All över mig som ett utslag

Ibland utslag är, ja, allt över dig, men ofta bara påverka en del av din hud. Med dessa tips kan du hjälpa separat majoriteten, som är inget att oroa sig för, från dem som behöver mer än tid och lite lugnande kräm. Om enkla åtgärder inte hjälper, dock får din GP för att kolla upp det.

Hej, gamle vän

Massor av utslag komma och gå genom åren. De innefattar:

  • Kontakta dermatit. Dermatit betyder bara inflammation i huden. Kontaktdermatit är en röd, öm, gropiga utslag, ibland med blåsor, på grund av allergi mot något du har rört (som nickel i ett bälte eller smycke, latex, parfym eller kosmetika). Även en liten kortvarig kontakt kan ta fram det utslag, oftast på händer eller ansikte. Du kan behöva en steroid kräm för att minska inflammation, och du måste försöka undvika allt vad du är allergisk mot.
  • Irriterande dermatit orsakar torr, fjällande, röd irriterad hud, oftast på händerna. Starka kemikalier eller rengöringsmedel är ofta skulden. Använd massor av oparfymerad fuktkräm och undvika att komma i kontakt med tvätt-och rengöringsmedel, samt spendera alltför mycket tid med händerna i vatten. Gummihandskar (! Såvida du är allergisk mot gummi) bör hjälpa - eller det kan vara en bra ursäkt för att få ut av tvätt!
  • Eksem tenderar att orsaka torr, kliande röda fläckar som kommer och går. Enkla oparfymerade fuktgivande är tillräckligt ofta, men du måste använda dem flera gånger om dagen för bästa effekt. Undvika parfymerade produkter (och hålla sig till allergivänliga produkter, inklusive make-up) kommer att minska risken för att det kommer tillbaka.

Är du varm under kragen?

  • Värmeutslag eller värmeutslag, händer när du är varm och svett kan inte fly, så det är vanligt på varma semester eller på sommaren. Den orsakar oftast kluster av små, röda knölar som ger en stickande eller svidande känsla. Hålla svalt och bära lösa kläder i naturmaterial som låter huden andas ofta kommer att vara allt du behöver.
  • Intertrigo ger upphov till ömma röda fläckar som kan ha en "cheesy" lukt, vanligtvis under brösten eller i ljumsken. Det orsakas av en svampinfektion (liknar fotsvamp). Behandla det med svampdödande kräm (tillgänglig från apoteket) och undvika att bli alltför varm eller svettig. Om det är ett återkommande problem, se din GP om att få testas för diabetes.

Känner du dig dålig på själv?

Utslag orsakade av infektion kan ofta göra att du känner dig dålig. Detta sträcker sig från den livshotande hudutslag relaterad till meningit (oftast röd, flammigt och inte bleknar när du trycker ett glas mot det), genom cellulit (infektion sprider sig under huden, vilket orsakar ett rött smärtande området av huden på ena sidan av kroppen) till bältros (ett band av smärta följt av blåsor, strikt på ena sidan av kroppen). Allt gör du känner dig allmänt dålig. Ser din läkare (mycket snabbt om det finns någon chans att meningit).

Psoriasis - mer än bara ytan

De inflammerade röda fläckar och tjock, silverglänsande fjäll av psoriasis orsakar elände för över 1,5 miljoner människor i Storbritannien. Psoriasis är inte att fånga, men det kan inte botas heller.

Psoriasis kan oftast kontrolleras, men alltför många människor ger upp när en eller två behandlingar inte har gjort susen, och lider i tystnad. Det betyder att de inte kan veta om några av de nyare behandlingar som är tillgängliga från GP, ​​som är mindre rörigt, mer praktiskt och ofta effektivare än äldre. Till exempel, två behandlingar (en topikal steroid och en annan kräm) finns nu tillsammans som en enda kräm, Daivobet ® Gel, som kan appliceras på både kropp och hårbotten bara en gång om dagen.

All över mig som ett utslag. Är du varm under kragen?
All över mig som ett utslag. Är du varm under kragen?

Leva med en kronisk hudsjukdom som psoriasis kan ha en stor inverkan på alla aspekter av ditt liv.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…