Åderbråck

Ungefär 3 av 10 vuxna utvecklar åderbråck någon gång i sitt liv. De flesta människor med åderbråck har inte en underliggande sjukdom och de brukar inträffa utan uppenbar anledning. Åderbråck inte orsakar symtom eller komplikationer i de flesta fall, även om vissa människor finner dem fula. Om behandling rekommenderas, eller ville ha för kosmetiska skäl, är en operation för att tömma de åderbråck en vanlig behandling. Nyare tekniker för att ta bort venerna har nyligen införts.

Åderbråck. Första hjälpen för blödning åderbråck.
Åderbråck. Första hjälpen för blödning åderbråck.

Vener är blodkärl som tar blod tillbaka till hjärtat. Blodet rinner upp benens vener, i större vener, och mot hjärtat.

Det finns tre typer av vener i benen:

 • Ytliga vener är de strax under hudytan. Du kan ofta se eller känna större ytliga venerna. De ytliga venerna i benen är de som kan utvecklas till åderbråck.
 • Djupa benens vener passera genom musklerna. Du kan inte se eller känna dem.
 • Många små kommunicera (perforator) vener tar blod från de ytliga venerna till de djupa venerna.

Det finns envägsventiler i intervaller inuti de större venerna. Dessa ventiler förhindrar blodet flyter tillbaka i fel riktning. När vi står där är ganska en höjd av blod mellan hjärtat och benen. Gravity tenderar att dra blod tillbaka ner, men hindras från att göra det genom venen ventilerna, och genom det normala flödet av blod mot hjärtat.

Relaterade artiklar

Åderbråck är utvidgade (förstorad) sektioner av vener som ligger strax under ytan av huden - oftast på benet. De är ofta lätt att se, eftersom de ser tjock och knottrig. De kan vara mindre uppenbart om du är överviktig, eftersom de döljs av fettvävnaden under huden.

Andra, mindre typer av vener, som kan vara märkbar, är: retikulära vener - ett tätt grupperade nätverk av små vener, och vener tråd eller vener spindel, som ser ut som ett slags starburst mönster på en yta av benet. Dessa är inte sant åderbråck.

Förstå normala benet vener. Om komplikationer uppstår.
Förstå normala benet vener. Om komplikationer uppstår.

Det är tänkt att väggen av venen blir svag i vissa avsnitt. Dessa avsnitt vidgas sedan och blir mer framträdande.

Om detta sker nära en ventil då ventilen kan bli otät och blod kan strömma bakåt. När detta händer på en ventil finns extra press på venen, vilket kan orsaka mer breddning och mer läckande ventiler. Blod pooler sedan (samlar) i den utvidgade venen och gör det sticker ut.

Ungefär 3 av 10 vuxna utvecklar åderbråck någon gång i sitt liv. Fler kvinnor utvecklar åderbråck än män. De flesta människor med åderbråck har inte en underliggande sjukdom och de förekommer utan uppenbar anledning. Dock är risken för dem att utveckla ökat med:

 • Graviditet. Detta beror delvis på att barnet orsakar extra press på venerna, dels hormoner du gör under graviditeten tenderar att slappna av venen väggarna. Ju fler barn du har, desto mer risk för permanenta åderbråck utvecklas. Åderbråck brukar synas, eller bli värre under graviditeten, men ofta bättre efter förlossningen när trycket på venerna lättar.
 • Ålder. De är vanligare med stigande ålder.
 • Övervikt, som tycks öka risken för kvinnor men inte för män.
 • Stående partier. Jobb som innebär massor av stående ofta sägs orsaka åderbråck. Men det finns få vetenskapliga bevis som stöder denna teori.

Ibland en underliggande sjukdom kan orsaka åderbråck - till exempel:

 • En tidigare blodpropp (trombos) eller skada i en djup ben ven.
 • Sällan, en svullnad eller tumör i bäckenet (nedre delen av magen) som blockerar flödet i venerna på toppen av benet.
 • Mycket sällan, åderbråck beror på onormala blodkärl - om några av de vener eller artärer inte har bildats på normalt sätt.

De flesta människor med åderbråck har inga symptom. Vissa människor är oroade över utseendet på venerna. Större åderbråck kan värka, känns tung eller kliar.

