Viral meningit - aldrig att ignoreras


Det är ett ord som sätter skräck i alla våra hjärtan - hjärnhinneinflammation. Denna inflammation i "hjärnhinnan '- slemhinnan i hjärnan och ryggmärgen - gör ofta rubriker när en klunga av fallen drabbar barn i synnerhet. Bakteriell meningit kan slå med dödlig hastighet och välgörenhetsorganisationer har arbetat hårt för att öka medvetenheten om varningssignaler.

De mest dödliga formerna av hjärnhinneinflammation orsakas av bakteriella infektioner. Vissa av dessa kan förebyggas genom vaccination - Haemophilus influenza typ b (Hib) och meningokocker grupp C bland dem. Vi har sett ett meddelande förra veckan att tonåringar kommer att ges en booster för att skydda mot meningokocker grupp C, för att minska utbrott i högskolor och skolor. Vi kan förhindra hjärnhinneinflammation av vissa virus genom immunisering mot polio och påssjuka. Mer arbete måste göras på att utveckla nya vacciner - För närvarande finns det inget effektivt vaccin mot meningokocker grupp B, en av de vanligaste orsakerna till bakteriell meningit - men verkliga framsteg har gjorts.

I andra änden av oron spektrumet, har som inte fått veta av en läkare att "det är ett virus" och det finns inget att oroa sig för? Denna vecka är viral meningit medvetenhet veckan. Det finns cirka 2500 fall av bakteriell meningit varje år i Storbritannien, men viral meningit är mycket vanligare. Eftersom det inte orsakar sådana dramatiska symtom, ingen är säker på exakt hur många människor drabbas. Principen är densamma som andra former av hjärnhinneinflammation - en infektion når slemhinnan i hjärnan, orsakar inflammation och liknande symptom till bakteriell meningit. Funktionen är det inte orsakar är den fläckiga hudutslag som inte går blek när du trycker ett glas mot det - det är på grund av infektion i blodet med meningokocker.

Utan behandling kommer de flesta patienter med bakteriell meningit dör. Det är en mycket bra sak att detsamma inte gäller viral meningit, eftersom antibiotika inte göra den minsta skillnad för virusinfektioner. Men medan de flesta människor med viral meningit kommer att återhämta sig, verkar det de långsiktiga komplikationer ibland underskattas. En ny undersökning av Meningit Förtroende visar att de drabbade kan vara kvar med trötthet, huvudvärk, minnesförlust och brist på koncentration.

Det är vanligare hos barn under fem år och personer med nedsatt immunförsvar. Vissa virus som orsakar hjärnhinneinflammation finns i länder som Japan och Europa, så låt din läkare om du får symtom och har varit utomlands. Det är också vanligare under sommaren och hösten, och med ett par dagar i solen bakom oss över helgdag, kanske är det inte riktigt så svårt att komma ihåg att sommaren är officiellt precis runt hörnet.

Mollaret s meningit - När mardrömmen tillbaka

Den som lider av munsår vet överlevnad taktik herpes simplex virus. Det finns två huvudtyper - typ 1, den vanligaste orsaken till munsår och typ 2, som vanligtvis orsakar genital herpes. När du är smittad med viruset det lever vidare i kroppen efter din första attack av herpes. Det kan vara dolt och inaktiv under månader eller år innan den blir aktiv igen, multiplicera och orsakar en annan attack av samma symptom. Ett annat virus i samma familj beter sig på ett liknande sätt. Den vattkoppor virus orsakar vanlig barnsjukdom, med dess blåsutslag. När den första infektionen lägger sig, lever viruset på i viloläge i nervrötter bredvid din ryggmärg. År senare kan det uppstå igen för att orsaka bältros.

En ovanlig orsaken till viral meningit är herpes simplex typ 2-virus. Ungefär en av fem personer som smittats med denna typ av hjärnhinneinflammation kommer att få en annan episod. Sällan, symtomen återkommer mer än tre gånger, och kan orsaka samma inflammation gång på gång upp till fem år. Detta är Mollaret s meningit. Även om de flesta (men inte alla) människor så småningom återhämta sig helt, kan det förändra ditt liv för helt felaktiga grunder, vilket normalt fungerande omöjligt för år.

Viral meningit - aldrig att ignoreras. Mollaret s meningit - När mardrömmen avkastning.
Viral meningit - aldrig att ignoreras. Mollaret s meningit - När mardrömmen avkastning.

Även om det inte finns någon behandling för många virusinfektioner, kan ett läkemedel som kallas aciklovir hjälp med detta mycket smärtsamt tillstånd. Det kan ges i början av en attack för att förkorta sjukdom eller lång sikt för att minska frekvensen av attacker.

När kommer "oroa dig inte" betyder något annat?

Jag har lärt andra läkare utbildning för att bli GPS för nästan 20 år. En av de första reglerna jag fat in dem är betydelsen av "skyddsnät" - det är att förklara för patienten när den trygghet de har just gett räknas inte längre och de bör söka hjälp igen.

När läkare läser tidningsrubriker om barn skickas hem från läkaren timmar innan han dog av hjärnhinneinflammation, huttra vi med fasa. Vi vet att alltför ofta, de tidiga symtom på allvarliga tillstånd är identiska med symptomen av de hundratals virus som lämnar barn stönande hjälplöst en minut och studsa tillbaka till full hälsa av nästa morgon. Onödigt att säga, medan de slet i sängkläderna ber att gå till parken, är deras föräldrar fortfarande i gungning efter sömnbrist och oro för att deras barn skulle dö.

Läkare under utbildning måste lära sig att de inte kan erkänna alla barn till sjukhus "just in case". Sjukhusavdelningar skulle gå in i härdsmälta, skulle de verkligen sjuka barn få sina behandlingar försenas och tusentals föräldrar skulle kastas in i panik med något behov. Men när läkarna gör lugna en förälder som det inte finns några oroande tecken, måste de förklara alltid att det inte finns någon anledning till oro nu. Bara ibland, kommer ett barn att bli värre, inte bättre, och ett friskintyg tre timmar sedan räknas som ingenting om det händer. Nya symtom bör aldrig ignoreras.

Aktuella artiklar