Atrofisk vaginit (vaginal torrhet)

Vissa kvinnor kan märka förändringar i slidan och underlivet efter klimakteriet. Dessa förändringar kan innefatta torrhet och obehag under kön. Det kan också vara urinblåsan symptom. Dessa kan alla brukar förbättras med behandling. Behandlingsalternativ inkluderar hormonbehandling (HRT), östrogen grädde eller pessar och smörjande geler.

Atrofisk vaginit (vaginal torrhet). Smärta när du har sex.
Atrofisk vaginit (vaginal torrhet). Smärta när du har sex.

Före klimakteriet (som ofta kallas förändring av livet) är huden och vävnaderna runt slidan hålls smidig och fuktig av vätskor och slem. Dessa är gjorda av körtlar vid livmoderhalsen. Östrogen (det kvinnliga könshormonet) påverkar dessa körtlar. Östrogen påverkar också vävnaderna i och runt slidan, vilket gör att slemhinnan i slidan för att vara tjockare och mer elastisk. Östrogen stimulerar också de celler som klär i slidan för att producera glykogen, en förening som uppmuntrar förekomsten av nyttiga bakterier som skyddar slidan från smitta.

Efter klimakteriet äggstockarna gör mindre östrogen. Avsaknaden av östrogen leder till förtunning av vävnaderna runt vagina och en minskning av antalet av körtlar som gör slem. Du förlorar också en del fettvävnad från runt underlivet. Detta kan göra området också se lite annorlunda ut än före klimakteriet.

Sammanfattningsvis, de hormonella förändringar gör slidan kortare, mindre elastisk och torrare. Den genital hud ser också ljusare. Dessa förändringar brukar ta månader eller år att utvecklas efter menopaus och variera från kvinna till kvinna. Atrofisk vaginit är den medicinska termen för det tillstånd när dessa förändringar ger besvärande symtom.

Efter klimakteriet ungefär hälften av kvinnorna har några symtom relaterade till atrofisk vaginit. Du är också mer sannolikt att uppleva symptom som fler år passerar efter menopausen.

De förändringar som beskrivs ovan kan inträffa utan att orsaka några symtom eller obehag. Dock kan några av följande symtom utvecklas hos vissa kvinnor. Atrofisk vaginit är en vanlig (och oftast behandlingsbara) orsaken till följande problem. Dock kan dessa problem också orsakas av andra medicinska tillstånd.

  • Smärta när du har sex. Detta kan inträffa på grund av att slidan är mindre, torrare och mindre benägna att bli smorda under sex än före klimakteriet. Dessutom är huden runt slidan skörare, och detta kan göra problemet värre.
  • Obehag - om vulva eller vagina är öm och röd.
  • Flytningar. Det kan finnas en vit eller gul urladdning. Ibland beror på en infektion. Infektion är mer troligt om ansvarsfrihet är illaluktande och obehagliga.
  • Klia. Huden runt slidan är känsligare och mer benägna att klia. Detta kan göra dig benägen att sprätta, vilket sedan gör huden mer benägna att klia, och så vidare. Detta kallas en klåda / scratch cykel som kan bli svår att bryta, och kan vara smärtsamt.
  • Urinvägsproblem. Atrofisk vaginit kan bidra till olika urinvägsproblem. Detta är på grund av förtunning och försvagning av vävnaderna runt halsen av urinblåsan, eller runt urinröret (öppning för urin). Till exempel, urin symptom som kan uppstå är en brådskande att komma till toaletten, och återkommande urinvägsinfektioner.

Inte alla kvinnor har alla ovanstående symtom. Behandlingen kan bero på vilka symptom är det mest besvärande. Eftersom problemet är främst på grund av en brist på östrogen, kan det få hjälp med genom att ersätta östrogen i vävnaderna.

Hormonbehandling (HRT)

Detta innebär att man tar östrogen i form av en tablett, gel, implantat eller plåster. Detta kan vara den bästa behandlingen för att lindra symptomen, men vissa kvinnor inte gillar tanken på att ta HRT. Det finns fördelar och nackdelar med att använda HRT. Se separat broschyr som heter "Klimakteriet och HRT" för mer information.

Östrogen krämer

Ibland kan en kräm, pessar eller vaginala ringen innehåller östrogen är föreskrivet. Detta återställer östrogen till slidan och omgivande vävnader utan att ge östrogen till hela kroppen. Vanligtvis behandlingen används varje dag i ca två veckor, och sedan två gånger i veckan i ytterligare tre månader. Efter detta effekten av behandlingen kan bedömas av din läkare. Denna behandling fungerar oftast väl, men symtomen kan återkomma en tid efter avslutad behandling. Upprepade behandlingar är ofta nödvändiga. Det är viktigt att följa instruktionerna om hur mycket grädde att använda.

Lubricating geler

Om vaginal torrhet är det enda problemet, eller hormon krämer rekommenderas inte på grund av andra medicinska problem, kan smörjande geler hjälpa. Det finns två geler som finns i Storbritannien som är särskilt utformade för att hjälpa problemet med vaginal torrhet. De ersätter fukt. De är Replens ® och Sylk ®. Du kan köpa dessa från apoteket och apotekspersonalen bör kunna ge dig råd.

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…