Akut diarré hos vuxna

Diarré kan vara akut (plötslig och varar mindre än fyra veckor) eller kronisk (persistent). Denna broschyr handlar om akut diarré, vilket är vanligt. I de flesta fall, lindrar diarré och går inom flera dagar, men ibland tar längre tid. Den största risken är uttorkning. Den viktigaste behandlingen är att ha mycket att dricka som syftar till att undvika uttorkning. Du bör också äta så normalt som möjligt. Se en läkare om du misstänker att du är uttorkande, eller om du har några oroande symptom såsom de som är listade nedan.

 • Infektion av tarmen är den vanligaste orsaken. Detta kallas akut infektiös diarré. Många bakterier, virus, och andra bakterier kan orsaka diarré. Ibland bakterier kommer från infekterad mat (matförgiftning). Infected vatten är en orsak i vissa länder. Ibland är det bara "en av dessa bakterier går om". Virus sprids lätt från en person till en annan genom nära kontakt, eller när en smittad person förbereder mat för andra.
 • Andra orsaker är mindre vanliga och omfattar: dricka mycket öl, biverkningar av vissa läkemedel, och ångest.
 • Gut sjukdomar som orsakar kronisk (ihållande) diarré kan förväxlas med akut diarré när de först börjar - till exempel diarré orsakad av ulcerös kolit.
Akut diarré hos vuxna. Uttorkning och salt (elektrolyt) obalans i kroppen.
Akut diarré hos vuxna. Uttorkning och salt (elektrolyt) obalans i kroppen.

Resten av denna bipacksedel handlar enbart infektiösa orsaker till akut diarré. Det finns också andra broschyrer som ger mer information om några av de olika mikrober (bakterier) som orsakar infektiös diarré.

 • Det vanligaste symtomet är diarré, ofta med kräkningar samt. Diarré innebär lös eller vattnig avföring (avföring), vanligen minst tre gånger i 24 timmar. Blod eller slem kan visas i avföringen med vissa infektioner.
 • Crampy smärtor i buken (magen) är vanliga. Smärtor kan lindra en stund varje gång du passerar någon diarré.
 • En hög temperatur (feber), huvudvärk och värkande armar och ben förekommer ibland.

Om kräkning uppstår, varar det oftast bara en dag eller så, men ibland längre. Diarré fortsätter ofta efter kräkningar stannar och vanligtvis varar i flera dagar eller mer. Något lös avföring kan kvarstå i en vecka eller så ytterligare innan ett normalt mönster avkastning. Ibland symptomen längre sist.

Symtom på uttorkning

Diarré och kräkningar kan orsaka uttorkning (brist på vätska i kroppen). Konsultera en läkare snabbt om du misstänker att du blir uttorkad. Mild uttorkning är vanligt och är oftast lätt och snabbt vändas genom att dricka massor av vätska. Svår dehydrering kan vara dödlig om inte snabbt behandlas. Detta beror på att de organ i kroppen behöver en viss mängd fluid att kunna fungera.

 • Symtom på uttorkning hos vuxna är: trötthet, yrsel eller berusningskänsla, huvudvärk, muskelkramper, insjunkna ögon, passerar lite urin, torr mun och tunga, svaghet, och bli irriterad.
 • Symtom på allvarlig uttorkning hos vuxna inkluderar: svaghet, förvirring, snabb puls, koma, och en kraftigt reducerad mängd urin som du gör. Detta är en medicinsk nödsituation och omedelbar läkarhjälp behövs.

Uttorkning hos vuxna med akut diarré är mer sannolikt hos:

 • Äldre eller svaga personer.
 • Gravida kvinnor.
 • Personer med svår diarré och kräkningar. I synnerhet förlorade om du inte kan ersätta den vätska med tillräckligt många drinkar.
Vad orsakar akut diarré? Reaktiva komplikationer.
Vad orsakar akut diarré? Reaktiva komplikationer.

De flesta människor med akut infektiös diarré behöver inte träffa en läkare eller uppsöka läkare. Symptomen är ofta ganska milda och brukar bli bättre inom några dagar utan någon medicinsk behandling.

