Förskrivning fel - hur mycket ska vi oroa sig?

Ännu en skrämmande rubrik i dag berättar att nästan 2 miljoner recept per år har potentiellt allvarliga fel. Misstag allt från att inte ha rått tydligt på den dos som skall vidtas, för att ordinera läkemedel för människor som är allergiska mot dem, eller inte göra blodprover som kan förhindra risken för allvarliga komplikationer.

Men behöver vi få panik? Att sätta in forskningen perspektiv, "mild" eller "måttlig" fel är osannolikt att få någon skada för patienterna. Det fanns inga allvarliga fel som upptäckts i mer än 99,8% av studerade recept - och det finns 900 miljoner recept som utfärdas i Storbritannien varje år.

Förskrivning fel - hur mycket ska vi oroa sig?
Förskrivning fel - hur mycket ska vi oroa sig?

Naturligtvis finns det inget utrymme för självbelåtenhet. De allra flesta recept nu utfärdat på datorer, använda system som flaggar upp möjliga medicin interaktioner och andra försiktighetsåtgärder för patienten. GPs måste utbildas för att upptäcka vilka som skulle kunna leda till ett potentiellt allvarligt problem. De måste arbeta närmare med farmaceuter, som har djupgående utbildning på att hantera läkemedel på ett säkert sätt. Just den här veckan har vi tagit på en farmaceut för att arbeta med den praxis att bedöma alla våra mest riskfyllda patienter för just denna fråga.

Den mest oroande faktum är att de allra flesta av de allvarliga fel i samband med förskrivning av blodförtunnande medel, warfarin. Användning av detta läkemedel är förenat med problem - det interagerar med en svindlande mängd mat och dryck samt en mängd mediciner. Den behöver mycket regelbunden övervakning för att undvika farliga blödningar om för mycket ges. Men att ge för lite är lika farligt, eftersom det oftast ges till personer med hjärtsjukdom förmaksflimmer (AF). Människor som har AF är 5-7 gånger större risk att få en potentiellt dödlig stroke än andra människor, och använder warfarin minskar denna risk avsevärt. Det finns absolut ingen ursäkt för GPs inte övervaka sina patienter på warfarin regelbundet. Men det finns heller ingen ursäkt för att ta den "lätta alternativet" och ge mindre effektiva läkemedel som acetylsalicylsyra när patienten verkligen behöver warfarin.

Mitt råd till oroliga patienter? Håll lugn och bär på, men ta kontroll. Det är dags att börja ta en närmare titt på din medicinering och prata med din läkare eller apotekspersonal om det. När du sätter på en ny medicin, kolla med din läkare om du behöver regelbundna test (t.ex. blodprov) för att övervaka det. Om du behöver ett blodprov varje halvår, sätta en påminnelse i din dagbok. Om du är på en medicin som behöver mycket täta kontroller, till exempel warfarin eller vissa läkemedel som används för reumatoid artrit, se till att du frågar inledningsvis exakt vilka försiktighetsåtgärder den praxis tar att bjuda in dig tillbaka så ofta du behöver. Se till att du vet vem du ska kontakta om du är osäker (kan vara sjuksköterska eller en annan GP på din praktik som är ansvarig för denna tjänst). Om du någonsin har fått diagnosen vara allergisk mot någon form av penicillin, bör du aldrig någon annan typ av denna drog för resten av ditt liv. Kontrollera din medicinska journaler flagga detta upp och inte vara rädd för att kolla med läkare att de är medvetna om din allergi när du får något nytt recept på antibiotika.

Din läkare kommer definitivt inte att tänka dig att ställa frågor - i själva verket kommer de välkomnar det. Som den senaste utvecklingen på delat beslutsfattande, känner igen läkarna att det är din kropp, och de skulle verkligen vilja arbeta med dig för att hålla den frisk.

Aktuella artiklar

  • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…
  • Tunga perioder är vanliga. I de flesta fall ingen orsak kan hittas. I vissa fall…
  • I Barretts esofagus de celler som klär nedre matstrupen är onormalt. Den främsta…
  • Epiglottitis är den term som används för att beskriva inflammation och svullnad…