Kontakta dermatit

Kontakteksem är ett utslag som orsakas av din hud reagerar på ett ämne det har kommit i kontakt med. Du kan behöva lapptestning att identifiera den orsakande substansen. En steroid kräm eller salva brukar rensa utslag. Emellertid är långtidsbehandling att undvika kontakt med det orsakande ämnet.

Dermatitis betyder inflammation i huden. Dermatitis kallas också eksem. Det orsakar röda, kliande hud som kan också blister. Det finns flera olika typer av eksem. Emellertid är dermatit allmänhet grupperas i två huvudtyper:

 • Dermatit orsakas av ett problem inifrån kroppen. Till exempel är atopiskt eksem (atopisk dermatit) ett vanligt tillstånd som tenderar att köra i familjer. Om du har atopiskt eksem du föds med en tendens till att huden blir inflammerad. Olika delar av huden tenderar att blossa upp med inflammation från tid till annan. Se separat broschyr som heter "Atopisk eksem" för mer information.
 • Dermatit orsakad av en substans från utsidan av kroppen. Detta orsakar ofta fläckar av inflammation på hudområden som har kommit i kontakt med ämnet. Detta kallas kontaktdermatit. Om du undviker störande ämne bör hudinflammation försvinna.

Resten av den här bipacksedeln är endast ca kontakteksem.

Det finns två typer av kontakteksem - irriterande och allergiska.

Irriterande kontakteksem

Detta orsakas av direkt kontakt med en substans som irriterar huden. Detta är vanligt och orsakar omkring 8 i 10 fall av kontaktdermatit. Det oftast drabbar händerna. Irriterande ämnen är sådana som kan orsaka inflammation i nästan alla om de är i kontakt tillräckligt länge, tillräckligt ofta och i tillräckligt stark koncentration. Till exempel:

 • Rengöringsmedel (diskmedel, tvål, blekmedel, etc). Människor som gör en hel del städning är benägna att irriterande kontakteksem.
 • Lösningsmedel (t.ex. bensin), oljor och andra kemikalier som används på olika arbetsplatser.
 • Syror och alkalier, inklusive cement.
 • Pulver, damm och jord.
 • Vissa växter (t.ex. ranunculus, anemon, clematis, hellebore, senap).
Kontakteksem. Dermatit orsakas av ett problem inifrån kroppen.
Kontakteksem. Dermatit orsakas av ett problem inifrån kroppen.

Du kan utveckla eksem irriterande kontakt snabbt från en enda exponering för starkt irriterande. Till exempel, från kontakt med en stark kemikalie i en arbetssituation. Men, kan du också utveckla eksem irriterande kontakt på grund av upprepade exponeringar mot svagare irriterande. Till exempel, från ett tvättmedel som du använder när du tvättar upp rätter regelbundet.

Det finns ofta en ond cirkel. En bit hud kan bli öm efter att ha varit i kontakt med ett irriterande ämne. Detta orsakar viss hudskador. När skadade, är huden lättare påverkas av irriterande. Så, ytterligare kontakt, även med små mängder av ämnet, kan orsaka ytterligare inflammation och skador och så vidare.

Allergisk kontaktdermatit

Detta inträffar när ditt immunsystem reagerar mot ett visst ämne. Ämnet kallas då ett allergen. Du behöver bara en liten mängd allergen i kontakt med huden för att orsaka utslag.

Du är inte född med denna typ av allergi - du måste ha tidigare kommit i kontakt med det allergen som har sensibiliserade ditt immunförsvar. Gång har blivit överkänslig, reagerar huden och blir inflammerad när den kommer in i ytterligare kontakt med allergenet. Det är därför du kan plötsligt utveckla en allergi till något du har kommit i kontakt med många gånger tidigare. Det är inte klart varför vissa människor blir allergiska mot vissa ämnen och de flesta människor gör det inte.

Många ämnen kan orsaka kontaktallergi. Vanligaste är:

 • Nickel - Detta är den vanligaste orsaken. Nickel förekommer i många typer av metall. Till exempel: smycken, nitar i jeans och andra kläder, bh-band, etc. Så det är vanligt att utveckla kliande röda fläckar på huden bredvid sådana saker.
 • Cobalt - spår av denna metall kan hittas i några smycken.
 • Kosmetika - särskilt parfymer, hårfärgningsmedel, konserveringsmedel och nagellack hartser.
 • Tillsatser till läder och gummi (i skor, kläder, etc).
 • Konserveringsmedel i krämer och salvor.
 • Växter - de vanligaste syndarna är krysantemum, solrosor, påskliljor, tulpaner och primula.