Men i vissa fall kan du behöva träffa en läkare (se nedan om när man bör söka läkare). Läkaren kan be dig olika frågor. Till exempel: om senaste resa utomlands, om du har varit i kontakt med någon med liknande symptom, om du nyligen har tagit antibiotika, eller vårdats på sjukhus. Detta är att leta efter möjliga orsaker till din diarré. Läkaren kommer också brukar undersöka dig, speciellt efter tecken på uttorkning.

Testerna är vanligtvis inte behövs. Men om du är särskilt sjuk, har blodig avföring, nyligen har rest utomlands, läggs in på sjukhus, eller symtomen inte blir bättre, kan din läkare be dig att samla ett avföringsprov. Detta kan sedan undersökas i laboratorium för att leta efter orsaken till infektionen.

Sök läkare i någon av följande situationer, eller om några andra symtom uppträder som du är orolig:

 • Om du misstänker att du blir uttorkad.
 • Om du kräks mycket och inte kan hålla vätskor ner.
 • Om du har blod i diarré eller kräkas.
 • Om du har svåra buksmärtor.
 • Om du har svåra symtom, eller om du känner att ditt tillstånd försämras.
 • Om du har en ihållande hög feber.
 • Om dina symtom inte lösa - till exempel kräkningar för mer än 1-2 dagar, eller diarré som inte börjar att bosätta sig efter 3-4 dagar.
 • Infektioner fångas utomlands.
 • Om du är äldre eller har en underliggande hälsoproblem som diabetes, epilepsi, inflammatorisk tarmsjukdom, njursjukdom.
 • Om du har ett nedsatt immunförsvar på grund av exempelvis cellgiftsbehandling, långvarig steroidbehandling, HIV-infektion.
 • Om du är gravid.

Symtom bosätta ofta inom några dagar eller så som ditt immunförsvar brukar rensar infektionen. Ibland är intagning på sjukhus behövs om symtomen är allvarliga, eller om komplikationer utvecklas (se nedan).

Följande är vanligtvis rekommenderas tills symtomen avta.

Vätskor - har massor att dricka

Syftet är att förhindra uttorkning, eller för att behandla uttorkning om den har utvecklats. (Obs: om du misstänker att du är uttorkad, bör du kontakta en läkare.)

 • Som en grov vägledning, dricka minst 200 ml efter varje anfall av diarré (efter varje vattnig avföring).
 • Denna extra vätska är utöver vad man normalt skulle dricka. Till exempel kommer en vuxen dricker normalt cirka två liter per dag, men mer i varma länder. Ovanstående råd av 200 ml efter varje anfall av diarré är utöver detta vanliga mängden som du vill dricka.
 • Om du kräks, vänta 5-10 minuter och sedan börja dricka igen, men långsammare. Till exempel, en klunk varje 2-3 minuter, men se till att din totala intaget som beskrivits ovan.
 • Du kommer att behöva dricka ännu mer om du är uttorkad. En läkare kommer att informera om hur mycket att dricka om du är uttorkad.

För de flesta vuxna bör vätskor berusade att hålla hydratiserade vara huvudsakligen vatten. Men, helst innehålla lite soppa. Det är bäst att inte ha drycker som innehåller mycket socker, såsom cola eller pop, eftersom de kan ibland göra diarré värre.

Rehydrering drycker rekommenderas för personer som är svaga, eller över 60 års ålder, eller som har underliggande hälsoproblem. De är gjorda av påsar som du kan köpa på apotek. (Påsarna finns även tillgängliga på recept.) Du lägger till innehållet i påsen till vattnet. Rehydrering drycker ger en bra balans av vatten, salter och socker. De slutar inte eller minskar diarré. Men hjälper den lilla mängden socker och salt vattnet som skall absorberas bättre från tarmen in i kroppen. Använd inte hemgjorda salt / socker drycker, eftersom mängden salt och socker har att vara exakt.

