Eksem - triggers och irriterande

Om du har atopiskt eksem, kan undvika vissa triggers och irriterande bidra till att förhindra skov av symptom.

Eksem - triggers och irriterande. Hur vet jag om ett livsmedel gör eksem värre?
Eksem - triggers och irriterande. Hur vet jag om ett livsmedel gör eksem värre?

Begreppen eksem och dermatit betyder mycket samma. Det vill säga, en inflammation i huden. Det orsakar röda, kliande hud som kan också blister. Det finns två huvudsakliga typer av dermatit / eksem:

 • Atopiskt eksem. Detta orsakas av ett problem inifrån kroppen. Om du har atopiskt eksem du föds med en tendens till att huden blir inflammerad. Olika delar av huden tenderar att blossa upp med inflammation från tid till annan.
 • Kontakteksem. Detta orsakas av ett ämne från utanför kroppen. Detta orsakar ofta fläckar av inflammation på hudområden som har kommit i kontakt med ämnet. Om du undviker störande ämne bör hudinflammation försvinna.

Resten av den här bipacksedeln är endast om faktorer som kan utlösa eller irritera atopiskt eksem. Det finns en separat broschyr med namnet "Atopisk eksem" som är en allmän översikt av atopiskt eksem och en separat broschyr som kallas "Contact Dermatitis".

I de flesta människor som har atopiskt eksem finns det ingen uppenbar anledning till att eksem kan blossa upp då och då. Dock kan vissa skov orsakas (triggas) eller förvärras av irriterande på huden, eller andra faktorer.

Denna bipacksedel diskuterar kortfattat några möjliga triggers och irriterande.

Relaterade artiklar

Tvål och rengöringsmedel tar bort de naturliga oljor från huden. Detta tenderar att göra huden torr och kliande och känsligare för irriterande.

Undvik därför tvål, skumbad, etc, när du tvättar. Använd i stället en tjock mjukgörare (fuktighetskräm) som en tvål substitut och lägga en mjukgörande till ett bad eller dusch. (Se separat broschyr som heter "Mjukgörare (fuktgivande) för eksem" för mer information.) Använd gummihandskar med ett bomullsfoder vid användning av rengöringsmedel eller arbetar med andra liknande kemikalier.

När du tvättar kläder med diskmedel, skölj dem väl. Biologiska rengöringsmedel är kända utlösande faktorer och tygkonditioneringsmedel kan göra vissa människors eksem värre.

Vissa människor med eksem tycker att de parfymer, konserveringsmedel och alkoholer i toalettartiklar och make-up kan vara irriterande. Det kan vara bäst att undvika dessa, eller bara använda intetsägande produkter.

Bär bomullskläder närmast huden snarare än irriterande tyger som ull. Emellertid är det förmodligen slätheten hos materialet i stället för typ av material som hjälper. Vissa slät handgjord tyger är förmodligen lika bra som bomull.

Undvik att bli för varmt eller för kallt. Extrema temperaturer och luftfuktighet kan utlösa en uppblossande av eksem symptom.

Vad är eksem / dermatit? Vad är triggers och irriterande?
Vad är eksem / dermatit? Vad är triggers och irriterande?

Stress orsakar inte eksem. Men vissa människor reagerar på stress genom vana repor. Det är tänkt att repa kan göra klådan värre, vilket gör att man vill repa mer, etc. Detta kallas kliar scratch cykel och kan göra eksem värre. Försök så mycket som möjligt att inte repa eksem. För att hjälpa till med detta, håll naglarna kortklippta så att eventuella repor är inte så skarp och svår. Överväg bär bomullsvantar på natten om du har en tendens att repa i sömnen och använda anti-scratch vantar för spädbarn. Om du behöver för att lindra en klåda, gnugga med fingrarna istället scratch med naglarna.

Vissa människor tycker att avslappningsövningar eller liknande tekniker hjälper till att minska stress. Detta kan bidra till att minska vana repor, vilket kan bidra till att minska graden av eksem.

Infektion, ofta introduceras genom att skrapa, kan förvärra eksem.

Mindre än 1 av 10 barn med atopiskt eksem har en födoämnesallergi som kan göra symtomen värre. I allmänhet är det små barn med svåra eksem som kan ha en födoämnesallergi som en utlösande faktor. De vanligaste livsmedel som utlöser eksem symptom hos vissa personer inkluderar: komjölk, ägg, soja, vete, fisk och nötter.

Hur vet jag om ett livsmedel gör eksem värre?

 • Omedelbar födoämnesallergi inträffar i vissa fall. Symtomen utvecklas inom två timmar för att äta på avtryckaren mat. Klåda och sprätta kan förvärras strax efter att ha ätit den utlösande livsmedel. Ett vanligt tecken är rodnad, svullnad och irritation runt munnen. En annan hud symptom som kan utvecklas är urtikaria (kliande, vätskefyllda knölar på huden, liknande nässlor svider). Andra symtom kan förekomma såsom buksmärtor, kräkningar, väsande andning, kliande ögon och nysningar.
 • Fördröjd födoämnesallergi inträffar i vissa fall. Symtomen utvecklar 6-24 timmar efter att ha ätit den utlösande livsmedel. Symtomen omfattar försämring av klåda och eksem. Ibland buksmärtor och diarré förekommer också.

