Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Smärtstillande medel tas som krävs fungerar bra i de flesta fall. Uppmärksamhet på livsstilsfaktorer som stress, kroppshållning och motion kan hjälpa till att förebygga huvudvärk. Medicinering för att förebygga huvudvärk kan hjälpa om du har återkommande spänningshuvudvärk huvudvärk.

Spänningshuvudvärk. Emotionell spänning, ångest, trötthet eller stress.
Spänningshuvudvärk. Emotionell spänning, ångest, trötthet eller stress.

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk som de flesta människor har någon gång. En studie fann att i genomsnitt:

  • Ungefär hälften av de vuxna har en spänningshuvudvärk då och då - mindre än en en månad. Detta kallas infrequent episodisk spänningshuvudvärk.
  • Ungefär en tredjedel av de vuxna har två eller fler spänningshuvudvärk huvudvärk per månad, men mindre än 15 en månad. Detta kallas ofta episodisk spänningshuvudvärk.
  • Cirka 3 av 100 vuxna har en spänningshuvudvärk 15 eller fler gånger per månad - det vill säga på de flesta dagar. Detta kallas kronisk spänningshuvudvärk (ibland kallad kronisk daglig huvudvärk).
  • Vanligtvis är smärtan som en täthet runt hatten-bandet området. Vissa människor känner en klämma eller tryck på huvudet. Det sker oftast på båda sidorna av huvudet, och sprider ofta i nacken, eller verkar komma från din hals. Ibland är det bara på ena sidan. Smärtan är oftast måttlig eller lindrig, men ibland kan det vara allvarliga.
  • En spänningshuvudvärk kan pågå från 30 minuter till 7 dagar. Mest sist ett par timmar eller så.
  • Huvudvärken kommer normalt under dagen, och blir värre allteftersom dagen går vidare.
  • Det finns vanligtvis inga andra symptom. Vissa människor tycker inte starkt ljus eller höga ljud, och inte känner för att äta mycket när de har en spänningshuvudvärk.

Orsaken är oklar. Vissa, men förmodligen inte de flesta, kan bero på spänningar. Det är därför termen spänningshuvudvärk nu används i stället för spänningshuvudvärk. Många spänningshuvudvärk huvudvärk utvecklas utan någon uppenbar anledning. Vissa kan utlösas av saker som:

  • Emotionell spänning, ångest, trötthet eller stress.
  • Fysisk spänningar i musklerna i hårbotten och hals. Exempelvis kan dålig hållning vid ett skrivbord orsaka nacken och muskler hårbotten till spänd. Om du kisa för att läsa eftersom du inte kan se bra, kan detta spänd hårbotten muskler också.
  • Fysiska faktorer som starkt solljus, kyla, värme, buller, etc.

Viss forskning tyder på att din arvsmassa kan vara en faktor. Så, kan vissa människor ärver en tendens att vara mer benägna att utveckla spänningshuvudvärk huvudvärk lättare än andra när du är stressad eller orolig.

Per definition är spänningshuvudvärk inte orsakas av andra tillstånd. Så, om du har en spänningshuvudvärk, kommer en läkarundersökning vara normal bortsett från musklerna runt huvudet kanske vara lite öm när en läkare pressar på dem. Dessutom kommer några tester som kan göras vara normal.

Dock kan vissa gemensamma villkor orsaka huvudvärk som liknar en spänningshuvudvärk. Till exempel kan en feber (hög temperatur) orsaka en liknande huvudvärk. Dessutom sker en liknande typ av huvudvärk ibland som en bieffekt av vissa läkemedel. En liknande huvudvärk är också vanligt om man inte har koffein för en stund och var van att dricka massor av koffein-rika drycker, såsom mycket kaffe - en koffein tillbakadragande huvudvärk.

Ett varningens - Medicinering-överanvändning huvudvärk kan vara likartad

Vad är spänningshuvudvärk och vem påverkar det? Vilka är symtomen på en spänningshuvudvärk?
Vad är spänningshuvudvärk och vem påverkar det? Vilka är symtomen på en spänningshuvudvärk?

