Virala utslag

Många virusinfektioner kan orsaka utslag i tillägg till andra symtom. Utslag är mycket vanliga med virala infektioner, särskilt hos små barn. Det är mycket viktigt att se till utslag är inte en del av en allvarlig infektion - t.ex. meningokockinfektion. Om du har några frågor så ska du kontakta din vårdcentral omgående.

Virala utslag. Vad är en viral utslag?
Virala utslag. Vad är en viral utslag?

De symtom som orsakas av virusinfektioner kan variera beroende på viruset. En av de symtom som kan förekomma är ett utslag. Det finns några kända virus utslag. Till exempel mässling viruset och vattkoppor viruset orsaka karakteristiska utslag tillsammans med andra symtom. Ibland kan en typisk utslag hjälper läkare att diagnostisera vilket virus som orsakar en sjukdom.

Många virus kan orsaka utslag i tillägg till andra symtom som feber och hosta. Många av dessa utslag är "ospecifik". Detta innebär att utslag inte är specifik eller egenskap nog att identifiera det virus som orsakar utslag. Läkaren kan inte säga vilket virus är den skyldige, men att vissa virus är en trolig orsak till utslag.

Viral utslag varierar i form och storlek. Dock verkar de ofta som flammigt röda fläckar. Vanligen påverkar de flesta av kroppen. Ibland förefaller alarmerande. Till exempel kanske du vaknar upp på morgonen för att hitta dig själv täckt i ett utslag. Det varar oftast bara några dagar. Ibland utslag är något kliande. Vanligtvis utslag försvinner spårlöst inom några dagar. Det finns en stor mängd olika typer.

Den virala utslag i sig är vanligtvis inte allvarligt. Men det är mycket viktigt att se till utslag är inte en del av en allvarlig infektion - t.ex. meningokockinfektion. Om du har några frågor så ska du kontakta din vårdcentral omgående.

Avgörande är huruvida andra symptom eller problem uppstår. Till exempel kan den mässlingvirus orsaka en otäck sjukdom med en kista infektion, allvarlig diarré, etc, förutom ett utslag. Men många virus orsakar endast mindre symptom - kanske en mild feber eller lätt hosta - men utslag kan se ganska dramatiskt. Ibland får utslag precis som de andra symtomen förbättras.

Gravida kvinnor - de flesta virusinfektioner som orsakar ett utslag kommer att göra någon skada på fostret. Dock kan vissa gör. Till exempel, den röda hund (rubella) virus. Det är därför bäst för gravida kvinnor att undvika människor som har en smittsam utslag. Dessutom, om du är gravid och får utslag, är det bäst att se en läkare.

Den plötsliga uppkomsten av en utbredd fläckiga utslag är ganska vanligt. Det beror ofta på en virusinfektion. Det är de andra symtom som kan vara av mer oro. Om andra symtom är milda så finns det oftast lite att oroa sig för. Det kommer vanligtvis att gå inom några dagar. Det finns ingen specifik behandling för utslag själv. Behandlingen bör inriktas på de andra symptomen. Exempelvis paracetamol kan användas för höga temperaturer, etc.

Se en läkare om du är orolig för att ett utslag eller andra symtom kan vara allvarliga.

Aktuella artiklar