Om du misstänker att ett livsmedel gör eksem symtom värre, sedan se en läkare. Du kan bli ombedd att hålla en dagbok över 4-6 veckor. Dagboken är att spela in några symptom och annan mat och dryck tas. Det kan hjälpa till att identifiera en eller flera misstänkta livsmedel.

För att bekräfta diagnosen en födoämnesallergi, måste du se en allergi specialist. Utelämna vissa livsmedel utan en allergi som bekräftats är vanligtvis inte rekommenderas.

Husdammskvalster är en liten insekt som förekommer i varje hem. Du kan inte se den utan mikroskop. Den lever huvudsakligen i rum och madrasser som en del av dammet.

Många personer med eksem är allergisk mot kvalster. Men i allmänhet är det inte brukar rekommenderas att göra något åt ​​kvalster. Detta beror på:

 • De studier som har undersökt om att minska kvalster damm är användbart har inte varit entydiga. Det finns vissa belägg för att minska kvalster damm kan hjälpa men ytterligare forskning behövs verkligen för att bekräfta detta.
 • Det är omöjligt att rensa kvalster helt från ett hem och det är hårt arbete att kraftigt minska deras antal till en nivå som kan vara till nytta.
 • Behandling med andra metoder såsom mjukgörare och korta kurser av topikala steroider brukar fungera bra. Därför är den ansträngning för att försöka eliminera kvalster vanligtvis inte motiverad.

En ny riktlinje från Institutet för hälsa och Clinical Excellence (NICE) - refereras i slutet av denna bipacksedel - påstår: "Det finns motstridiga uppgifter om effektiviteten av att använda husdamm strategier kvalster undvikande i förvaltningen av barndomen atopiskt eksem Många. av de närvarande föreslagna tekniker är tidskrävande och dyrt för föräldrar / vårdnadshavare och det är viktigt att fastställa deras värde. "

Men vissa människor med svår eksem som är svår att kontrollera med de vanliga behandlingarna försöker rensa kvalster damm från sitt hem så mycket som möjligt. Därför, för fullständighetens skull, följande en idé om hur man rensar kvalster damm. Men det måste understrykas, är det hårt arbete, är det vanligtvis inte rekommenderas och värdet av detta är inte klart.

För att kraftigt minska antalet kvalster:

 • Ta bort mattor (om möjligt) från sovrummet. Undvik mjuka inredning i sovrummet.
 • Använd dammtät ('kvalster-bevis ") omfattar för någon madrass, täcke och kudde (en bra säng återförsäljare kommer att kunna ge råd). Detta kan lämnas på plats under flera månader. De vanliga omslag kan läggas på toppen av de särskilda omslag men bör tvättas varje 1-2 veckor vid 60 ° C.
 • Använd fjäder snarare än syntetiska kuddar (detta är motsatsen till vad som brukade vara trodde).
 • Våt-damm sovrumsmöbler var 1-2 veckor. Vissa människor råd damning ännu oftare - även daglig dammtorkning.
 • Dammsug eller rengöra sovrummet golvet regelbundet. Använd en dammsugare med ett bra filter (detta sätt undviks den kvalster och förhindrar små partiklar som kommer ut genom vakuumkanalen utblåsning).
 • Vakuum madrassen gång i veckan.
 • Regelbundet ventilera sovrummet (öppna dörren och ett fönster för en stund på de flesta dagar).
 • Håll mjuka leksaker till ett minimum. Lägg dem i frysen i en plastpåse i 24 timmar nu och igen. Detta dödar alla kvalster på dem. Om leksakerna är tvättbara, tvätta dem vid 60 ° C efter att de har varit i frysen.
 • Försök att hålla luftfuktigheten låg (till exempel, inte torka tvätten på kylaren). En elektrisk filt minskar fuktigheten i bädden, som hjälper till att hålla kvalster siffrorna nere i en madrass.

Vissa föräldrar uppger att symtomen hos barn blir värre när de är i kontakt med husdjur. Det är en allergi mot djur ilska som kan vara ansvarig. Om du misstänker att ett husdjur, kan det vara värt att ta bort husdjur till ett annat hem för en stund för att se om symtomen förbättras.

Andra möjliga faktorer som kan utlösa symtom, eller göra symptomen värre, är: pollen, mögel, graviditet och hormonella förändringar innan en period hos kvinnor. Dock kan dessa inte kan undvikas. Det kan också finnas andra faktorer som ännu inte har identifierats som kan utlösa symtom hos personer som har eksem.

National eksem samhälle

Hill House, Highgate Hill, London, N19 5NA
Tfn (Helpline): 0800 089 1122 Webb: www.eczema.org

Eksem uppsökande (Skottland)

273 High Street, Linlithgow, EH49 7EP
Tfn (Helpline): 0800 622 6018 Webb: www.eczemaoutreachscotland.org.uk

Aktuella artiklar