Medicinering-överanvändning huvudvärk orsakas av att ta smärtstillande medel (eller triptan läkemedel) alltför ofta för spänningshuvudvärk huvudvärk eller attacker migrän. Till exempel, kan du ta en hel del smärtstillande medel för en dålig stava av huvudvärk. Du kan sluta ta smärtstillande varje dag, eller på de flesta dagar. Din kropp blir sedan för att smärtstillande medel. Ett tillbakadragande huvudvärk utvecklas sedan om du inte tar värktabletter varje dag. Du tror att det är bara en annan spänningshuvudvärk, och så att du tar ytterligare en dos av smärtstillande medel. När effekten av varje dos av smärtstillande avtar, utvecklar en ytterligare tillbakadragande huvudvärk, och så vidare. Detta är hur medicin-överanvändning huvudvärk utvecklas. Det är en vanlig orsak till huvudvärk som sker dagligen, eller på de flesta dagar. Om du upptäcker att du får huvudvärk på de flesta dagar då detta kan vara en orsak. Se en läkare om råd. En separat broschyr som heter "Huvudvärk - medicinsk överbehandling" ger mer detaljer.

Med spänningshuvudvärk huvudvärk, är du normalt väl mellan huvudvärk, och har inga andra pågående symptom. En läkare diagnoser som huvudvärk är spänningshuvudvärk från deras beskrivning. Dessutom finns det inget onormalt att hitta om en läkare undersöker dig (bortsett från några ömhet i musklerna runt huvudet när en huvudvärk är närvarande). Tester behövs inte om du inte har ovanliga symtom, eller något annat än spänningshuvudvärk huvudvärk misstänks.

Jämfört med migrän (den andra vanligaste typen av huvudvärk som kommer och går), är en spänningshuvudvärk vanligtvis mindre allvarliga, och är konstant snarare än bultande. Dessutom angriper migrän brukar orsaka en ensidig huvudvärk, och många människor med en migränattack mår illa eller kräks. I allmänhet, till skillnad från migrän, du brukar kunna fortsätta med normala aktiviteter om du har en spänningshuvudvärk. Vissa människor har både migränattacker och spänningshuvudvärk huvudvärk vid olika tidpunkter.

Relaxation

En promenad, lite motion, eller helt enkelt ta en paus från den normala rutinen kan hjälpa. En nacke och axlar massage kan hjälpa. En varm flanell på halsen eller ett varmt bad kan också hjälpa.

Smärtstillande medel

Smärtstillande medel fungerar ofta bra för att lindra en spänningshuvudvärk. Men observera: du ska inte ta smärtstillande medel för huvudvärk i mer än ett par dagar i taget. Dessutom, i genomsnitt, inte ta dem för mer än två dagar i varje vecka för huvudvärk. Se en läkare om du behöver smärtstillande för huvudvärk oftare än detta. Om du tar dem oftare, kan du utveckla medicin-överanvändning huvudvärk (se ovan). Ta inte smärtstillande hela tiden för att förhindra huvudvärk. Ta varje dag som den kommer. Smärtstillande medel som används inkluderar följande:

Paracetamol Detta fungerar ofta bra. Det är bäst att ta en full dos så snart en huvudvärk börjar. Detta kan avvärja huvudvärk bättre än att behandla den när den har fullt utvecklad. Du kan ta en andra dos efter fyra timmar om det behövs.

Antiinflammatoriska smärtstillande Dessa är alternativ till paracetamol. Till exempel ibuprofen som du kan köpa på apotek. Du behöver ett recept för andra typer, såsom diklofenak, naproxen, etc. I genomsnitt antiinflammatoriska smärtstillande medel, snarare än paracetamol, förmodligen lindra smärtan i fler människor med huvudvärk. Men vissa människor utvecklar biverkningar såsom magproblem, och paracetamol fungerar i en massa människor. Så, är det förmodligen bäst att se hur du får på med paracetamol först innan du försöker en anti-inflammatorisk smärtstillande medel. Läs alltid bipacksedeln som medföljer läkemedlet paketet för en lista över möjliga biverkningar och försiktighetsåtgärder. Till exempel, om du är gravid eller ammar, det finns vissa begränsningar för användningen av antiinflammatoriska smärtstillande medel.

Aspirin Forskning studier tyder på att acetylsalicylsyra, vid full dos, är förmodligen den mest effektiva läkemedel för att lindra en spänning-liknande huvudvärk. I en studie, rapporterade 3 av 4 personer lindring av huvudvärk två timmar efter aspirin, och lättnad påverkades inte av smärtintensitet vid tiden för behandlingen. Dock rekommenderar vissa läkare inte acetylsalicylsyra, eftersom den har en ännu högre risk att orsaka magen biverkningar än antiinflammatoriska smärtstillande medel har. Med detta i åtanke, kanske du vill prova acetylsalicylsyra om du inte brukar få mycket lättnad från paracetamol eller antiinflammatoriska smärtstillande medel. Läs bipacksedeln som medföljer läkemedlet paketet för en lista över möjliga biverkningar och varningar OBS!. Tonåringar och barn under 16 år bör inte ta acetylsalicylsyra.

