Cervikal spondylos

Denna bipacksedel riktar sig till personer som har fått höra att de har cervikal spondylos som en orsak till deras hals symtom. Cervikal spondylos är en "slitage" av ryggkotorna och skivor i nacken. Det är en normal del av åldrandet och inte orsaka symptom hos många människor. Det är dock ibland en orsak till nacksmärta. Symptomen brukar komma och gå. Behandlingar inkluderar att hålla nacken flytta, hals övningar och smärtstillande medel. I svåra fall kan degeneration orsaka irritation eller tryck på spinal nervrötter eller ryggmärgen. Detta kan orsaka arm eller ben symtom (beskrivs nedan). I dessa svåra fall kan operation vara ett alternativ.

Cervikal spondylos. Antiinflammatoriska smärtstillande medel.
Cervikal spondylos. Antiinflammatoriska smärtstillande medel.

I nacken finns halsryggen och muskler och ligament som omger och stödjer det. Halsryggen består av sju ben som kallas kotor. De två första är något annorlunda till resten som de fäster ryggen till skallen och låta huvudet att vända sig från sida till sida. Den nedre fem halskotor är ungefär cylindrisk form - lite som små plåtburkar - med beniga prognoser. Sidorna av kotorna är förenade genom små facettleder. Mellan varje ryggkota är en "skiva". Skivorna är tillverkade av ett segt fibröst yttre skikt och en mjukare gelliknande innerdelen. Skivorna agera som "stötdämpare" och gör att ryggraden att vara flexibel.

Starka ligament fäster intilliggande kotor för att ge extra stöd och styrka. Olika muskler fästa till ryggraden möjliggöra ryggraden att böja och röra sig på olika sätt. (De muskler och ligament flesta inte visas i diagrammet, för tydlighetens skull.)

Ryggmärgen som innehåller nervvävnad transporterar meddelanden till och från hjärnan, är skyddad av ryggraden. Nerver från ryggmärgen kommer ut från mellan kotorna i nacken för att ta och ta emot meddelanden till halsen och armar. En större blodkärl kallas ryggraden artär också går längs kotorna att transportera blod till den bakre (bakre) del av hjärnan.

Relaterade artiklar

Cervikal spondylos är en åldersrelaterad degeneration ("slitage") av ryggkotorna och skivor i nacken. Till viss del, utvecklar vi alla någon degeneration i kotor och skivor som vi blir äldre. Det tenderar att börja någon gång efter en ålder av cirka 30. Ett inslag av degeneration är att kanterna på kotorna utvecklar ofta små, grov områden av ben kallas osteofyter. Dessutom, under många år, skivorna blir tunnare. Denna degeneration är en normal åldringsprocess som kan liknas vid har "rynkor i ryggraden". I många människor, orsakar degeneration inte några symtom. Till exempel kommer rutinmässiga röntgen av nacken visar dessa egenskaper (osteofyter och skiva gallring) i många människor som inte har några symptom.

Men i vissa människor, kan de närliggande muskler, ledband eller nerver bli irriterad eller "tryckte på" av degenerativa förändringar. Så, orsakar livmoderhalscancer spondylos ofta inga problem, men kan vara en orsak till nacksmärta, särskilt hos äldre människor.

Om symptom uppstår, kan de variera från mild till svår. Symtomen kan vara:

 • Smärta i nacken. Det kan sprida sig till axlarna och skallbasen. Förflyttning av halsen kan göra smärtan värre. Smärtan sprider sig ibland ner en arm till en hand eller fingrar. Detta orsakas av irritation av en nerv som går till armen från ryggmärgen i nacken. Smärtan tenderar att komma och gå med skov från gång till gång. Du kan ha ett uppblossande av smärta efter ovana användning av halsen, eller om du vrickning en hals muskel eller ligament. Emellertid utvecklar en uppblossande ofta utan någon uppenbar anledning. Vissa människor utvecklar kronisk (persistent) smärta.
 • Vissa nackstelhet, särskilt efter en natts vila.
 • Huvudvärk kan förekomma. Huvudvärken börjar ofta på baksidan av huvudet precis ovanför halsen och resa över toppen till pannan.
 • Du kan utveckla "myrkrypningar" i en del av en arm eller hand. Detta symptom orsakas av irritation av en spinal nerv när den lämnar den vertebrala området. Men gör berättar en läkare om känselbortfall (domningar) eller svaghet utvecklas i en del av en hand eller arm. Dessa symtom tyder på mer press på en nerv. Detta kallas för en "cervical radiculopathy".
 • Mer sällan, klumpighet av en hand, problem med gång, eller problem med urinblåsan funktion uppstå när trycket från en sliten kota eller skadestånd skiva ryggmärgen. Detta kallas cervikal myelopati ". Återigen är det viktigt att rapportera dessa symptom till en läkare.
Att förstå nacken. En starkare smärtstillande medel.
Att förstå nacken. En starkare smärtstillande medel.