Ibland orsaken är inte klart och du kan behöva tester för att hitta orsaken (se nedan).

Irriterande kontakteksem

De viktigaste symptomen är rodnad, brännande, stickande och ömhet av drabbade hudområden. Uppkomsten av huden reaktionen är vanligen inom 48 timmar från att komma i kontakt med irriterande. Starka irriterande kan ge omedelbara reaktioner, medan milda irriterande kräver längre eller upprepad exponering kan orsaka en reaktion. Symptomen uppträder endast på hudområden som exponeras för irriterande.

Allergisk kontaktdermatit

De viktigaste symptomen är rodnad, klåda och fjällning av drabbade hudområden. Det finns ofta en fördröjning av flera timmar till flera dagar innan symptomen efter kontakt med allergenet (den sensibiliserande objektet eller kemisk). Webbplatsen för utslag och huden symptom är främst där kontakten hade varit. Till exempel, ögonlock och kinder om allergi är en kosmetisk. Men eftersom det är en sann allergi, kan andra områden av huden som inte var i direkt kontakt med allergenet får utslag.

Ja. Till exempel, kan du vara född med atopiskt eksem. Ditt jobb kan innebära frekvent användning av ett lösningsmedel, som kan orsaka dermatit irriterande kontakt. Dessutom kan du också utveckla en allergi mot nickel och så upptäcka att du får fläckar av inflammation över jean dubbar, eller om du bär billiga smycken, etc.

Botemedlet för de flesta fall av kontaktdermatit är att undvika de störande substansen. I många fall inga tester behövs, eftersom det ofta är klart vilken substans har orsakat hudutslag. Men ibland är det inte klart vad som orsakar utslag. Eller kan det vara ett ämne som är en tillsats till olika saker och du kan inte sätta fingret på vad det är. Det är där lapptestning kan rekommenderas.

Lapptestning

Patch test hjälper till att hitta orsaken till allergiskt kontakteksem. Du måste hänskjutas till en hudläkare (hud specialist) för lapptest. De kommer att placera en liten mängd av olika ämnen som kan orsaka utslag på huden. Detta görs vanligen på huden på ryggen, i satser om 10. Huden är sedan täckt med ett vidhäftande förband.

Efter två dagar förbandet tas bort och huden undersöks för att se om det är en reaktion på någon av de testade substanserna. Huden är också oftast undersöktes igen efter ytterligare två dagar i fall du har en fördröjd reaktion på något ämne. Ibland kan huden undersökas igen en vecka efter de första ämnena sätter på din hud.

Om någon hudreaktion uppträder på lapptestning då detta kan också vara till hjälp för att utesluta kontaktallergi som en orsak till din hud problem.

Som nämnts, är den huvudsakliga behandlingen för att undvika de störande substansen. Dock kan din hud vara också öm, kliande och fjällande så olika initiala behandlingar kan föreslås för att rensa dina symtom.

Mjukgörare (mjukgörande)

Om inflammerad hud är inte så illa så är det bara att använda en mjukgörande (fuktighetskräm) ofta kan vara allt som du behöver tills inflammationen lägger sig och utslag försvinner. Tvål substitut kan också föreslås.

Steroider

Steroider är krämer, salvor och krämer som innehåller steroid läkemedel. De fungerar genom att minska inflammation i huden. De finns i olika märken och styrkor. Som regel bör du använda den mildaste en som fungerar. Du kan köpa en mild steroid kräm (hydrokortison) utan recept på apotek. Om en mild ena inte fungerar, kan en starkare man förskrivas av din läkare.

Steroider tillämpas normalt en eller två gånger två gånger dagligen i ett tunt lager på det drabbade området tills inflammationen har gått. Detta kan ta upp till ett par veckor eller mer. När inflammationen har gått, stoppa topikal steroid. Du bör vänta i flera minuter efter att du har använt ett uppmjukande (fuktighetskräm) innan du installerar en steroid kräm.

