Gallsten

Gallsten är vanligt men orsakar inga symtom hos två av tre personer som har dem. De orsakar ibland problem som smärta, gulsot, pankreatit, och gallblåsan inflammation. Kirurgi är den vanliga behandlingen för gallsten som orsakar symtom.

Gallsten. Inflammation i gallblåsan.
Gallsten. Inflammation i gallblåsan.

Galla är en vätska sker i levern. Galla innehåller olika ämnen, inklusive galla pigment, gallsalter, kolesterol och lecitin. Galla passeras i små rör som kallas gallgångarna. Gallgångarna gå samman (som grenarna i ett träd) för att bilda den viktigaste gallgången. Bile droppar konstant ner gallgångarna, i de viktigaste gallgången, och sedan in i tarmen.

Gallblåsan ligger under levern på höger sida av den övre delen av buken. Det är som en påse som kommer utanför den huvudsakliga gallgången och fyller med galla. Det är en "reservoar" som lagrar galla. Gallblåsan kontrakt (pressar) när vi äter. Detta tömmer den lagrade gallan tillbaka till den huvudsakliga gallgången. Gallan passerar utmed återstoden av gallgången in i duodenum (den första delen av tarmen efter magsäcken).

Bile hjälper till att smälta maten, speciellt feta livsmedel.

Gallsten uppstår när gallan, vilket normalt är flytande, bildar stenar. Gallsten innehåller ofta klumpar av kolesterol-liknande (fet) material som har stelnat och härdat. Ibland galla pigment eller inlåning kalcium bildar gallsten. Ibland bara några små stenar bildas, ibland väldigt många. Ibland är bara en stor sten bildas.

Ungefär en av tre kvinnor och en av sex män, bildar gallsten i något skede i sitt liv. Gallsten blir vanligare med stigande ålder. Risken för att bilda gallsten ökar med graviditet, fetma, snabb viktminskning, som har en nära släkting med gallsten, diabetes och om du tar vissa läkemedel såsom p-piller. Att vara vegetarian och dricka en måttlig mängd alkohol kan minska risken för bildning av gallsten.

Vanligen orsakar de inga problem

De flesta människor med gallsten inte vet att de har dem. Det är vanligt att ha stenar i gallblåsan som orsakar inga symtom. (Eftersom gallsten är vanliga, är de ofta hittas när buken skannas eller röntgades. Dessa tester kan utföras när man letar efter orsaken till buksymtom. Om gallsten föreligger det inte alltid betyder att de är orsaken till symtomen. De kan vara, men de är ibland skulden för att orsaka symptom som beror på andra orsaker.)

Möjliga problem

Ungefär en av tre personer med gallsten utvecklar symtom eller problem. Symptomen är mer benägna att utveckla hos rökare och kvinnor som har haft en hel del barn. Symtomen omfattar:

 • Galla kolik. Detta är en svår smärta i övre delen av buken. Smärtan är oftast värst på höger sida, strax under revbenen. Den orsakas av en sten som fastnar i gallblåsegången. Detta är det lilla röret som tar galla från gallblåsan till gallgången. Gallblåsan pressar sedan svårt att lösgöra sten, och detta orsakar smärta. Smärtan underlättar och går om gallsten trycks ut in i gallgången (och sedan vanligtvis ut i tarmen), eller om det faller tillbaka i gallblåsan.

  Smärta från GALLSTENSANFALL kan pågå bara några minuter, men, mer vanligt, varar flera timmar. En svår smärta kan bara ske en gång i din livstid, eller det kan blossa upp då och då. Ibland mindre allvarliga men niggly smärtor förekomma då och då, särskilt efter en fet måltid när gallblåsan kontrakt mest.

 • Inflammation i gallblåsan. Detta kallas kolecystit. Detta kan leda till infektion i gallblåsan. Symtom utvecklas vanligen snabbt och innebär buksmärtor, feber, och är allmänt dålig. Du kommer normalt in på sjukhus och få din gallblåsan bort snart om du utvecklar detta problem. Se separat broschyr som heter "Kolecystit" som ger mer information.

