Kosmetisk kirurgi

Vi läser allt om det i tidningarna - bröstet "augmentation", den "nose jobb". Men vad som räknas som kosmetisk kirurgi, och vad som finns tillgängligt på NHS?

Kosmetisk kirurgi. Vad är kosmetisk kirurgi?
Kosmetisk kirurgi. Vad är kosmetisk kirurgi?

Vad är kosmetisk kirurgi?

Kosmetisk kirurgi är operation som görs enbart för att ändra (förmodligen bättre) ditt utseende. En operation på näsan, vilket ger dig den pert "knappen" utseende du alltid har drömt om, räknas inte som kosmetika om, till exempel, var det gjort först och främst för att korrigera en knut i näsan vilket innebar du har haft fruktansvärda problem med andningen när du sover på natten. Kirurgi görs av kosmetiska skäl är bara inte tillgänglig på NHS.

Kan jag kvalificerar någonsin för NHS operation som bara ändrar mitt utseende?

Det korta svaret är "ja", men du måste uppfylla särskilda kriterier som fastställts av den lokala hälsomyndigheten.

Kirurgi för förhållanden som påverkar din fysiska hälsa

Vi tenderar att tänka på operation för att ändra storleken på dina bröst, till exempel, som rent kosmetiska. Men vissa kvinnor har väldigt stora, tunga bröst som ändrar hur de sitter och står, sätter press på deras rygg och orsakar ryggsmärtor. De är inte "onormalt", men de orsakar fysiska bieffekter. Om du har ett rekommendationsbrev från ett sjukhus specialist som bekräftar att din ryggvärk beror, eller sannolikt kommer att bero på din hållning på grund av storleken på dina bröst, bör du kunna få behandling på NHS. Ett annat exempel kan vara fula åderbråck som orsakar ständig smärta och värk.

Kirurgi för att korrigera avvikelser man föds med

Vissa människor föds med så kallade medfödda avvikelser ". Ett uppenbart exempel är en enkel läpp. Detta kommer inte att påverka din hälsa, men det kommer att göra ditt utseende skiljer sig från de flesta andras. Kirurgi för denna typ av avvikelse kan göras på NHS.

Kirurgi för att korrigera skador

Om, säg, du är i en olycka, kan du vara kvar med ärr som vanställa ditt utseende. Om dessa är uppenbara (att säga, stora ärr i ansiktet) kommer du att kunna få dem korrigerade, eller åtminstone bättre, på NHS. Det blir allt lite mer komplicerat om de är mindre dramatisk, men. Här kan du behöva gå igenom psykologiska tester för att se hur mycket av en inverkan de har på din mentala välbefinnande (se nedan).

Kirurgi för avvikelser som påverkar din mentala välbefinnande

Den här är lite mer besvärlig. Vissa människors fysiska utseende kan orsaka problem med sitt självförtroende, göra dem deprimerade eller stoppa dem från att kunna fungera normalt. Det kan vara svårt att bevisa, och du skulle behöva ha rekommendationer från en specialist i psykisk hälsa för att stödja din ansökan (se nedan).

Exempel Jag har sett i min operation inkluderar att ha ett bröst som är naturligt betydligt större än den andra, med sneda tänder, eller tatueringar gjort i din ungdom som du nu ångrar djupt.

Jag tror att jag kan kvalificera sig för kosmetisk kirurgi på NHS - Vad gör jag?

Det första du bör göra är att prata med din husläkare. Varje hälsovårdsmyndigheten sätter sina egna regler om vad som fungerar och inte räknas som "kosmetisk kirurgi". Men de har också paneler som tar ställning till enskilda fall.

Om din GP håller med om att du kan kvalificera, kommer han eller hon hänvisa antingen du direkt till en plastikkirurg eller till en psykiater eller psykolog om det beror på ditt utseende orsakar dig psykisk ohälsa. Han eller hon kommer i sin tur bedömer du och skriver en rapport som bekräftar om de tror att det finns tillräckligt med sociala, psykiska eller fysiska vinst att vinna för att motivera operation.

Inte alla av mina patienter kvalificera, och det kan vara svårt att acceptera ett avslag. Men NHS inte har ett bottenlöst hål av pengar, och de regler som finns för att se till att NHS resurser används mest klokt.

Tack till "My Weekly" tidningen där artikeln publicerades ursprungligen.

Aktuella artiklar