Hysterosalpingografi

Hysterosalpingografi är en specialiserad form av röntgen som ger bilder av en kvinnas livmoder (uterus) och Fallopian (livmodern) rör.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Hysterosalpingografi är en specialiserad form av röntgen som producerar bilder av de delar av en kvinnas kropp som behövs för att ha en baby (fortplantningsorganen). Det bidrar till att bedöma storleken och formen på livmodern (uterus). Det kan också hjälpa till att kontrollera om dina äggledare är öppna.

Hysterosalpingografi används ofta i kvinnor som har svårt att bli gravid. Detta test kan läkaren att bedöma form och struktur av livmodern (uterus) och eventuell ärrbildning i regionen. Förfarandet kan också användas för att undersöka upprepade missfall, eftersom dessa kan bero på problem med livmodern.

Hysterosalpingografi kan också hjälpa till att se om det finns andra problem i bäckenet eller livmodern inklusive:

  • Små klumpar av vävnad (polyper).
  • En onormal passage mellan två platser som normalt inte ansluta (en fistel).
  • Områden där väggarna i uterus klibbar ihop (sammanväxningar).
  • Godartade utväxter i livmoderväggen ( myom ).

Hysterosalpingografi används också för att kontrollera öppenheten i äggledarna, samt att övervaka effekterna av kirurgi på äggledarna, inklusive:

  • Blockering av äggledarna på grund av infektion eller ärrbildning.
  • Nedläggningen av äggledarna i en sterilisering förfarande och en sterilisering återföring.
  • Återupptagandet av äggledarna efter en sterilisering eller blockering.

Om de delar av det reproduktiva systemet inte fungerar då detta kan leda till problem med fertiliteten. Det är tänkt att livmodern (uterus), äggledare och hals av livmodern (livmoderhalsen) är orsaken till problem i 2 av 10 par med infertilitet. Hysterosalpingografi kan hjälpa till att undersöka några av orsakerna till dessa problem. Till exempel kan det hjälpa att upptäcka om äggledarna är öppna. Stopp i rören kan förhindra en spermie från att uppfylla ett ägg (ägg).

Hysterosalpingografi. Vad är hysterosalpingografi?
Hysterosalpingografi. Vad är hysterosalpingografi?

Normalt, mjuka, ihåliga strukturer såsom livmodern (uterus) är svåra att se på röntgenbilder. I hysterosalpingografi ett kontrastmedel sätts in i livmodern och rören äggstockarna. Detta bidrar till att producera användbara bilder. Kontrast är en typ av färgämne som blockerar röntgenstrålning. Genom att blockera röntgenstrålar, gör kontrasten färgämne de strukturer som undersöks ljust vit till färgen. Detta bidrar till att visa de viktiga områden genom att göra dem sticker ut mot den svarta bakgrunden av X-ray.

Den person som utför detta test kommer att kunna titta på bilderna på en TV-skärm. Detta beror på att en speciell typ av röntgenapparat fäst till en skärm (ett fluoroskop) är på hela genom testet. Detta gör att personen som utför testet att titta på när kontrastmedlet fyller din livmoder och äggledare och iaktta eventuella problem eller defekter. I en normal hysterosalpingogram kontrasten fyller livmodern, kommer in i äggledarna och spiller ut av ändarna hos dessa rör i kroppshåligheten.

Förfaranden kan variera något mellan olika sjukhus, så denna förklaring är skriven som en guide. Du kan få en tablett eller injektion för att hjälpa dig att slappna av (lugnande medel) innan förfarandet äger rum. Detta kommer inte att få dig att sova, men kan göra att du känner dig mer avslappnad.