 • Gulsot. Detta är en ovanlig komplikation av gallsten. Det inträffar när en gallsten kommer ut i gallblåsan, men fastnar i gallgången. Bile då inte kan passera in i tarmen, och så sipprar in i blodomloppet. Detta får dig att gå gul (gulsot). Stenen kan så småningom ledas in i tarmen. Det är emellertid vanligt att behöva en operation för att ta bort en gallsten som har fastnat i gallgången. (Obs: det finns många andra orsaker till gulsot förutom gallsten.)

 • Pankreatit. Detta är en inflammation i bukspottkörteln. Bukspottkörteln gör en vätska rik på enzymer (kemikalier som smälta maten). Den bukspottkörtel vätskan färdas ner bukspottkörtelgången. Bukspottkörtelgången och gallgången förenas strax innan öppning in i tolvfingertarmen. Om en gallsten fastnar här det kan orsaka pankreatit, som är ett smärtsamt och allvarligt tillstånd.

 • Andra komplikationer uppstår ibland som svår infektion i gallgången (kolangit) och andra ovanliga problem gut.

I många fall dina symtom i kombination med ömhet i övre högra sidan av buken, varnar läkare att det är sannolikt att vara gallsten. Men tester ibland behövs för att utesluta andra sjukdomar såsom magsår, colon irritabile och tumörer. Skannar och blodprover är de vanligaste gjorda undersökningar.

Ingen behandling behövs i de flesta fall

Att förstå gallblåsan och galla. Vilka problem kan gallsten orsaka?
Att förstå gallblåsan och galla. Vilka problem kan gallsten orsaka?

Det är oftast bäst att lämna gallsten ensam om de orsakar få eller inga symtom.

Medicinering

När gallsten börja ge symptom, är operation den bästa behandlingen. Däremot kan du få smärtstillande och antibiotika via dropp när gallblåsan blir infekterad. Kirurgi utförs när infektionen slår sig ner - vanligtvis en vecka senare.

Tar en medicin som heter ursodeoxykolsyra kan ibland lösa små stenar. Det kan ta år av behandling, är vanligtvis inte lyckas, och därför inte vanligt förekommande. Den kan dock användas för att förhindra gallsten utveckla när det finns en stor risk för dem att bilda. Till exempel, i människor som förlorar vikt snabbt efter operation för övervikt.

Kirurgi

En operation för att ta bort gallblåsan är den vanliga behandlingen om du har symtom som orsakas av gallsten. Olika tekniker för att ta bort gallblåsan kan rekommenderas beroende på dess plats, storlek och andra faktorer.

 • Titthålskirurgi är numera det vanligaste sättet att ta bort en gallblåsa. Den medicinska termen för denna operation är laparoskopisk kolecystektomi. Det kallas titthålskirurgi som endast små nedskärningar behövs i buken med små ärr kvar efteråt. Operationen sker med hjälp av en speciell teleskop som skjuts in i buken genom ett litet snitt. Detta tillåter kirurgen att se gallblåsan. Instrument drivit igenom en annan liten snitt används för att klippa ut och ta bort gallblåsan. Keyhole kirurgi är inte lämplig för alla människor.
 • Vissa människor med gallsten behöver en traditionell operation för att ta bort gallblåsan. Detta kallas kolecystektomi. I denna operation en större sänkning behövs för att komma åt gallblåsan.
 • Andra kirurgiska ingrepp kan behövas om en sten fastnar i gallgången.

Du behöver inte en gallblåsan att smälta maten. Bile flödar fortfarande från levern till tarmen när gallblåsan avlägsnas. Emellertid finns det inte längre något lagringsområde för galla mellan måltiderna. Flödet av galla är därför konstant, utan ökningar av galla som uppstår från en gallblåsa när du äter en måltid.

Du kan oftast äta en normal kost utan problem efter din gallblåsan avlägsnas. Men upp till hälften av personer som har haft sina gallblåsan bort har några milda buksmärtor eller uppblåsthet från gång till gång. Detta kan bli mer märkbar efter att ha ätit en fet måltid. Vissa människor märker en ökning i frekvensen av passerande avföring (motioner eller avföring) efter deras gallblåsan bort. Detta är som lindrig diarré. Det kan behandlas med diarré medicinering om det blir besvärande.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…