Urininkontinens

Urininkontinens är ett vanligt problem, som drabbar kvinnor oftare än män. Stress inkontinens och trängningsinkontinens är de vanligaste typerna av inkontinens. Många människor är generade av problemet, men viktigare är inkontinens ofta behandlingsbar så bör du se din läkare för hjälp.

Relaterade artiklar

Urininkontinens. Trängningsinkontinens (instabil eller överaktiv blåsa).
Urininkontinens. Trängningsinkontinens (instabil eller överaktiv blåsa).

Denna broschyr ger en allmän översikt av urininkontinens. Det kan hjälpa dig att förstå blåsan, och varför inkontinens uppstår. Det finns andra broschyrer i denna serie som ger mer detaljerad information om tre vanliga orsaker till inkontinens: ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens, och enures (sängvätning).

Om du har urininkontinens betyder det att du passerar urin när du inte menar att (en ofrivilligt läckage av urin). Det kan vara allt från en liten dribbla då och då, till stora översvämningar i urin. Inkontinens kan orsaka lidande samt vara ett hygienproblem.

Njurarna gör urinen kontinuerligt. En rännil av urin ständigt går till urinblåsan ner urinledarna (rören från njurarna till blåsan). Du gör olika mängder urin beroende på hur mycket du dricker, äter och svettas.

Blåsan är tillverkad av muskel och lagrar urin. Det expanderar som en ballong som fylls med urin. Utloppet för urin (urinröret) är normalt hållas stängda. Detta är hjälpt av musklerna under urinblåsan som omger och stödjer urinröret (bäckenbottenmuskulaturen).

När en viss volym av urin i blåsan, blir du medveten om att blåsan blir full. När du går på toaletten för att urinera, blåsmuskeln kontrakt (pressar) och urinröret och bäckenbottenmuskulaturen koppla så att urinen rinner ut.

Komplexa nervsignaler skickas mellan hjärnan, urinblåsan, och bäckenbottenmuskulaturen. Dessa berätta hur full blåsan är, och berätta de rätta musklerna att dra ihop eller koppla av vid rätt tidpunkt.

Vad är urininkontinens? idiopatisk trängningsinkontinens.
Vad är urininkontinens? idiopatisk trängningsinkontinens.

Urininkontinens är vanligt, särskilt hos kvinnor. Det kan inträffa i alla åldrar, men det är mer sannolikt att utvecklas när man blir äldre. Det uppskattas att omkring tre miljoner människor i Storbritannien är regelbundet inkontinent. Sammantaget handlar det om 4 av 100 vuxna. Men så många som 1 i 5 kvinnor över 40 år har någon grad av urininkontinens.

Det är troligt att det verkliga antalet drabbade personer är mycket högre. Många människor inte berätta för sin läkare om sin inkontinens, på grund av förlägenhet. Vissa människor tror felaktigt att inkontinens är en normal del av åldrandet eller att det inte kan behandlas. Detta är olyckligt eftersom många fall kan framgångsrikt behandlas eller väsentligt förbättrade.

Det finns flera olika typer av urininkontinens:

 • Stressinkontinens är den vanligaste typen. Det inträffar när trycket i blåsan blir för stor för blåsans utlopp kunna motstå. Detta orsakas oftast av svag bäckenbottenmuskulatur. Urin tenderar att läcka mest när man hostar, skrattar, nyser eller när du tränar (t.ex. när du hoppar eller springer). I dessa situationer finns det en plötslig extra tryck (stress) inne i buken och på blåsan. Små mängder urin läcker ofta. Ibland mycket större volymer urin av misstag passerat. Bäckenbottenmuskulaturen är ofta försvagade av förlossning. Ansträngningsinkontinens är vanligare hos kvinnor som har haft flera barn, i feta människor och med stigande ålder. Stress inkontinens kan förekomma hos män som har haft vissa behandlingar för prostatacancer. Detta inkluderar kirurgiskt avlägsnande av prostata (prostatektomi), och strålbehandling.
 • Trängningsinkontinens (instabil eller överaktiv blåsa) är den näst vanligaste orsaken. Det är när du får ett brådskande önskan att urinera. Ibland urin läckor innan du har tid att komma till toaletten. Blåsmuskeln kontrakt för tidigt och den normala kontrollen reduceras. I de flesta fall är orsaken till trängningsinkontinens inte känd. Detta kallas idiopatisk trängningsinkontinens. Det verkar som om blåsmuskeln ger fel budskap till hjärnan och blåsan kan kännas fylligare än den faktiskt är. Ibland trängningsinkontinens kan uppstå på grund av problem med nervsystemet (hjärna, ryggmärg och andra nerver i kroppen). Sjukdomar eller sjukdomar som påverkar nervsystemet kallas neurologiska sjukdomar. Vissa personer med vissa neurologiska sjukdomar kan uppleva trängningsinkontinens. Exempel är Parkinsons sjukdom, multipel skleros (MS), ryggmärgsskada och efter stroke.
 • Blandad inkontinens. Vissa människor har en kombination av stress och trängningsinkontinens.

