Vitamintillskott - all förändring?

"När omständigheterna förändras, ändrar jag mig - vad gör du?" John Maynard Keynes

I åratal har jag varit rådgivare mina patienter att det inte finns några bevis från några storskaliga studier av någon fördel av att ta en daglig multivitamin. Jag var på en stark grund så långt som forskningen gick. The Heart Protection Study, som följde över 20.000 40 till 80-åringar som tog en daglig dos av vitamin A, var C och E (600 mg vitamin E, 250 mg C-vitamin och 20 mg betakaroten) lika sannolikt att få en hjärtattack eller stroke, dö eller få cancer än kontrollgruppen som tog "placebo" (en låtsas tablett som inte har några aktiva ingredienser). I Iowa Kvinna Health Study, var nästan 40.000 kvinnor följdes upp i nästan 20 år. Det var högre dödstal bland kvinnor som tar vissa vitaminer. Som om det inte var förvirrande nog, hade kvinnor som tar kalciumtillskott i denna studie lägre dödstal än kvinnor som inte var, trots att andra nya studier har föreslagit att kalciumtillskott kan öka risken för hjärtinfarkt.

Nu har en ny stor studie har kommit längs som direkt motsäger tidigare forskning - eller hur? The Heart Protection Study följde upp ämnen för bara fem år. I Iowa Kvinna Health Study, var kvinnorna kvar åt sitt öde i termer av doser av vitamin-och mineraltillskott de tog, och många kosttillskott har långt mer än det rekommenderade dagliga intaget. Mycket av vården debatten har kretsat kring huruvida höga doser vitaminer och mineraler kan göra mer skada än nytta, och en studie som tittar på nivåer nära de belopp som vi bör äta saknades.

Nu har en ny stor studie har visat en 8% minskning av risken för cancer bland män över 50. Physicians 'Health Study II följde nästan 15.000 läkare i över 11 år. I Europa, screening för prostatacancer är mycket vanligare än i Storbritannien, och massor av män i studien diagnostiserades med prostatacancer, mestadels på ett mycket tidigt stadium, på grund av screening. Det finns debatten om huruvida det räddar liv, och det verkligen leder till onödig behandling, men som ett resultat över hälften av de cancerformer som finns i studien var prostatacancer. Bland resten av cancer, tar multivitamin minskade risken för cancer genom ett statistiskt signifikant 8%. Av de 1.300 män i studien som hade en tidigare historia av cancer, var vitamin gruppen 27% mindre risk att diagnostiseras med en annan cancer.

Är denna studie tillförlitliga? Nästan säkert. De grupper som tog den verkliga och placebo försiktigt matchades, studien stor och lång så resultaten är högst osannolikt att vara en tillfällighet. Betyder det att vi alla ska börja ta kosttillskott? Nej Denna bevisning avser endast män över 50. Har typ av vitamin materia? Nästan säkert. Den brittiska Dietetic Association rekommenderar att om du ska ta ett kosttillskott, bör det vara en allmän multivitamin som innehåller minst 15 ingredienser vid eller under 150% av den europeiska rekommenderade dagliga dosen (se nedan). Den närmaste motsvarigheten till multivitamin användes i denna studie var Centrum Advance ® 50 +. Kvinnor som är gravida eller försöker bli gravida bör ta en folsyra tillskott av 400 mikrogram per dag, och alla gravida och ammande kvinnor samt personer över 65 år och människor som tillbringar lite tid i solen, bör överväga en vitamin D tillskott av 10 mikrogram (400 IE) per dag. För resten av oss, kommer en sund och balanserad kost brukar bara snyggt.

Vitaminer RDA mineraler RDA

(Ref NHS Choices: Kosttillskott vem behöver dem Juni 2011?)

Vitamin A 800 ug

Kalcium 800 mg

Vitamin D 5 | ig

Magnesium 375 mg

Vitamin E 12 mg α-TE

Järn 14 mg

Vitamin K 75 ^ g

Koppar 1 mg

Vitamin B1 1,1 mg

Jod 150 | ig

Vitamin B2 1,4 mg

Zink 10 mg

Niacin 16 mg

Mangan 2 mg

Pantotensyra 6 mg

Kalium 2000 mg

Vitamin B6 1,4 mg

Selen 55 ^ g

Folsyra 200 | ig

Krom 40 ^ g

Vitamin B12 2,5 | ig

Molybden 50 | ig

Vitamintillskott - all förändring? Vitaminer RDA mineraler RDA.
Vitamintillskott - all förändring? Vitaminer RDA mineraler RDA.

Biotin 50 | ig

Fluorid 3,5 mg

Vitamin C 80 mg

Klorid 800 mg

Fosfor 700 mg

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig orsak till infektion, men oftast orsakar…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…