Ät så normalt som möjligt

Det brukade bli ombedd att inte äta för en stund om du hade infektiös diarré. Men nu är det rekommenderas att äta små, lätta måltider om du kan. Styras av din aptit. Du kanske inte känner sig som livsmedel och de flesta vuxna kan göra utan mat för ett par dagar. Ät så fort du kan - men inte sluta dricka. Om du känner för att äta, undvika fet, kryddig eller tung mat först. Plain livsmedel såsom fullkornsbröd och ris är bra mat att försöka äta först.

Medicinering

Mot diarré mediciner är vanligtvis inte nödvändig. Dock kanske du vill minska antalet resor som du behöver för att göra till toaletten. Du kan köpa mot diarré mediciner från apotek. Det säkraste och mest effektiva är loperamid. Den vuxna dosen av detta är två kapslar vid första. Detta följs av en kapsel efter varje gång du passerar någon diarré, upp till maximalt åtta kapslar i 24 timmar. Det fungerar genom att bromsa tarmen aktivitet. Du bör inte ta loperamid längre än fem dagar.

Obs: ge inte mot diarré mediciner till barn under 12 år. Dessutom, använd inte mot diarré mediciner om du passerar blod eller slem med diarré eller om du har en hög temperatur. Personer med vissa villkor bör inte ta loperamid. Därför, läs bipacksedeln som följer med läkemedel för att vara säker. Till exempel bör gravida kvinnor inte ta loperamid.

Paracetamol eller ibuprofen är användbara för att underlätta en hög temperatur eller huvudvärk.

Som förklarats ovan, om symtomen är allvarliga eller kvarstår mer än några dagar, kan din läkare begära ett prov av diarré. Detta skickas till laboratoriet för att leta efter infekterande bakterier (bakterier, parasiter, etc). Ibland ett antibiotikum eller andra behandlingar behövs om vissa bakterier eller andra infektioner befinns vara orsaken. Antibiotika är till någon nytta för infektiös diarré orsakad av virus, och kan även göra saker värre.

Komplikationer är ovanliga i Storbritannien. De är mer benägna i mycket unga, gravida kvinnor, eller till äldre. De är också mer sannolikt om du har en kronisk (pågående) sjukdom som diabetes, eller om ditt immunförsvar inte kan arbeta fullt ut. Till exempel, om du tar långsiktigt steroid medicinering eller om du har cellgiftsbehandling för cancer.

Möjliga komplikationer inkluderar följande:

 • Uttorkning och salt (elektrolyt) obalans i kroppen. Detta är den vanligaste komplikationen. Det inträffar om vatten och salter som förloras i avföringen eller när du kräks, inte ersätts av ditt drickande tillräckligt med vätska. Om du klarar av att dricka mycket vätska då uttorkning är osannolik, eller sannolikt endast att vara mild, och kommer snart att återhämta sig när du dricker. Allvarlig uttorkning kan leda till en nedgång i ditt blodtryck. Detta kan leda till minskat blodflöde till dina vitala organ. Om uttorkning inte behandlas, kan njursvikt utvecklas också. Vissa människor som blir allvarligt uttorkad behöver en droppa av vätska direkt i en ven. Detta kräver sjukhusinläggning.
 • Reaktiva komplikationer. I sällsynta fall kan andra delar av kroppen reagerar på en infektion som sker i tarmen. Detta kan orsaka symtom såsom artrit (ledinflammation), hudinflammation och ögoninflammation (antingen konjunktivit eller uveit). Reaktiva komplikationer är ovanliga om du har ett virus som orsakar infektiös diarré.
 • Smittspridning till andra delar av kroppen såsom dina ben, leder, eller hjärnhinnorna som omger hjärnan och ryggmärgen. Detta är ovanligt. Om det inträffar, är det mer troligt om diarré orsakad av Salmonella spp.. infektion.
 • Ihållande syndrom av diarré kan i sällsynta fall utvecklas.
 • Irritable bowel syndrome är ibland utlöses av en släng av infektiös diarré.
 • Laktosintolerans kan ibland uppträda under en tid efter infektiös diarré. Detta kallas sekundär eller förvärvad laktosintolerans. Din tarmslemhinnan kan skadas av episod av diarré. Detta leder till brist på ett enzym (kemisk) kallas laktas som behövs för att hjälpa din kropp smälta en sockerart som kallas laktos som finns i mjölk. Laktosintolerans leder till uppblåsthet, magsmärtor, vind och vattnig avföring efter att ha druckit mjölk. Villkoret blir bättre när infektionen är över och tarmslemhinnan läker. Det är vanligare hos barn.
 • Hemolytiskt uremiskt syndrom är en annan potentiell komplikation. Det är sällsynt och är vanligtvis förknippas med infektiös diarré orsakad av en viss typ av Escherichia coli infektion. Det är ett allvarligt tillstånd där det finns anemi, ett lågt antal blodplättar i blodet, och njursvikt. Det är vanligare hos barn. Om den upptäcks och behandlas, de flesta människor återhämta sig väl.
 • Minskad effekt av vissa läkemedel. Under en episod av infektiös diarré, kan vissa mediciner som du tar mot andra åkommor eller skäl inte vara lika effektiva. Detta beror på att diarré och / eller kräkningar innebär att minskade mängder av läkemedlen absorberas (tas upp) i kroppen. Exempel på sådana läkemedel är läkemedel mot epilepsi, diabetes och preventivmedel. Tala med din läkare eller sjuksköterska om du är osäker på vad du ska göra om du tar andra läkemedel och har akut diarré.