De flesta fall av urininkontinens är på grund av ovanstående orsaker. Andra orsaker är mindre vanliga. De innefattar:

 • Overflow inkontinens. Det är när det finns ett hinder till utflödet av urin. Hindret förhindrar normal tömning av urinblåsan. En pool av urin förblir konstant i urinblåsan som inte kan tömma ordentligt. Detta kallas kronisk urinretention. Därför byggs trycket upp bakom hindret. Den normala blåstömning mekanism blir defekt och urin kan läcka förbi blockeringen från gång till gång. Behandling beror på orsaken. En förstorad prostatakörtel hos män är en vanlig orsak till överflödesinkontinens och kan behandlas genom kirurgiskt avlägsnande av prostata (prostatektomi) eller läkemedel kan användas för att krympa prostatakörteln.
 • Sängvätning (nattvätning) förekommer i många barn, men vissa vuxna drabbas.
 • Funktionell inkontinens är namnet på urininkontinens där det finns inget uppenbart fel med nervsystemet styr blåsan eller de nedre urinvägarna (urinblåsa / urinrör) själv. Ett exempel skulle vara inkontinens eftersom du inte kunde nå på toaletten, på grund av dålig rörlighet.
 • Andra typer av inkontinens existerar. De inkluderar inkontinens av urin när det finns en medfödd missbildning (missbildning) i urinvägarna, och problem som kan uppstå efter skada, olycka eller under operationer

Urininkontinens kan ofta förbättras, och kan härdas i många fall. Urininkontinens behandlas olika beroende på typ och orsak.

Bedömning

Det är viktigt att veta vilken typ av inkontinens du har. Tala om för din läkare om du läcker urin på en regelbunden basis. Han eller hon kommer att kunna bedöma dina symtom, undersöka dig, och kan göra några enkla tester för att försöka klarlägga orsaken. Du kan också bli ombedd att föra dagbok under minst tre dagar för att bedöma hur ofta du går på toaletten, hur mycket urin du passerar varje gång, och hur ofta du läcker urin. Ibland kan en remiss till en specialist behövs för att klargöra vilken typ av inkontinens. Den typ av tester som kan göras av din husläkare eller specialist för att klarlägga orsaken innehålla följande:

 • Urinanalys. Detta är ett enkelt dipsticktest att kontrollera infektion, glukos (socker), blod eller protein i urinen. En urinvägsinfektion (UVI) kan orsaka inkontinens, särskilt hos äldre människor. Diabetes orsakar socker i urinen och kan orsaka ökad törst och en ökad önskan att urinera. Diabetes sätter dig också löper större risk för UVI. Sjukdomar i njurarna kan orsaka blod eller protein i urinen. Synligt blod i urinen kan vara ett tecken på allvarliga problem med urinblåsan eller en UVI.
 • Kvarvarande urin. Detta test får reda på om någon urin kvar i blåsan, och hur mycket urin som är kvar, efter att du har gått på toaletten. Mängden urin mäts vanligtvis med hjälp av en ultraljudsundersökning som kan titta på din urinblåsa och mäta mängden urin i det. Ibland används en annan metod användas: en läkare eller sjuksköterska kan passera en tunn kateter (en tunn mjuk slang) in i urinblåsan genom urinröret. Urin rinner sedan ut för att mätas.
 • Vaginal och anal undersökning. En läkare eller sjuksköterska kan sätta in en handske finger i slidan och ändtarmen (ändtarmen). Detta kan bedöma styrkan och tonen i bäckenbottenmuskulaturen. För män kan det rektalundersökning också bedöma storleken på prostatakörteln. För kvinnor, kan läkaren eller sjuksköterskan ser också efter tecken på bukorganet framfall under vaginal undersökning. De får använda ett instrument som kallas spekulum för att hjälpa dem med detta. Se separat broschyr som heter Genitourinary Framfall för mer information.
 • Urodynamics. Dessa tester av urinflöde som ibland görs på ett sjukhus enhet om orsaken till problemet är inte klart. Urodynamics kan också utföras där operation anses behandla problemet (se nedan).

