Bältros vaccinet - varför?


En annan dag, ett annat vaccin. Vi verkar ha haft en rush av dem under de senaste månaderna - i augusti förra året skrev jag om de nya planerna för att vaccinera alla barn i åldrarna två till 17 mot influensa varje år, i september var det dags för gravida kvinnor, som är nu rekommenderas att få vaccineras mot kikhosta. Nu den gemensamma kommittén om Vaccinationer och Vaccinationer (JCVI) föreslår en ny nationell vaccine strategi för alla 70-79 åringar, den här gången mot bältros eller herpes zoster.

Bältros är en infektion som orsakas av ett virus - varicella zoster-virus. Det är samma virus som orsakar vattkoppor. När du har haft vattkoppor, kan viruset leva vidare i nervrötterna bredvid din ryggrad. I något skede senare i livet - ofta decennier senare - viruset kan "återaktiveras", orsakar brännande smärta och band av smärtsamma blåsor och sårskorpor på ena sidan av kroppen. Det innebär att du egentligen inte "fånga" bältros - men vem som helst som har haft vattkoppor är i riskzonen för att få det.

Varför inte bara vaccinera barn mot vattkoppor, styckning risken för vattkoppor och bältros tillsammans? Tja, immunisering ofta inte varar livet ut, och stoppa barn som får den unga kan bara betyda att de fick det oftare senare i livet. Konstigt, det faktum att barnen får vattkoppor kan skydda delvis vuxna mot bältros, eftersom det verkar som att vissa vuxna är utsatta för vattkoppor viruset senare i livet, öka deras immunitet mot att få bältros (ref 1,2).

Varför vaccinera mot bältros alls? Bältros kan vara en riktigt otäck tillstånd - medan de flesta blir helt återställda, vissa människor får mycket svår nervsmärta, som kallas postherpetisk neuralgi, som kan pågå i flera år. Andra får infektion runt ögat, som är inte bara smärtsamt och påfrestande men kan också, ibland, orsaka blindhet.

Varför denna åldersgrupp? För det första går det chans att få bältros upp när du blir äldre - antagligen eftersom ditt immunförsvar, som normalt bekämpar infektion, blir svagare med åldern. Andra komplikationer från fler bältros är vanligare bland äldre personer - upp till en av fyra över 60 blir långvarig nervsmärta. Tyvärr, när du blir äldre fortfarande är vaccinet inte lika effektiva (ref 3), så ge den till över 80 år inte kan skydda dem på samma sätt. Om det ges till 60-69 åringar, är det inte klart huruvida skyddet skulle pågå tillräckligt länge för att förhindra de vanligaste komplikationerna i över 70 år och över 80 år.

Naturligtvis kommer pengar in i ekvationen, som det ska i dessa tider av ökande nedskärningar inom NHS. Om ett vaccin skyddar bara hälften så många människor eftersom det inte är så effektivt i en äldre åldersgrupp, kostar det i princip NHS dubbelt så mycket för att få samma förmån. Är det en "magisk kula"? Nej - studier tyder på att vaccinera över 60 minskar sin risk att få öga komplikationer med ca 65% och att bli sjuk med bältros med 55-60% (ref 4,5), snarare än att skydda helt. Skulle jag rekommendera det? Denna vecka i operationen såg jag en härlig patient vars senaste åtta åren - och de flesta av hennes pension - har förstörts av neuralgi efter en släng av bältros. Om jag kan hjälpa människor som henne genom att rekommendera vaccinet, kommer jag inte att tveka.

Ref

1) Thomas SL, Wheeler JG och Hall AJ (2002) Kontakter med vattkoppor eller med barn och skydd mot herpes zoster hos vuxna:. En fall-kontroll studie Lancet 360 (9334): 678-82. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/12241874

2) Gershon AA, LaRussa P, Steinberg S et al (1996) Den skyddande effekten av immunologisk öka mot zoster:.. En analys i leukemiska barn som vaccinerades mot vattkoppor J Infect Dis 173 (2):. 450-3 http: / / www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/8568309

3) JCVI uttalande om zostervaccin http://goo.gl/lZ0nf

4) Tseng H et al. JAMA den 12 January, 2011. 305 (2): 160-166

5) Oxman M et al. N Engl J Med 352, 22: 2271-2284

Aktuella artiklar