Skaffa en - head på migrän

Hur många gånger har du kändes som en migrän har slagit omedvetet och lämnade dig knackade för sex? Chansen är de flesta av oss har, någon gång i våra liv, har påverkats av vad vi har antagit är en migrän.

Det är verkligen ett tillstånd som kan vara mycket handikappande och drabbar en av fyra kvinnor och ungefär en av 12 män någon gång i sitt liv - och, viktigare, det är också vanligt missförstånd. Denna vecka markerar Vecka Migrän Awareness, som syftar till att öka medvetenheten i Storbritannien om sjukdomen, och uppmuntra de drabbade att söka information och råd för att hantera sina symtom.

Skaffa en-head på migrän. Migrän vs spänningshuvudvärk huvudvärk - Vad är skillnaden?
Skaffa en-head på migrän. Migrän vs spänningshuvudvärk huvudvärk - Vad är skillnaden?

Migrän vs spänningshuvudvärk huvudvärk - Vad är skillnaden?

Låt oss börja med att få några missförstånd ur vägen för att rensa våra huvuden, så att säga! Tyvärr en hel del människor som har spänningshuvudvärk huvudvärk talar om att ha "migrän", och när jag frågar mina patienter varför de använder denna term, de ofta berätta det eftersom de förutsätter en huvudvärk som är dåligt är en migrän.

I andra änden av spektrumet, många människor som har migrän inte inser att det är vad de lider av, eftersom de antar att de måste ha blinkande ljus eller dimsyn av en "klassisk" migrän aura, eller behöver ha huvudvärk endast på ena sidan av huvudet, för en diagnos av migrän som skall göras.

I själva verket, migrän skiljer sig från spänningshuvudvärk huvudvärk, vilket de flesta av oss får någon gång i våra liv. Det finns massor av olika former av migrän, och bara ungefär en av fyra drabbade upplever en "aura" innan huvudvärken börjar.

Vad mer, många människor med migrän får huvudvärk som inte startar, och absolut inte stanna, på ena sidan av huvudet. Du kan diagnostiseras med migrän om du har huvudvärk som har minst två av dessa egenskaper:

  • på ena sidan av huvudet
  • pulserande huvudvärk
  • måttlig eller svår smärta, tillräckligt för att göra det svårt för dig att hålla igång med vardagliga aktiviteter
  • smärta som förvärras genom rutinmässiga dagliga aktiviteter

Och under din huvudvärk du får:

  • känsla och / eller kräkningar och / eller
  • känslighet för ljus och / eller ljud

Vilken hjälp finns?

Det är viktigt att få rätt diagnos, eftersom en del av de behandlingar som används mot migrän är annorlunda än dem som används för andra former av huvudvärk. Dessutom är migrän väldigt ofta utlöses av saker som händer i ditt liv, och 76-95% av de drabbade rapport utlöser. Stress toppar denna trigger list och andra gemensamma faktorer inkluderar inte äta, väderomslag och sömnstörningar.

Undvika eller åtminstone minimera dessa triggers, kan göra en stor skillnad för hur ofta du får migränattacker. Eftersom triggers varierar så mycket från person till person, är det bästa sättet att träna dina personliga triggers ofta att föra dagbok. Du måste vara realistiska - om du upptäcker en enda trigger som du kan undvika utan att vända ditt liv upp och ner, kanske du kan stoppa de flesta av dina migränanfall.

Oftare, men ser du att flera olika faktorer tillsammans utlösa attacker. Du ska inte känna skuld om du inte kan styra alla dina attacker, och du bör inte tveka att tala med din husläkare. Många migränpatienter finner att en kombination av medicinering och livsstilsförändringar som krävs för att deras tillstånd under kontroll.

När det kommer till migrän, ta inte för givet att du är ensam. Hjälp finns där ute, om du har ett huvud att be om det.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…