Icke - specifik nacksmärta

En akut (plötslig) bout av nacksmärta är vanligt. Två av tre av oss kommer att ha ont i nacken någon gång i vårt liv. I de flesta fall är det inte på grund av en allvarlig sjukdom eller nacke problem och ofta den exakta orsaken för smärtan är inte klart. Detta kallas "icke-specifik nacksmärta". De flesta är antagligen på grund av mindre stukningar eller dålig hållning. Full återhämtning sker i de flesta fall. Den vanliga råd är att hålla halsen aktiv. Smärtstillande medel är användbara tills smärtan lättar. Kronisk (ihållande) smärta utvecklas i vissa fall, och ytterligare behandling kan då behövas.

I nacken finns halsryggen och muskler och ligament som omger och stödjer det. Halsryggen består av sju ben som kallas kotor. De två första är något annorlunda till resten som de fäster ryggen till skallen och låta huvudet att vända sig från sida till sida. Den nedre fem halskotor är ungefär cylindrisk form - lite som små plåtburkar - med beniga prognoser. Sidorna av kotorna är förenade genom små facettleder.

Mellan varje ryggkota är en "skiva". Skivorna är tillverkade av ett segt fibröst yttre skikt och en mjukare gelliknande innerdelen. Skivorna agera som "stötdämpare" och gör att ryggraden att vara flexibel.

Icke-specifik nacksmärta. Icke-specifik nacksmärta.
Icke-specifik nacksmärta. Icke-specifik nacksmärta.

Starka ligament fäster intilliggande kotor för att ge extra stöd och styrka. Olika muskler fästa till ryggraden möjliggöra ryggraden att böja och röra sig på olika sätt. (De muskler och ligament flesta inte visas i diagrammet, för tydlighetens skull.)

Ryggmärgen som innehåller nervvävnad transporterar meddelanden till och från hjärnan, är skyddad av ryggraden. Nerver från ryggmärgen kommer ut från mellan kotorna i nacken för att ta och ta emot meddelanden till halsen och armar. En större blodkärl kallas ryggraden artär också går längs kotorna att transportera blod till den bakre (bakre) del av hjärnan.

Nacksmärta är vanligt. Omkring 2 i 3 personer utvecklar en släng av nacksmärta någon gång i sitt liv. En undersökning som gjorts i Storbritannien fann att vuxna i åldern 45-75 år, ungefär 1 av 4 kvinnor och ungefär 1 av 5 män hade aktuell nacksmärta. Typer och orsaker till nacksmärta inkluderar:

 • Ospecifik nacksmärta är den vanligaste typen. Detta kallas ibland för "enkla" eller "mekanisk" nacksmärta. Ofta den exakta orsaken eller ursprunget till smärtan inte är känd. Det kan innehålla små stammar och stukningar till muskler eller ligament i nacken. Dålig hållning kan också vara en bidragande faktor i vissa fall. Till exempel är nacksmärta vanligare hos människor som tillbringar mycket av sin arbetsdag på ett skrivbord, med en "böjd framåt" hållning.
 • En "whiplash" ryck i nacken, oftast på grund av en bilolycka, kan orsaka nacksmärta. Se separat broschyr som heter "Whiplash Neck Stukningar 'för detaljer.
 • Akut (plötslig) nackspärr. Detta kallas ibland "sned hals". En torticollis är när huvudet blir vridna åt sidan och det är mycket smärtsamt att röra huvudet ryggen rak. Orsaken till akut primär torticollis är ofta inte känd. Emellertid kan det vara på grund av en mindre sträckning eller vrickning till en muskel eller ligament i nacken. Vissa fall kan bero på vissa muskler i nacken utsätts för kyla ("sover i ett utkast"). Det är vanligt att människor går till sängs känsla fint och vakna upp nästa morgon med en akut torticollis. Smärtan lindrar oftast och rensar bort över några dagar utan någon behandling. Ibland är nackspärr på grund av allvarligare orsaker. Se broschyr som heter "Torticollis 'för detaljer.
 • Degeneration ("slitage") av spinal ben (kotorna) och "skivor" mellan kotorna är en vanlig orsak eller återkommande eller ihållande nacksmärtor hos äldre människor. Detta kallas ibland för cervikal spondylos. Men de flesta människor över 50 års ålder har någon grad av degeneration (spondylos) utan att få ont i nacken. Se separat broschyr som heter "cervikal spondylos" för mer information.
 • Cervikal radiculopathy är då roten av en nerv pressas på eller skadas när det kommer ut från ryggmärgen i nacken (cervikal) region. Samt nacksmärta, det finns symtom som känselbortfall (domningar), stickningar, smärta och svaghet i delar av en arm levereras av nerven. Dessa andra symtom kan faktiskt vara de viktigaste symptomen snarare än nacksmärta. De vanligaste orsakerna till en radiculopathy är cervikal spondylos och diskbråck. (A diskbråck kallas ibland en "diskbråck", men skivan inte faktiskt glider. Vad som händer är att en del av det inre mjukare området på skivan buktar ut (prolapses) genom det yttre hårdare del av skivan, pressning på nerven som passerar ut från kotan.) Olika mindre vanliga sjukdomar kan också orsaka livmoderhalscancer radiculopathy.
 • Allvarligare och ovanligare orsaker är: reumatoid artrit, benvävnad, infektioner, cancer och allvarliga skador som skadar kotor, ryggmärg eller nerver i nacken.

