Typ 1 diabetes och ätstörningar - det sämsta av två världar

När våra barn är små, känner vi ibland hjälplösa - kanske vid 04:00 när de gråter otröstligt eller har hostat i timmar. Men åtminstone vi vet exakt vad som händer, eftersom vi är i laddning av varje aspekt av deras liv. Hur mycket svårare är det när våra barn är inte längre helt beroende och vi måste lita på dem att göra de rätta valen.

Typ 1 diabetes och ätstörningar - det sämsta av två världar.
Typ 1 diabetes och ätstörningar - det sämsta av två världar.

Typ 1-diabetes drabbar ungefär en av 300 personer i Storbritannien. Det är, på många sätt, en mycket annorlunda tillstånd från typ 2-diabetes, som är den vanligaste formen av diabetes bland människor i Storbritannien. Oavsett om du får typ 1-diabetes är inget att göra med din vikt eller din livsstil. Det är tänkt att vara en autoimmun sjukdom - ditt immunförsvar, som normalt bekämpar infektion, vänder på din egen kropp och angriper en del av bukspottkörteln, som producerar insulin.

Den vanligaste teorin för typ 1-diabetes är att den autoimmuna processen utlöses av en virusinfektion, och detta ofta händer i barndomen eller ung vuxen ålder. Att gå igenom alla de hormonella och känslomässiga förändringar i tonåren är svårt i den bästa av tider, men lägga till utmaningen att hantera typ 1-diabetes gör det mer utmanande ändå.

Bland de många påfrestningar av att vara tonåring (särskilt, men inte uteslutande, en flicka) är trycket att vara smal och attraktiv. Ungefär en av 5000 britter är diagnostiseras varje år med ätstörningar anorexia nervosa, men det drabbar upp till en av 20 ungdomar, och tio gånger fler flickor än pojkar. Tusentals tidningarnas spalter ägnas åt att argumentera om vad som är att skylla - fixeringen vid utseendet i media och alla dessa bilder av stick-tunna modeller, de grymma skvaller kolumn historier om kändisar som söker "chunky" eftersom de har gått upp från en storlek 8 till en storlek 12, eller trycket att vara perfekt i dagens samhälle. Oavsett orsaken (eller orsakerna), är anorexi en grym tillstånd som orsakar enormt lidande för de drabbade och deras familjer, och kan till och med döda.

Kanske, då är det inte förvånande att några tonåringar med typ 1-diabetes medvetet undvika att ta rätt dos insulin. De kortsiktiga "förmåner" de längtar - brist på insulin stoppar dem bearbetning av livsmedel och därmed håller nere vikten - kan vara frestande, men konsekvenserna kan vara dödligt. Under det senaste året har nästan 8.500 personer in på sjukhus med farligt högt blodsocker (en potentiellt dödlig tillstånd som kallas diabetisk ketoacidos) och unga kvinnor var den vanligaste gruppen påverkas.

Långsiktiga konsekvenser av högt blodsocker innefattar njurskador och blindhet. Men i en intervju nyligen, en ung kvinna med typ 1-diabetes, medgav att trots vetskap om riskerna, var hon "konsumeras" med att vilja vara smal och medvetet undvikit att ta sitt insulin.

Jag kan se tillbaka längtansfullt på de dagar då mina leder gjorde inte ont och jag kunde studsa upp ur sängen efter en sen utekväll, men jag skulle aldrig vilja vara tonåring igen. Jag minns bara alltför väl hur smärtsamt växa upp kan vara. Jag kämpar hela tiden som en mamma mot lusten att skydda mina egna teenage barn - jag vet att de behöver för att finna sin egen väg i världen, och jag vet att mitt jobb är att låta dem gå, men det är så svårt att lita på dem inte falla sönder under trycket. Som GP, ser jag ungdomar och deras föräldrar går igenom samma inre kamp varje dag.

Den välgörenhet dwed (diabetiker med ätstörningar ) driver en kampanj för att ha "diabulimia" - utelämnar insulin för att gå ner i vikt - officiellt erkänts som en psykisk sjukdom, på samma sätt som anorexi eller bulimi är. Jag vill varmt stödja deras ansträngningar, till förmån för både de drabbade och deras familjer. Att ha en tonåring diagnosen typ 1-diabetes eller anorexia nervosa är förödande för föräldrarna, för att ha dem som lider av båda, dubbelt så. Men för att få din älskade barn fel diagnos eller inte får den hjälp de behöver på grund av brist på förståelse av just de specialister du har vänt sig till för att få hjälp? Det är bara otänkbart.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…