Andra smärtstillande opiater smärtstillande medel som kodein, dihydrokodein och morfin normalt inte rekommenderas för spänningshuvudvärk huvudvärk. Detta inkluderar kombination tabletter som innehåller paracetamol och kodein, som co-codamol. Anledningen är att opiater smärtstillande medel kan göra dig dåsig. De är också den mest sannolika typen av smärtstillande medel för att orsaka medicinering-överanvändning huvudvärk om de används regelbundet (beskrivet tidigare). Människor som tar opiat smärtstillande löper också ökad risk att utveckla kronisk spänningshuvudvärk.

Dagbok

Det kan hjälpa till att hålla en dagbok om du ofta har huvudvärk. Notera när, var, hur illa var huvudvärk är, och hur lång tid varje huvudvärk varar. Observera också något som kan ha orsakat det. Ett mönster kan uppstå och du kan hitta en trigger för att undvika. Till exempel, hunger, ansträngda ögon, dålig hållning, stress, ilska, etc.

Stress

Stress är en utlösande faktor för vissa människor som utvecklar spänningshuvudvärk huvudvärk. Undvik stressiga situationer så är möjligt. Ibland ett stressigt jobb eller situation inte kan undvikas. Att lära sig att hantera stress och att koppla av kan hjälpa. Asanas, eller copingstrategier, kan lindra ångest i stressade situationer och förhindra en eventuell huvudvärk. Det finns böcker och band som kan lära dig att slappna av. Ibland kan en remiss till en kurator eller psykolog kan rekommenderas.

Regelbunden motion

Vissa personer med återkommande huvudvärk säger att de har färre huvudvärk om de motionerar regelbundet. Om du inte gör så mycket motion, kan det vara värt att prova några regelbundna aktiviteter såsom raska promenader, jogging, cykling, simning, etc. (Detta kommer att ha andra hälsofördelar också bortsett från att hjälpa med huvudvärk.) Det är inte klart hur motion kan hjälp. Det kan vara att motion hjälper till att lindra stress och spänningar, vilket kan ha en dominoeffekt minska spänningshuvudvärk huvudvärk.

Medicinering

Amitriptylin är läkemedlet används mest för att förhindra spänningshuvudvärk huvudvärk. Detta är inte ett smärtstillande medel och därför inte tar bort en huvudvärk om en huvudvärk utvecklas. Det är en antidepressiv medicin och du måste ta det varje dag i syfte att förebygga huvudvärk. (En effekt av vissa antidepressiva medel är att lindra smärta och förebygga huvudvärk även hos personer som inte är deprimerade. Så även amitriptylin klassas som ett antidepressivt medel, är det inte används här för att behandla depression.) Startas först och får en låg dos behöver ökas med tiden. När huvudvärken har minskat i 4-6 månader, kan den amitriptylin stoppas. Behandlingen kan återupptas om huvudvärk återkomma. Andra läkemedel ibland försökt om amitriptylin inte är lämpligt eller inte att hjälpa.

Tiden att överväga att ta medicin för att förhindra huvudvärk är inte entydig. Som en allmän regel, om du regelbundet har spänningshuvudvärk huvudvärk mer än fyra gånger i månaden så är det bäst att diskutera saker och ting med en läkare. Man tror att förebyggande behandling förr snarare än senare är bäst innan huvudvärk blivit mycket vanligare. Detta kan förhindra frekventa episodiska spänningshuvudvärk huvudvärk från att bli kronisk spänningshuvudvärk huvudvärk.

Målen för förebyggande behandling är att minska frekvensen och intensiteten av huvudvärk. Så, med behandling, kan huvudvärken går inte helt, men de kommer ofta utvecklar mindre ofta och vara mindre allvarliga. Någon huvudvärk som inträffar samtidigt ta förebyggande medicin kan också lättas bättre än tidigare av ett smärtstillande medel.

Det är ofta svårt i efterhand att säga hur väl en förebyggande behandling har fungerat. Därför är det bäst att hålla en huvudvärk dagbok för ett par veckor eller så innan förebyggande medicinering. Detta är att spela in när och hur allvarlig varje huvudvärk var, och även hur bra det var lättade av ett smärtstillande medel. Sedan hålla dagboken går som du tar förebyggande medicin för att se hur väl saker och ting bättre. Huvudvärken är osannolikt att gå helt, men dagboken kan visa en markant förbättring.

Aktuella artiklar