Vissa infektioner som orsakar diarré är mycket lätt vidare från person till person. Om du har akut diarré, är följande rekommenderas också för att förhindra smittspridning till andra:

 • Tvätta händerna noga efter att gå på toaletten. Helst använder flytande tvål i varmt rinnande vatten, men någon tvål är bättre än ingen. Torka ordentligt efter tvätt.
 • Dela inte handdukar och tvättlappar.
 • Inte förbereda eller servera mat för andra.
 • Regelbundet städa toaletter som du använder. Torka av flush handtag, handtag toalettsitsen, kranar badrum, ytor och dörr med varmt vatten och diskmedel minst en gång om dagen. Håll en trasa bara för rengöring av toaletten (eller använd en engångskamera varje gång).
 • Stanna hemma från arbetet, college, etc, tills minst 48 timmar efter den sista episoden av diarré eller kräkningar.
 • Matförlagehanterare: om du arbetar med mat och utvecklar diarré eller kräkningar, ska du genast lämna livsmedel hanteras. För de flesta, är inga andra åtgärder som behövs, annat än stanna borta från arbetet förrän minst 48 timmar efter den sista episoden av diarré eller kräkningar. Några speciella situationer kan uppstå och ibland längre ledighet behövs. Kvalificerad rådgivning kan behövas för vissa ovanliga orsaker till infektiös diarré. Om du är osäker, rådfråga din arbetsgivare eller GP.
 • Om orsaken till akut diarré är känd för att vara (eller misstänks vara) en bakterie som kallas Cryptosporidium spp.., Bör du inte simma i pooler för två veckor efter den sista episoden av diarré.

De råd som ges i föregående avsnitt är i huvudsak syftar till att förhindra spridning av smittan till andra människor. Men även när vi inte är i kontakt med någon av infektiös diarré, korrekt lagring, beredning och tillagning av mat, och god hygien bidrar till att förhindra det.

I synnerhet, alltid tvätta händerna:

 • När du går på toaletten.
 • Innan du vidrör mat.
 • Mellan hantering av rått kött och mat redo att ätas. (Det kan finnas vissa bakterier på rått kött.)
 • Efter trädgårdsarbete.
 • Efter att ha spelat med husdjur (friska djur kan bära vissa skadliga bakterier).

Den enkla åtgärden att tvätta händerna regelbundet och ordentligt är känd för att göra en stor skillnad för risken att utveckla smittsam diarré.

Du bör också vidta extra åtgärder när i länder med dålig sanitet. Undvik till exempel vatten och andra drycker som inte kan vara säker, och undvik mat tvättas i förorenat vatten.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…