Vad är åderbråck? Vad orsakar åderbråck?
Vad är åderbråck? Vad orsakar åderbråck?

De flesta människor med åderbråck utvecklar inte komplikationer. Komplikationer utvecklas i ett litet antal fall. Komplikationer är grund av det högre trycket i åderbråck orsakar ändringar i de små blodkärlen i närliggande hud.

Om komplikationer gör utvecklas, är det oftast flera år efter de åderbråck först visas. Men det är omöjligt att förutsäga vem som kommer att utveckla komplikationer. Den synliga storleken på åderbråck är inte relaterat till huruvida komplikationer utvecklas.

Möjliga komplikationer inkluderar:

 • Inflammation i ven (tromboflebit).
 • Svullnad i foten eller underbenet.
 • Hudförändringar under de framträdande nerver. De möjliga hudförändringar är: missfärgning, eksem, sår på huden eller lipodermatosclerosis (härdning av fettlager under huden, orsakar områden med förtjockad, röd hud). Se separat broschyr som heter "Venösa bensår", som berättar om hudsår som orsakas av åderbråck.
 • Sällan, kan åderbråck blöda.

Första hjälpen för blödning åderbråck: det händer sällan, men om en åderbråck gör utfall, måste du stoppa blödningen snabbt genom att göra följande:

 • Höj benet - ligga ner platt och lyfter benet högt, så att det är väl över resten av kroppen (till exempel vila den på en stol, använder massor av kuddar eller någon kan hålla benet högt).
 • Pressure - sätta en ren trasa eller dressing på det blödande området och sätta fast tryck på den, i minst 10 minuter.
 • Ring en ambulans om blödningen är kraftig, eller inte snabbt slutar. Se en läkare omedelbart, eftersom du kan behöva behandling för att förhindra blödning inträffar igen.

De flesta människor med åderbråck behöver inte någon behandling. Du kanske vill ha behandling för någon av följande orsaker:

 • Om komplikationer uppstår - vilket förekommer i ett fåtal fall. Om bensvullnad eller hudförändringar utvecklas framträdande nerver, därefter behandling brukar rekommenderas för att förhindra ett hudsår från att utvecklas. Om ett hudsår uppstår då behandling av eventuella åderbråck kan hjälpa till att bota magsår. Om du har ett åderbråck som har blött, så ska du skyndsamt hänskjutas till behandling.
 • För symtom på klåda eller obehag.
 • Kosmetiska skäl. Du kan känna att venerna ser fula. Behandling som är rent kosmetiska skäl är vanligtvis inte tillgängliga på NHS.
 • Om du har en kombination av både åderbråck som är problematiska, och arteriell sjukdom (dålig cirkulation, eller perifer vaskulär sjukdom) i benen. Eller om arteriell sjukdom misstänks. I denna situation, måste du ha benet cirkulationen undersöktes, innan vissa behandlingar såsom stödstrumpor kan användas (tester och behandlingar förklaras nedan).

Om åderbråck är problematiska, kommer du vanligtvis att hänvisas till en specialist bedömning. Du kan ha en typ av ultraljud som kallas en Doppler eller en dubbelsidig skanning. Detta hjälper till att visa hur blodet flödar i venerna, och kan visa om någon av ventilerna är skadade - som är bra att känna till när man planerar behandling. Ibland är andra tester behövs om venerna är komplexa.

Om du har arteriell sjukdom (dålig cirkulation, eller perifer vaskulär sjukdom) i benen, eller om arteriell sjukdom misstänks, då den arteriella cirkulationen måste mätas innan du har behandling som sätter press på benet, såsom stödstrumpor (nedan ). Den arteriella cirkulationen mäts normalt med användning av en ultraljud maskin som kallas en Doppler ultraljud, vilket används för att ge en mätning kallas ankeln arm index. Detta test kan göras på specialistkliniker, och även av vissa sjuksköterskor och allmänläkare.

Det finns flera olika alternativ, plus ett antal nyare behandlingar. Behandlingarna som nämns är först de som tenderar att erbjudas av NHS. 60% av NHS konsulter kommer att erbjuda ligering och strippning (se nedan).

