Varför screening frågor

Vi har alla gjort det - plockade upp en skrivelse från dörrmattan och lovade oss själva att vi ska komma runt att hantera det. Men alltför många av oss avskräckas besvara dessa hemlighet oönskade brev till "förfallodagen" har passerat. Här är där jag får göra mig riktigt impopulär genom att konstatera det uppenbara - hälsarastrering är utformad för att rädda ditt liv.

Det kan inte vara kul - men om det inte var värt det, skulle NHS inte rekommendera det. Men varje år får jag hundratals meddelanden om "DNA" - inte Attends.

Cervical screening

Det är goda nyheter om att få mer mogna! Cervical screening (gå för vanliga cervikala utstryk) är oerhört viktigt för att stoppa dig från att få cancer i livmoderhalsen (den livmoderhalsen). Storbritannien är världsledande inom livmoderhalscancer screening, och det visar. För att sätta det i perspektiv: under de första tio åren efter det nationella programmet för livmoderhalscancer screening infördes i Storbritannien 1988, minskade antalet kvinnor som utvecklade livmoderhalscancer genom en spektakulär 42%.

Utan screening, är livmoderhalscancer en mördare - cervixscreening sparar cirka 4.500 liv om året bara i England. Men när du blir äldre, din chanser droppe, och vid 65 års ålder, behöver du inte cellprov något mer. Vem har sagt att bli äldre var alla dåliga nyheter?

Tjocktarmscancer screening

Detta är ganska nytt initiativ, som fortfarande håller på att rullas ut över hela landet. Inom de närmaste åren kommer alla från ålder 60-69 får en inbjudan. Screeningen innebär att man tar ett litet prov av avföring och skickar iväg det, letar efter blod i avföringen, som är osynlig för blotta ögat. De flesta kommer att vara normal. Om inte, kommer du att uppmanas att få ytterligare tester som skulle kunna utesluta cancer i tjocktarmen. I värsta fall kan testet raggar tidiga förändringar som kan behandlas framgångsrikt.

Kolesterol

Varför screening frågor. Tjocktarmscancer screening.
Varför screening frågor. Tjocktarmscancer screening.

Hjärtsjukdom är den enskilt största dödsorsaken i Storbritannien - För kvinnor såväl som för män. Om du har fyllt 40, ska du bli inbjuden till ett kolesterol prov minst en gång. Om det är normalt, bör din läkare kunna försäkra dig om att du har lite att oroa sig - så länge du sköter din kost, vikt och livsstil - i många år framöver.

Blodtryckkontroller

När man blir äldre ditt blodtryck tenderar att gå upp. Detta gör inte att du mår dåligt - men det ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Att ha ditt blodtryck kontrolleras tar bara ett par minuter - din GP eller sjuksköterska kan råda dig när det måste upprepas.

Bröstcancer kontroller

En av de bästa kontrollerna för tidigt, symptomfria bröstcancer är en mammografi. Om du är mellan åldrarna 50 och 70, kommer du ofta att bjudas på en kontroll vart tredje år. Glöm inte - tidig diagnos betyder inte längre oroa dig, betyder det bättre chanser att lyckas bota.

Varför är vi så rädd för screening?

Alla hatar dåliga nyheter. Jag har tappat räkningen på hur många kvinnor som berättar för mig att de skulle snarare inte vet ".

Men när cancern är berörda, är du skyldig att känna lite tid . Cancer inte bara gå iväg på egen hand. Och hitta ut tidigt kan göra hela skillnaden mellan framgångsrik behandling och katastrof.

Vad mer kan många tester plocka upp förändringar som ännu inte utvecklats till cancer alls. Till exempel, cervikala utstryk inte bara plocka upp cancer. De plockar upp förändringar som kan förvandlas till cancer om de inte följs upp eller behandlas.

Blodtryck och förhöjda kolesterol, också, kan lätt behandlas. Du kan behöva justera din kost, du kan behöva ta tabletterna. Men är inte det ett litet pris att betala för sinnesfrid?

Många av de tidiga förändringar som screening avslöjar är lätt att behandla - det gäller bara att säga "ja".

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…