Huvudvärk efter en epidural eller spinal anestesi

Denna guide är skriven av Royal College of Anestesiläkare. Används här med tillåtelse. Denna bipacksedel beskriver en speciell typ av huvudvärk som kan uppstå efter att ha en epidural eller spinal anestesi.


Många människor har epidurals eller spinals för kirurgi. I mindre vanliga fall kan huvudvärk uppstå efter proceduren.

Denna broschyr förklarar orsaker, symptom och behandling av huvudvärk.

Din narkosläkare kommer gärna att diskutera detta mer i detalj och besvara eventuella frågor som du har.

För mer information och hjälp kontakta narkos-avdelningen i din lokala sjukhuset.

Huvudvärk efter operation eller förlossning är vanliga. Men efter att ha en epidural eller spinal anestesi, har du en 1 på 100 till 1 på 500 risk att utveckla en "post dural punktering" huvudvärk beroende på din ålder, förfarande och andra omständigheter.

Detta brukar inträffa mellan en dag och en vecka efter att ha det epidurala eller spinala bedövningsmedel. Det är oftast en svår huvudvärk kände på framsidan eller baksidan av huvudet, som blir bättre när man ligger ner och sämre på sittande eller stående. Tillsammans med huvudvärk du kan uppleva nacksmärta, sjukdom och en motvilja mot starkt ljus.

"... Det var den värsta baksmälla i världen..."

Unga patienter och kvinnor under förlossningen är mer benägna än andra människor att ha ett inlägg dural punktering huvudvärk.

Hjärnan och ryggmärgen finns i en påse med vätska. Påsen kallas dura och fluiden kallas cerebrospinalvätska (CSF).

När en epidural ges, är en nål används för att injicera lokalbedövning strax utanför dura. Ibland nålen passerar genom dura: risken för att detta händer beror på den erfarenhet av narkosläkaren och vissa patientrelaterade omständigheter. Du kan diskutera detta med din narkosläkare.

När en spinal ges, är en tunn nål in i dura avsiktligt att injicera lokalbedövning i CSF.

Om för mycket vätska läcker ut genom hålet i dura, trycket i resten av fluidet reduceras. Om du sitter upp, är trycket runt hjärnan minskas ännu mer. Det minskade trycket kan orsaka symtom typiska för en post dural punktering huvudvärk.

Vissa patienter beskriver det som som en mycket dålig migrän som förvärras när man sitter eller står upp.

Ligga platt och tar enkla droger smärtlindrande (såsom paracetamol och ibuprofen) kan hjälpa. Du bör dricka mycket vätska (en del människor finner te eller kaffe särskilt användbart) och undvika lyft och ansträngande.

Även hålet i dura kommer vanligtvis täta över i ett antal veckor, är det vanligtvis inte tillrådligt att vänta på att detta ska hända. Sällan, kan ytterligare komplikationer uppstår på grund av läckande vätska. Din narkosläkare kan förklara mer om detta.

En stolpe dural punktering huvudvärk kan behandlas med en "epidural blod patch".

Huvudvärk efter en epidural eller spinal anestesi. Denna broschyr beskriver en speciell typ av huvudvärk som kan uppstå efter att ha en epidural eller spinal anestesi.
Huvudvärk efter en epidural eller spinal anestesi. Denna broschyr beskriver en speciell typ av huvudvärk som kan uppstå efter att ha en epidural eller spinal anestesi.

Narkosläkaren tar blod från armen och sprutar in det i ryggen, nära till hålet i dura. Blodet kommer koagulera och tenderar att täppa till hålet. Det känns ungefär som att ha den ursprungliga epidural eller spinal injektion. Det tar ungefär en timme att göra.

I 60-70% människor som har denna typ av huvudvärk, kommer blodet plåstret bota huvudvärk inom 24 timmar. Efter detta, om du fortfarande har huvudvärk, kan du bli ombedd att ha en andra blod patch. Det är mycket ovanligt att behöva mer än två blod fläckar. I vissa människor, går huvudvärken borta, men det återgår sedan. En andra blod patch kan sedan hjälpa. Din narkosläkare kommer att diskutera detta med dig.

Efter ett blod patch, många narkosläkare rekommenderar att du ligger plant i sängen i 4 timmar och inte lyfta något tungt under minst två dagar.

Du kan behöva någon hemma med dig för att hjälpa dig med dina dagliga aktiviteter.

Ett blod patch kan orsaka lokal blåmärken och ryggvärk, som varar några dagar. Varken epidurals eller patchar blod orsaka kronisk långvarig ryggvärk.

Det finns en liten chans att en annan oavsiktlig dural punktering kan uppstå.

Infektion eller blödning i ryggen är mycket sällsynta komplikationer av epidurals, spinals och patchar blod.

Svårigheter att urinera, svår smärta eller känselbortfall i ryggen eller benen är inte normalt och du bör kontakta din narkosläkare eller annan läkare omedelbart.

Några kommentarer om blod fläckar

"... När det äntligen fungerade, var blod patch underbara..."
"... Jag var tillbaka till det normala väldigt snabbt, men min rygg var stel ett bra tag..."

Det finns alternativa behandlingar men ingen har visat sig vara lika effektiv som en epidural blod patch. Du kan diskutera detta med din narkosläkare.

Denna guide är skriven av den kungliga högskolan av narkosläkare, Churchill House, 35 röda Lion Square, London WC1R 4SG. © 2002, rcoa (tredje upplagan - maj 2008). Copyright för denna artikel är med Royal College of narkosläkare.

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…
  • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…