Resten av den här artikeln endast behandlar den gemensamma "ospecifik nacksmärta".

Smärta utvecklas i nacken och kan spridas till axeln eller skallbasen. Förflyttning av halsen känns begränsad och flytta halsen kan göra smärtan värre. Smärtan sprider sig ibland ner en arm, ibland så långt som till fingrarna. Ibland, "myrkrypningar" utvecklas i en del av armen eller handen. Detta är på grund av irritation av en nerv att gå till armen från ryggmärgen i nacken. Berätta för en läkare om dessa symtom uppträder eftersom de kommer att vilja kontrollera att det inte finns någon betydande tryck eller skada på en nerv i nacken.

Utsikterna är oftast bra i de flesta fall av akut (plötslig) nacksmärta. Symtomen börjar vanligtvis att förbättras efter ett par dagar, och är oftast borta inom några veckor. Emellertid varierar tiden det tar för symptomen att bosätta sig från person till person.

Vissa människor utvecklar kronisk (persistent) nacksmärta. Om du utvecklar kronisk nacksmärta, är tendensen för den smärta som kommer och går med "skov" från gång till gång.

Vanligtvis inte. Din läkare kommer vanligtvis att kunna diagnostisera ospecifik nacksmärta från beskrivningen av smärta, och genom att undersöka dig. Därför, i de flesta fall är inga tester behövs. Det finns inget test som kan bevisa eller bekräfta ospecifik nacksmärta. I själva verket, vissa läkare hävdar att tester faktiskt kan göra mer skada än nytta när diagnosen är ospecifik nacksmärta. Till exempel kan den tekniska jargong som används för att rapportera om röntgen och skannar ibland låta alarmerande, när det i själva testet bara visar vad som skulle vara normalt för en viss ålder och inte en orsak till smärta. Till exempel, som tidigare nämnts, kommer många människor över 50 års ålder visar en viss grad av försämring på en X-ray, utan att detta nödvändigtvis vara orsaken till smärtan.

Nuvarande brittiska riktlinjerna är klart att rutinmässiga tester såsom röntgen och skannar inte bör göras om diagnosen är gjord av icke-specifik nacksmärta. Tester såsom röntgen eller skannar kan rekommenderas i vissa situationer. Detta är främst om det finns symtom eller tecken under en läkarundersökning, som tyder på att det kan finnas en mer allvarlig underliggande orsaken till nacksmärta.

Att förstå nacken. En "whiplash" ryck i nacken.
Att förstå nacken. En "whiplash" ryck i nacken.