Korta kurser av lokala steroider (mindre än fyra veckor) är vanligtvis säkra och brukar orsaka några problem. Biverkningar kan utvecklas om steroider används under långa perioder, eller om kortare kurser upprepas ofta. Den viktigaste frågan är om starka steroider används på lång sikt. De flesta människor med kontakteksem behöver bara en kort kurs. Se separat broschyr som heter "steroider för eksem" för mer information.

Andra behandlingar

Typer av kontakteksem. Dermatit orsakad av en substans från utsidan av kroppen.
Typer av kontakteksem. Dermatit orsakad av en substans från utsidan av kroppen.

Ett antibiotikum kan föreskrivas om inflammationen blir infekterat. Detta är ovanligt i de flesta anfall av kontakteksem. Sällan är en kurs av kortisontabletter behövs om du har en stor och svår område hudinflammation.

Sällan, inte steroidbehandling inte klart kontakteksem och andra behandlingar kan föreslås. Dessa kan omfatta takrolimus grädde och behandling med läkemedel såsom azatioprin, ciklosporin eller muntliga retinoider. Ultraviolett (UV) ljus exponering, ibland hjälpt av att ta ett läkemedel som kallas psoralen, ibland också rekommenderas. Detta kallas psoralen kombinerad med ultraviolett A (UVA) behandling (PUVA). Grenz strålar (lågenergihus elektromagnetisk strålning) används ibland när andra behandlingar misslyckas.

När inflammationen har lagt sig, är det huvudsakliga syftet att förhindra att det händer igen.

Undvik orsaken

Om den felande ämnet kan identifieras, så om du kan undvika det, kommer dermatit försvinner vanligtvis och inte återvända. (Det finns vissa undantag till exempel: irriterande kontaktdermatit orsakad av krom i cement kan ibland leda till en långsiktig hudutslag - även om kontakten med krom slutar..)

Undvika ett irriterande eller allergen kan vara lättare sagt än gjort. Till exempel:

 • Vissa ämnen som orsakar kontaktallergi är tillsatser till vardagliga saker såsom läderskor och kläder, gummi, metaller, kosmetika, etc. De kan vara svårt att undvika helt. Emellertid kan din läkare eller hud specialist ger dig råd om var ämnet sannolikt kommer att ske och hur man undviker det.
 • För vissa människor, innebär deras jobb att använda ämnen som kan orsaka dermatit irriterande kontakt. Om du inte ändrar ditt jobb, kanske du inte kan undvika ämnet helt. God handvård (beskrivs nedan) kan hjälpa.

Handvård

Cirka 3 i 4 fall av kontakteksem involverar händerna. Många fall beror på irriterande (snarare än allergier) från kemikalier eller andra ämnen som används i arbetet. För att förhindra dermatit irriterande kontakt händerna, få in en rutin för god handvård:

 • Förvara inte dina händer i vatten under mycket lång tid.
 • Använd skyddshandskar möjligt när du arbetar med kemikalier, rengöringsmedel, etc.
 • Överväg att använda en hudkräm för att skydda huden på händerna när du arbetar.
 • Använd ett milt hudrengöringsmedel snarare än tvål att tvätta händerna.
 • Torka händerna noggrant efter tvätt.
 • Använd massor av mjukgörande kräm och tillämpa det ofta. Detta hjälper till att hålla huden på händerna smidig och för att förhindra sprickbildningar.

Intermittent användning av topikal steroid

Steroider kommer att underlätta ett uppblossande av symtom, men är inte ett långsiktigt botemedel för kontakteksem. Den enda långsiktiga botemedlet är att identifiera orsaken och för att undvika det.

Dock kan det vara användbart att ha en topikal steroid i ditt hem medicin låda. Du kan utveckla ett uppblossande av symtom om du råkar komma i kontakt med ett ämne som du är allergisk mot. Till exempel, om du använder en ny kosmetisk eller några smycken som du inte visste innehöll din allergen. En kort kurs för topikal steroid kommer sedan att välkomna att lindra utslag och inflammation.

National eksem samhälle

Hill House, Highgate Hill, London, N19 5NA
Tfn (Helpline): 0800 089 1122 Webb: www.eczema.org

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…