Cervical radiculopathy och livmoderhalscancer myelopathy diskuteras vidare senare i bipacksedeln. Följande avsnitt gäller livmoderhalscancer spondylos utan radikulopati eller myelopati.

Träna din hals och hålla aktiv

Sikta på att hålla nacken flytta så normalt som möjligt. Under skov smärtan kan vara ganska dåligt, och du kan behöva vila en dag eller så. Men försiktigt utöva nacken så fort du kan. Du bör inte låta det "stelnar upp". Gradvis försöka öka utbudet av halsen rörelser. Med några timmar flyttar försiktigt på halsen i varje riktning. Gör detta flera gånger om dagen.

Så långt som möjligt, fortsätta med normala aktiviteter. Du kommer inte att orsaka skador på halsen genom att flytta det.

Läkemedel

Smärtstillande medel är ofta hjälpsamma.

 • Paracetamol med full styrka är ofta tillräckligt. För en vuxen detta är två 500 mg tabletter, fyra gånger om dagen.
 • Antiinflammatoriska smärtstillande medel. Vissa människor tycker att dessa fungerar bättre än paracetamol. De kan användas ensamma eller i kombination med paracetamol. De inkluderar ibuprofen som du kan köpa på apotek eller få på recept. Andra typer såsom diklofenak eller naproxen behöver ett recept. Vissa personer med magsår, astma, högt blodtryck, njursvikt, eller hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel.
 • En starkare smärtstillande såsom kodein är ett alternativ om antiinflammatoriska inte passar eller inte fungerar bra. Kodein tas ofta förutom paracetamol. Förstoppning är en vanlig bieffekt från kodein. För att förhindra förstoppning, har massor att dricka och äta mat med mycket fibrer.
 • En låg dos tricykliskt antidepressivt medel, såsom amitriptylin, används ibland för kronisk (ihållande) nacksmärta. Dosen av amitriptylin används för smärta är 10-30 mg till natten. Vid högre doser är tricykliska antidepressiva används för att behandla depression. Vid lägre doser de har befunnits att hjälpa lindra vissa typer av smärta inklusive nacksmärta.

Andra behandlingar

Några andra behandlingar som kan rekommenderas är:

 • En bra hållning kan hjälpa. Kontrollera att din sittställning på jobbet eller vid datorn inte är dålig (det är, inte med huvudet böjt framåt med en böjd rygg). Sitt upprätt. Yoga, pilates, och Alexander tekniken förbättras hela hals hållning, men deras värde vid behandling av nacksmärta är osäker.
 • Ett företag som stöder kudde verkar hjälpa vissa människor när de sover. Försök att inte använda mer än en kudde.
 • Sjukgymnastik. Olika behandlingar kan rekommenderas av en sjukgymnast. Dessa inkluderar dragkraft, värme, kyla, manipulation, etc. Värdet av varje av dessa behandlingar är osäker resultaten av forskningsstudier tittar på vilka behandlingar som fungerar bäst kan vara motstridiga. Men vad som ofta är mest användbart är rådgivningen en sjukgymnast kan ge på hals övningar att göra hemma. En vanlig situation är att en läkare ge råd om smärtstillande och mjuka övningar hals. Om symtomen inte förbättras över en vecka eller så, kan du sedan remitteras till sjukgymnast för att hjälpa till med smärtlindring och för råd om specifika hals övningar.
Vad är livmoderhalscancer spondylos? En låg dos tricykliskt antidepressivt medel.
Vad är livmoderhalscancer spondylos? En låg dos tricykliskt antidepressivt medel.

Behandlingen kan variera och du bör gå tillbaka för att se en läkare:

 • Om smärtan blir värre eller svår.
 • Om andra symptom utvecklas såsom förlust av känsla (domningar), svaghet, eller ihållande stickningar i en del av en arm eller hand, som beskrivits tidigare.
 • Om du utvecklar några problem med promenader eller urinera. Återigen dessa symtom tyder på att cervical myelopathy kan utvecklas som en komplikation av cervikal spondylos.
 • Om du utvecklar yrsel eller strömavbrott när du vrider på huvudet eller böja nacken. Detta kan tyda på att den vertebrala artären som försörjer hjärnan kläms av de degenerativa förändringar i ryggraden.

