Kondomer för kvinnor

Den kvinnliga kondomen är en effektiv preventivmetod om de används korrekt. Det hjälper också till att skydda mot sexuellt överförbara infektioner.

Den första kvinnliga kondomen (femidom ®) infördes 1992. Den är tillverkad av ett mjukt plastmaterial. Det passar in i slidan och linjer insidan av väggarna. Den utgör därför en barriär mellan mannens spermier och kvinnans livmoder.

Relaterade artiklar

Det är tänkt att vara 95% effektiv om den används rätt. Detta innebär att omkring 5 kvinnor i 100 med den kvinnliga kondomen korrekt blir gravida varje år. Detta är en lite mindre effektiv än den manliga kondomen. När inget preventivmedel används, kommer mer än 80 av 100 sexuellt aktiva kvinnor blir gravida inom ett år.

Korrekt användning innebär att använda kondom varje gång du har sex. Det är mycket viktigt att undvika all kontakt mellan den penis och det vaginala området innan kondomen är införd.

Du bör läsa instruktionerna som följer med paketet. Följande är en generell guide:

 • Kontrollera att kondomen är inom sitt bäst-före-datum.
 • Använd varje kondom endast en gång.
 • Sätt den slutna änden av kondomen i vagina. Gör detta genom att hålla den inre ringen mellan fingret och tummen och placera den så långt i slidan som möjligt. Lägg sedan en eller två fingrar inuti kondom, fram till den inre ringen. Tryck sedan in den i slidan så långt det går. Den yttre ringen bör då ligga mot utsidan av slidan.
 • Till skillnad från den manliga kondom, är det löst sittande och kommer att flytta under sex. Om den yttre ringen får skjuts in i slidan och sedan stanna och sätta tillbaka den på rätt plats.
 • Se till att penis är inne i kondomen under sex och går inte mellan kondomen och väggen av slidan.
 • Efter sex, kommer en liten twist och dra bort kondomen. Se till att inte spilla sperma på slidan. Spola inte ner det i toaletten. Vik ihop den och lägg den i en papperskorg.
Kondomer för kvinnor. Vad är den kvinnliga kondomen?
Kondomer för kvinnor. Vad är den kvinnliga kondomen?

Det är lätt att erhålla och använda. Det hjälper till att skydda mot sexuellt överförbara infektioner. Det kan hjälpa till att skydda mot cancer i livmoderhalsen (livmoderhalsen). Det är mindre sannolikt att dela än den manliga kondomen.

Det är dyrare än den manliga kondomen. Den yttre ringen kan tryckas in i slidan under sex. Det blir då mindre effektiv.

 • Penis kan läcka spermier innan man får utlösning ('kommer'). Om det finns någon kontakt med det vaginala området innan kondomen är införd, kan kvinnan bli gravid.
 • Penis kan gå mellan kondomen och väggen av slidan. Om man får utlösning medan penis är där, kan kvinnan bli gravid.
 • Om du redan har haft sex, kan det finnas spermier fortfarande på mannens penis. Om det finns någon kontakt med slidan innan en ny kondom är införd, kan kvinnan bli gravid.
 • Skador på kondomen kan orsaka att kondomen att dela - till exempel, om det hanteras av kvinnor med vassa naglarna.

Anm: Om något av ovanstående inträffar så ska du få akut preventivmedel inom 72 timmar. Det är mer effektivt ju tidigare det tas efter samlag.

Se separat broschyr som heter Akut antikonception för ytterligare information.

Ytterligare hjälp och upplysningar

FPA

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…