Behandling

Behandling beror på typen av inkontinens. Se separata broschyrer som kallas "Ansträngningsinkontinens ',' trängningsinkontinens 'och' Sängvätning (nattvätning)" för mer detaljerad information.

Till exempel: knipövningar kan bota eller förbättra ansträngningsinkontinens, blåsträning kan hjälpa trängningsinkontinens, ett larmsystem kan bota sängvätning, mediciner används ibland för att hjälpa till att stoppa suget och ansträngningsinkontinens, och även för att stoppa sängvätning. Andra typer av inkontinens är mindre vanliga och behandlingar varierar, beroende på orsaken.

Livsstilsförändringar kan också underlätta betydligt för vissa typer av inkontinens. Dessa kan omfatta:

 • Ändra hur mycket du dricker. Om du dricker stora volymer, följer det att du kissar mer. Om du lider av inkontinens, ska du inte begränsa ditt vätskeintag för mycket, eftersom du riskerar uttorkning. Begränsar vätskor kan också irritera blåsan och så gör trängningsinkontinens värre. Men om du dricker överdrivet, kan måtta förbättra dina symtom. 6-8 glas vatten per dag rekommenderas av NHS, men det finns inga vetenskapliga belägg för att vi ska dricka så mycket. I praktiken är det bäst att dricka när vi behöver, för att släcka vår törst. Kom ihåg att ungefär en femtedel av det vatten vi tar varje dag är dolt i livsmedel och att andra drycker innehåller vatten.
 • Ändra vad du dricker. Drycker som innehåller koffein (t.ex. te, kaffe, varm choklad och cola) gör trängningsinkontinens värre. Detta beror på att koffein är en naturlig diuretikum. Diuretika är kemikalier som gör att du behöver urinera. Om du dricker mycket koffein-innehållande vätskor då överväga att byta till koffeinfritt alternativ.
 • Ändra när du dricker. Du bör försöka att upprätthålla ett normalt liv så mycket som möjligt med hänsyn till att dricka och gå på toaletten. Dock kan dricka sent på kvällen betyder din sömn störs av en önskan att stiga upp och gå på toaletten.
 • Viktminskning. Det har visat sig att förlora en viss mängd vikt kan förbättra urininkontinens hos överviktiga och feta kvinnor. Även bara 5-10% viktminskning kan hjälpa symptom. Om du är överviktig och inkontinent så ska du först försöka gå ner i vikt i kombination med andra behandlingar.
 • Toalett vana. Detta behandlas också i urinblåsan utbildning men i allmänhet är det bäst att gå på toaletten när du behöver, snarare än "just in case". Beroende på hur mycket (och vad) du dricker, och din nivå av aktivitet (hur mycket du svettas), är det normalt att kissa varje 3-4 timmar i genomsnitt.
 • Undvika förstoppning. Försök att upprätthålla en sund och balanserad kost som innehåller mycket frukt, grönsaker och lösliga fibrer. Svår kronisk (långvarig) förstoppning kan stoppa blåstömning ordentligt och orsaka inkontinens overflow urin (liksom avföringsinkontinens). Uttorkning kan också orsaka förstoppning. Se separata broschyrer som kallas "Fiber och Fiber Kosttillskott", "Förstoppning hos vuxna" och "hälsosam kost" för mer information.

Din läkare kan ge råd om behandling eller hänvisa dig till en återhållsamhet rådgivare för råd om blåsträning och bäckenbottenträning. Ibland sjukgymnaster kan bidra med knipövningar. I vissa situationer kan du och din läkare beslutar att vänta och se hur det går innan du försöker behandling. Orsaken är att vissa lindriga fall bli bättre på egen hand med tiden utan behandling. Ibland kan en specialist (oftast en urolog eller en urogynaecologist om du är en kvinna) måste involveras i svårare fall. Kirurgi kan användas för att behandla inkontinens, speciellt stressinkontinens.

Om din inkontinens kvarstår och är inte hjälpt av behandlingen, kan din lokala continence rådgivare ger praktiska råd om hur man ska hantera. De kanske kan ge inkontinens byxor, kuddar och andra produkter. Dessa dagar finns det många olika hjälpmedel, prylar och apparater som kraftigt kan hjälpa när man lever med inkontinens.

Urinblåsan och tarm foundation SATRA Innovation Park, Rockingham Road, Kettering, Northants, NN16 9JH
Sjuksköterska hjälptelefon: 0845 345 0165 Allmänna förfrågningar: 01536 533255 Webb: www.bladderandbowelfoundation.org

Aktuella artiklar