrom).
 • Människor som är immunsupprimerade med HIV-infektion.

Bältros kan bara förhindras om du aldrig har vattkoppor, eller om du har mycket god immunitet mot vattkoppor virus (dvs mot varicella zoster-virus). De flesta människor i Storbritannien har vattkoppor som barn. Men det är ett vaccin mot varicella zoster-virus som har använts rutinmässigt i barn i Europa sedan 1996. Det ges inte rutinmässigt i Storbritannien, men är tillgänglig för recept på NHS om läkaren anser att det behövs. Vaccinet har minskat förekomsten av vattkoppor i Europa. Tiden får utvisa om detta har en dominoeffekt för att minska förekomsten av bältros när dessa barn är äldre.

Vaccination för äldre personer

En studie av vaccinet mot vattkoppor viruset som ges till personer i åldern 60 rapporterades under 2005. Teorin är att vaccinet ges vid denna ålder skulle öka den avtagande immunitet mot viruset. Detta kan bidra till att minska risken för att utveckla bältros hos äldre ålder. Resultatet av studien var mycket uppmuntrande. Den fann att antalet fall av bältros och postherpetisk neuralgi reducerades i de som vaccinerades jämfört med dem som inte är vaccinerade.

En mycket större forskning försök av vaccinet publicerades 2011. Detta bekräftade att risken för äldre människor att utveckla bältros kraftigt reduceras genom immunisering. Forskningen jämförde 75.000 äldre människor som blivit immuniserade mot över 200.000 äldre människor som inte hade blivit vaccinerade. Den efterföljande hastigheten av bältros hos den immuniserade gruppen var ca 6 per 1000 per år. Men det var mycket lägre än andelen 13 per 1.000 per år i gruppen ej vaccineras. Så garanterar immunisering inte att du inte kommer att få bältros, men verkar för att minska risken för att utveckla bältros med omkring 50%.

För närvarande denna immunisering inte rutinmässigt erbjuds på NHS till människor i Storbritannien. Däremot gjorde den gemensamma kommittén på Vaccination och immunisering (JCVI) ett uttalande år 2010. Denna kommitté rekommenderar det brittiska regeringen. Uttalandet rekommenderade att... "En universell herpes zoster vaccinationsprogram för vuxna i åldern 70 till och med 79 år bör införas under förutsättning att en licensierad vaccin finns på ett kostnadseffektivt pris." Regeringen har inte agerat på denna rekommendation ännu, men ett tillkännagivande väntas snart (2012).

Bältros stödja samhället

41 North Road, London N7 9DP
Tfn (hjälptelefon): 0845 123 2305 Webb: www.shinglessupport.org
Ger råd om självhjälp för postherpetisk neuralgi (PHN) som kan följa bältros.

Aktuella artiklar