En första röntgen av ditt bäcken kommer att tas när du ligger på röntgen bordet. Då kan du bli ombedd att glida ner till slutet av tabellen, med böjda knän. Din blygd (bäckenbotten) kommer området städas, och ett spekulum (det instrument som används i en cervical screeningtest) kommer att införas i slidan. Detta gör det möjligt för läkaren att se nacken av livmodern (livmoderhalsen). Du kan få en lokalbedövning injektion till livmoderhalsen. Han / hon kommer då att placera en tunn slang kallas en kateter genom livmoderhalsen in i livmodern (uterus). Detta kan vara obekvämt, men bör inte skada.

Då kontrastmedlet kommer att försiktigt spruta genom katetern, successivt fylla livmodern och äggledarna. Du kan känna ett visst tryck, och möjligen några crampy smärtor typ. Som kontrast kommer din livmoder läkaren ska börja ta bilder med fluoroskop. Efter de fluoroskopiska bilder har tagits kan du bli ombedd att vara stilla för en sista röntgen. Då katetern och speculum kommer att tas bort. Du kan också ges en sanitär handduk för att absorbera kontrastmedlet.

Din lokala sjukhuset bör ge dig information om hur du förbereder inför provet. Kvinnor som är gravida ska inte ha hysterosalpingografi. Detta beror på att röntgenstrålar kan skada det ofödda barnet. Du bör informera din läkare om du är, eller tror att du kan vara gravid. Av denna anledning kan vissa sjukhus be dig att ta ett graviditetstest innan förfarandet. Eller, kan förfarandet ske snart efter en period för att minimera risken för att du kan vara gravid.

Du kan bli ombedd att ta laxermedel kvällen innan proceduren för att rensa dina tarmar (tarmarna) i bajs (avföring). Detta kan bidra till att göra bilderna tydligare.

Det finns några tillfällen då en hysterosalpingografi inte kan göras. Dessa inkluderar om du har en period, om det finns någon möjlighet att du är gravid eller om du har symtom som hög feber med buksmärtor och flytningar.

Vad är hysterosalpingografi för? Anatomi och funktion av det kvinnliga reproduktiva systemet.
Vad är hysterosalpingografi för? Anatomi och funktion av det kvinnliga reproduktiva systemet.

Kontrastmedel som finns kvar i livmodern (livmoder) kommer gradvis läcka ut genom slidan, på grund av tyngdkraften. Varje kontrast kvar i ditt bäcken kommer att absorberas säkert av din kropp. Endast en liten mängd kontrast används vid undersökningen, och det har ingen lukt eller färg. Du kan uppleva några kramp efter undersökningen och några mindre "spotting" (ljus blödning). Båda ska bosätta sig i ett par dagar. Du bör använda bindor, snarare än tamponger, om blödningen är ett problem.

Låg-dos röntgenstrålning används så den totala mängden strålning för hela provperioden är ganska liten och tros vara säkra. Den strålning som du utsätts för under denna undersökning, liksom den strålning som alstras under någon annan röntgen testet, passerar du omedelbart. Du är inte radioaktivt "och det är inte nödvändigt att vidta några försiktighetsåtgärder efter denna procedur.

De flesta kvinnor upplever endast mindre biverkningar. Dessa kan omfatta: klibbig flytningar som en del av vätskan rinner ut ur livmodern (uterus), kramper, yrsel, svimning, eller sjuk, lätt vaginal blödning.

Allvarliga problem är sällsynta. De kan omfatta en allergisk reaktion mot fluiden, skada till livmodern, eller bäcken infektion. Se din läkare om du är sjuk efter ingreppet. I synnerhet om någon av dessa symtom: kräkningar, svimning, svår buksmärta eller kramper, kraftig vaginal blödning, feber eller frossa.

Obs: en normal hysterosalpingografi bevisar inte att det inte finns något underliggande problem i de delar av kroppen som behövs för att ha ett barn (ditt fortplantningsorganen). Du kan hänvisas till har ytterligare tester - exempelvis en laparoskopi. Din läkare kommer att kunna förklara resultatet av ditt test för dig i detalj.

Aktuella artiklar