En läkares bedömning och examination kan oftast bestämma att en släng av nacksmärta är ospecifik och inte på grund av en allvarligare orsak. Följande är den typ av symtom som kan tyda på ett mer allvarligt problem:

 • Om nacksmärta utvecklas när du är sjuk med andra problem såsom reumatoid artrit, aids eller cancer.
 • Om smärtan blir gradvis sämre.
 • Om någon funktion av en arm påverkas. Till exempel, svaghet eller klumpighet av en hand eller arm, eller ihållande känselbortfall (domningar). (Som nämnts, kan vissa stickningar förekomma med icke-specifik nacksmärta. Detta är dock lindriga och oftast går inom fyra veckor.)
 • Om du känner dig allmänt dålig och har "allmänna" symtom såsom viktminskning eller feber.
 • Om halskotor (kotorna) är mycket anbud (vilket kan tyda på ett ben problem).
 • Om du utvecklar några problem med promenader eller med passerande urine.This kan tyda på problem med trycket på ryggmärgen.

Träna din hals och hålla aktiv

Sikta på att hålla nacken flytta så normalt som möjligt. Vid första smärtan kan vara ganska dåligt, och du kan behöva vila en dag eller så. Men försiktigt utöva nacken så fort du kan. Du bör inte låta det "stelnar upp". Gradvis försöka öka utbudet av halsen rörelser. Med några timmar flyttar försiktigt på halsen i varje riktning. Gör detta flera gånger om dagen. Så långt som möjligt, fortsätta med normala aktiviteter. Du kommer inte att orsaka skador på halsen genom att flytta det.

Läkemedel

Smärtstillande medel är ofta hjälpsamma.

 • Paracetamol med full styrka är ofta tillräckligt. För en vuxen detta är två 500 mg tabletter, fyra gånger om dagen.
 • Antiinflammatoriska smärtstillande medel. Vissa människor tycker att dessa fungerar bättre än paracetamol. De kan användas ensamma eller i kombination med paracetamol. De inkluderar ibuprofen som du kan köpa på apotek eller få på recept. Andra typer såsom diklofenak eller naproxen behöver ett recept. Vissa personer med magsår, astma, högt blodtryck, njursvikt, eller hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel.
 • En starkare smärtstillande såsom kodein är ett alternativ om antiinflammatoriska inte passar eller inte fungerar bra. Kodein tas ofta förutom paracetamol. Förstoppning är en vanlig bieffekt från kodein. För att förhindra förstoppning, har massor att dricka och äta mat med mycket fibrer.
 • En muskelavslappnande som diazepam är ibland ordineras för ett par dagar om nackmusklerna blir väldigt spänd och göra smärtan värre.

Andra behandlingar

Några andra behandlingar som kan rekommenderas är:

 • En bra hållning kan hjälpa. Kontrollera att din sittställning på jobbet eller vid datorn är inte fattiga. (Det vill säga, inte med huvudet böjt framåt med en böjd rygg.) Sitt upprätt. Yoga, pilates, och Alexander tekniken förbättras hela hals hållning, men deras värde vid behandling av nacksmärta är osäker.
 • Ett företag som stöder kudde verkar hjälpa vissa människor när de sover. Försök att inte använda mer än en kudde.
 • Sjukgymnastik. Olika behandlingar kan rekommenderas av en sjukgymnast. Dessa inkluderar dragkraft, värme, kyla, manipulation, etc. Värdet av varje av dessa behandlingar är osäker resultaten av forskningsstudier tittar på vilka behandlingar som fungerar bäst kan vara motstridiga. Men vad som ofta är mest användbart är rådgivningen en sjukgymnast kan ge på hals övningar att göra hemma. En vanlig situation är att en läkare ge råd om smärtstillande och mjuka övningar hals. Om symtomen inte förbättras över en vecka eller så, kan du sedan remitteras till sjukgymnast för att hjälpa till med smärtlindring och för råd om specifika hals övningar.

Behandlingen kan variera och du bör gå tillbaka för att se en läkare

 • Om smärtan blir värre.
 • Om smärtan kvarstår efter 4-6 veckor.
 • Om andra symptom utvecklas såsom förlust av känsla (domningar), svaghet, eller ihållande stickningar i en del av en arm eller hand, som beskrivits tidigare.

Andra smärtstillande metoder kan prövas om smärtan blir kronisk (persistent). Ett smärtlindring program kan erbjudas för att hjälpa dig att kontrollera och leva med din smärta. Kronisk nacksmärta är också ibland förknippas med ångest och depression som också kan behöva behandlas.

Aktuella artiklar