Migrän - triggers och dagbok

Denna broschyr handlar om hur vissa migränanfall kan utlösas av olika saker. Det förutsätts att du har viss allmän kunskap om migrän, men skulle vilja veta mer om denna aspekt. (Se broschyr som heter "Migrän" för information om migrän.)

Migrän - triggers och dagbok. Kost och livsmedel.
Migrän - triggers och dagbok. Kost och livsmedel.

De flesta migränanfall uppstår utan någon uppenbar anledning. Dock kan något utlösa migränanfall hos vissa personer. Triggers kan vara alla möjliga saker, inklusive:

  • Kost och livsmedel. Till exempel: banta för fort, ost, choklad, rött vin, citrusfrukter, och livsmedel som innehåller tyramin (en livsmedelstillsats).
  • Miljö. Till exempel: rökning och rökiga lokaler, bländande ljus, bildskärmsarbetare skärmar eller flimrande TV-apparater, höga ljud, starka lukter, varmt väder.
  • Psykologisk. Till exempel: depression, ångest, ilska, trötthet. Hos vissa människor migrän uppstå när avkopplande efter perioder av stress. Exempelvis veckoslut eller helgdagar.
  • Läkemedel. Till exempel: hormonbehandling (HRT), några sömntabletter, och p-piller.
  • Förändring av vanor. Till exempel: en förändring i sömnmönster (saknade sömn, som ligger i, etc), saknas måltider, långväga resor, jetlag, etc.
  • Övrigt. Perioder (menstruation), skiftarbete, klimakteriet.

Det kan hjälpa till att hålla en migrän dagbok. Ett mönster kan uppstå, och det kan vara möjligt att undvika en eller flera saker som kan utlösa dina migränanfall. (Men observera: för mycket ansträngning att försöka identifiera triggers kan orsaka ångest hos vissa personer kan det göra mer skada än nytta för att söka efter triggers, speciellt om ingen trigger hittas - vilket är vanligt..)

Många skyller livsmedel som triggers. Men livsmedel inte tänkt att vara vanliga triggers. Misstänkt ett livsmedel som en utlösande faktor om en migrän äger rum inom sex timmar för att äta det misstänkta mat och skära ut maten minskar antalet migränattacker.

Vissa människor behöver en kombination av triggers för att kvitta en migrän. Till exempel kan en del kvinnor får bara en migrän om de dricker rött vin och har en period. Ett annat exempel är att ett livsmedel trigger endast kan kvitta en migrän om du är också över-trött.

Ett exempel på en migrän dagbok finns nedan. Det kan hjälpa till att fylla i under 3-4 månader så att du och din läkare att utveckla en bättre förståelse för din migrän.

Först fyller du i kalendern delen. Detta ger en samlad bild av när migrän uppstår.

  • Fyll i veckodagarna.
  • Markera när du har en attack Anmärkning:. Personer med migrän kan också ha gemensamma spänningshuvudvärk huvudvärk. Så, i attacken kolumnen anger när du har en migrän, eller en spänningshuvudvärk, eller om du är osäker.
  • Om du är kvinna och har perioder, sätta en B under kolumnen på de dagar du blöder.
Relaterade artiklar. Miljö.
Relaterade artiklar. Miljö.

Fyll sedan i en noter för varje attack. Detta ger information om hur illa attackerna är, hur bra medicin hjälper och möjliga faktorer som kan ha utlöst attacken.

.

Fyll i uppgifterna om varje migrän / huvudvärk attack med hjälp av följande:Vad är migrän triggers? Psykologisk.
Vad är migrän triggers? Psykologisk.Migrän åtgärd

27 East Street, Leicester, LE1 6NB
Tel: 0116 275 8317 Webb: www.migraine.org.uk

Migrän förtroende

52-53 Russell Square, London, WC1B 4HP
Tel: 020 7631 6975 Webb: www.migrainetrust.org

Aktuella artiklar