Vem utvecklar åderbråck? Vilka är symptomen på åderbråck?
Vem utvecklar åderbråck? Vilka är symptomen på åderbråck?

Självhjälp metoder Undvik långvarig stående eller sittande stilla. Försök att lägga upp fötterna ofta (sitta eller ligga ner och höja fötterna ovanför nivån på höfterna - till exempel använda extra kuddar under fötterna på en säng eller fotstöd). Detta bidrar till att minska blod sammanslagning i venerna. Använd en mjukgörande kräm eller salva för att skydda huden om den är torr, flagnande eller kliande.

Support tights och kompressionsstrumpor Dessa räknare det extra trycket i venerna. De kan hjälpa till att lindra symtom såsom värk, men det finns lite bevis för hur väl de fungerar. Support tights och kompressionsstrumpor kan också bidra till att förhindra tidiga komplikationer från att bli värre. För att fungera korrekt måste de monteras korrekt. De finns i olika styrkor och storlekar. De flesta människor tycker att den typ av stödstrumpor kallas nedan-knee klass 1 (ljus) eller klass 2 (medium) är lämpliga. Helst bör de sättas på första sak på morgonen, innan du stiger ur sängen, och tas bort när du går till sängs på kvällen. Stödstrumpor är tillgängliga på recept eller du kan köpa dem.

Obs: om du har artärsjukdom i benen, behöver du en medicinsk bedömning av din omsättning för att avgöra om stödstrumpor är lämplig (se ovan).

Kirurgi Olika tekniker kan användas för att ta bort venerna, beroende på deras webbplats och svårighetsgrad. En kirurg kommer att råda. Vanligtvis är de kommunicerande venerna (ovan) fästs (ligerade). Då de stora åderbråck avlägsnas eller avlägsnas från benet. Många människor kan behandlas som dag fall. En till tre veckor av arbete kan behövas efterhand, beroende på ditt jobb.

Sclerotherapy Detta injicerar venen med en kemikalie som kan sclerose (nära och sigill) venen. Det används främst för mindre vener. Det ven måste komprimeras efteråt, vilket innebär att bära bandage eller kompressionsstrumpor för ett par dagar eller veckor.

Andra tekniker har också utvecklats för att behandla åderbråck. Deras mål är att minska behovet av traditionell strippning av venerna och minska blåmärken eller andra möjliga komplikationer av kirurgi. De kanske inte alltid är tillgängliga på NHS. Dessa behandlingar inkluderar:

Högfrekvent ablation och endovenous laserablation Dessa metoder involverar passage av en sond i en av de längre åderbråck, med användning av ultraljud för att styra positionen. Lasern eller radiofrekvent energi gör upp ven värme, som sälar.

Skum sclerotherapy Detta använder en kemikalie blandad med luft för att göra skum. Skummet injiceras i venerna, driver bort blodet och göra venerna gå in spasm. Efter behandling, är stödstrumpor behövs, och ådrorna blir hård och svullen ett tag innan de krymper ner. Mer än en behandling kan vara nödvändig.

Vilken behandling?

Alla typer av kirurgi eller injektion för åderbråck har en liten risk för komplikationer - exempelvis skador på närliggande nerver och hud. Dessutom är det ganska vanligt att ge bieffekter såsom smärta och blåmärken ett tag efteråt. Det finns också en chans att åderbråck kan återkomma (komma tillbaka). Fråga din kirurg om fördelar och nackdelar med olika behandlingar i relation till dina egna speciella vener.

De nyare metoderna har ännu inte blivit rutin eller praxis. De behöver utvärderas ytterligare innan vi vet deras långsiktiga framgång priser. För närvarande är de inte alltid tillgängliga på NHS, men kan bli mer populär i framtiden.

Thread och vener spindel

Dessa orsakar inte samma problem som åderbråck, och behöver inte behandla undantag av kosmetiska skäl. De är vanligtvis inte behandlas inom ramen för NHS. Se "Ytterligare information" (nedan) för mer information om tråden ven behandling.

DermNet NZ

Online information om hudåkommor och deras behandling - för patienter och läkare, från Nya Zeeland Dermatologisk Society. Innehåller information och bilder om tråd vener och venous eksem (gravitationella eksem).
Webbplats: www.dermnetnz.org

Aktuella artiklar