Andra smärtstillande metoder kan prövas om smärtan blir kronisk (persistent). Till exempel, kan du remitteras till en smärtklinik och smärtbehandling program kan erbjudas för att hjälpa dig att kontrollera och leva med din smärta.

Kronisk nacksmärta är också ibland förknippas med ångest och depression som också kan behöva behandlas.

Cervikal spondylos kan utvecklas för att orsaka livmoderhalscancer radiculopathy eller cervikal myelopati (beskrivs nedan). De flesta fall inte. Dock kan det vara användbart att vara medveten om de symptom som tyder de kan hända, särskilt som en del av dem kan utvecklas långsamt. Se en läkare om du misstänker att du utvecklar livmoderhalscancer radiculopathy eller cervikal myelopati.

Cervikal radikulopati

Detta inträffar när roten av en nerv pressas på eller skadas när det kommer ut från ryggmärgen i nacken (cervikal) region. Även om det finns andra orsaker till radiculopathy är livmoderhalscancer spondylos en vanlig orsak. Degenerativa förändringar i lederna runt kotorna och osteophyte formation producerar områden förträngning som kan kväva nerven. En annan orsak är ett diskbråck. Detta kallas ibland för en "diskbråck" även om skivan inte faktiskt halka. Vad som händer är att en del av det inre mjukare området på skivan buktar ut (prolapses) genom en svaghet i den yttre hårdare del av skivan. Detta pressar på nerven som passerar ut mellan kota (se diagram).

Samt nacksmärta, symtom på radikulopati inkluderar känselbortfall (domningar), stickningar, smärta och svaghet i delar av en arm eller hand levereras av nerven. Dessa andra symtom kan faktiskt vara de viktigaste symptomen snarare än nacksmärta. Det kan vara inspelning smärtor ner i armen. Symptomen är oftast värre på ena armen, men kan påverka båda. Smärtan kan vara allvarlig nog för att störa sömnen. Den nedre halskotor är de vanliga drabbade dem, orsakar dessa symptom i armarna. Om emellertid den övre kotorna är inblandade, är smärta och domningar inträffar på baksidan och sidan av huvudet.

Din läkare kan misstänka en radiculopathy om du har de typiska symptomen. En läkarundersökning kan visa förändringar av sensation, makt och senreflexer till områden i armen som tillhandahålls av de drabbade nerven. Du kan sedan remitteras till specialist för ytterligare tester. Dessa kan omfatta en MR-undersökning, som kommer att visa om de nervrötter som trycks på.

Behandlingen beror på hur svår trycket och skadan är. I många fall är symptomen sedimentera över tiden. En kurs i sjukgymnastik eller en halskrage som används för en föreskriven tid kan hjälpa till. Men i vissa situationer, kan operation rekommenderas som syftar till att lätta på trycket på nerven. Beroende på orsaken, kan detta innebära operation till skivan eller till kotan själv.

Cervikal myelopati

Vilka är symtomen på cervikal spondylos? En bra hållning kan hjälpa.
Vilka är symtomen på cervikal spondylos? En bra hållning kan hjälpa.

Detta inträffar när det finns tryck på eller skada på själva ryggmärgen. Återigen är cervikal spondylos en vanlig orsak till detta villkor som de degenerativa förändringar i kota kan begränsa kanalen genom vilken ryggmärgen passerar. En framfall av en cervikal skiva kan också orsaka myelopati om framfall är i den centrala kanalen i kotan. Detta kan inträffa plötsligt eller utvecklas under en tidsperiod. Det finns flera andra sällsynta orsaker till livmoderhalscancer myelopathy. Till exempel kan en tumör eller infektion som påverkar denna del av ryggmärgen.

Eftersom ryggmärgen består av grupper av nervfibrer som bär meddelanden till hjärnan från resten av kroppen, kan trycket på dessa nerver i halsregionen ge symtom från flera delar av kroppen.

Symptomen på en cervikal myelopati kan inkludera:

 • Svårigheter med att gå. Till exempel kan benen kännas stel och klumpig.
 • Ändringar av känslan av händerna. Till exempel, kan det vara svårt att känna och känna igen saker på vanligt sätt och man kan ha en tendens att tappa saker.
 • Problem med blåsan. Till exempel kan du få problem med att tömma blåsan, eller inkontinens.

En läkarundersökning kan visa förändringar av sensation, makt och senreflexer till ben och armar. Du kommer sannolikt att remitteras till specialist för ytterligare tester, vanligtvis en MR-undersökning. Detta kommer att visa hur ryggmärgen påverkas och om någon kirurgisk behandling för att lätta på trycket kommer sannolikt att bidra.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…