Urodynamiska tester

Urodynamiska tester kontrollera funktion av urinblåsan och hjälpa till att utreda orsaken eller urininkontinens Obs. Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Urodynamiska tester. Vad är urodynamiska tester?
Urodynamiska tester. Vad är urodynamiska tester?

Urodynamiska test hjälper läkare att bedöma funktionen av urinblåsan och urinröret (blåsans utflöde). De är oftast gjort för att undersöka urininkontinens hos kvinnor.

Under testerna, är blåsan fylls och töms sedan medan tryckavläsningar tas från urinblåsan och buken (magen). Tanken är att replikera dina symtom, därefter granska dem och avgöra deras sak.

Relaterade artiklar

Urodynamiska tester används för att diagnostisera:

 • Ansträngningsinkontinens.
 • Trängningsinkontinens.
 • Blandad inkontinens (stress och trängningsinkontinens).

De kan också vara till hjälp för att undersöka andra orsaker till inkontinens. Urodynamiska tester är särskilt viktigt om kirurgi övervägs för problemet, för att kontrollera att rätt åtgärd utförs.

Njurarna gör urin hela tiden. En rännil av urin ständigt går till urinblåsan ner urinledarna (rören från njurarna till blåsan). Du gör olika mängder urin beroende på hur mycket du dricker, äter och svettas.

Blåsan är tillverkad av muskel och lagrar urin. Det expanderar som en ballong som fylls med urin. Utloppet för urin (urinröret) är normalt hållas stängda. Detta är hjälpt av musklerna under urinblåsan som sveper runt urinröret (bäckenbottenmuskulaturen).

När en viss mängd urin i blåsan, blir du medveten om att blåsan blir full. När du går på toaletten för att urinera, blåsmuskeln kontrakt (pressar) och urinröret och bäckenbottenmuskulaturen slappna av.

Komplexa nervsignaler skickas mellan hjärnan, urinblåsan, och bäckenbottenmuskulaturen. Dessa berätta hur full blåsan är, och berätta de rätta musklerna att dra ihop eller koppla av vid rätt tidpunkt.

Urodynamiska tester kan hjälpa läkare att bedöma vilken typ av inkontinens du har. Den behandling som du får kommer att variera beroende på vilken typ av inkontinens du har.

Det finns ett antal olika orsaker till inkontinens inklusive följande:

 • Stressinkontinens är den vanligaste typen. Det inträffar när trycket i blåsan blir för stor för blåsans utlopp kunna motstå. Det inträffar oftast på grund bäckenbottenmuskulaturen som stöder urinblåsan utlopp försvagas. Urin tenderar att läcka mest när man hostar, skrattar, eller när du tränar (t.ex. när du hoppar eller springer). I dessa situationer finns det en plötslig extra tryck (stress) inne i buken och på blåsan.
 • Trängningsinkontinens (instabil eller överaktiv blåsa) är den näst vanligaste orsaken. Det är när du får ett brådskande önskan att urinera. Ibland urin läckor innan du har tid att komma till toaletten. Blåsmuskeln kontrakt för tidigt och den normala kontrollen reduceras.
 • Blandad inkontinens. Vissa människor har en kombination av stress och trängningsinkontinens.
Vad är urodynamiska tester som används för? Förståelse urin och blåsan.
Vad är urodynamiska tester som används för? Förståelse urin och blåsan.

För mer information om inkontinens se separat broschyr som heter "Urininkontinens".

Den första delen av testet kontrollerar hur mycket urin lämnar blåsan under en viss tid. Detta kallas flödeshastigheten. En speciell toalett registrerar flödet av din urin. En dator kontrollerar sedan för eventuella avvikelser i flödet.

En minskad flödeshastighet kan indikera problem med tömning av urinblåsan. Till exempel, kan detta vara ett hinder för att blåsa dränering eller underaktivitet av urinblåsan muskler.

Den andra delen av testet kallas fyllning cystometri. För detta test, som kallas tunna rör katetrar in i urinblåsan och ändtarmen eller slidan. Dessa kan mäta trycket i blåsan och buken när blåsan fylls med vätska. Med hjälp av dessa mätningar läkare jämför de olika tryckavläsningarna.

Om urin läcker utan ändring i tryck i blåsan muskler, kan du ha ansträngningsinkontinens. Läckande framkallas genom en ökning av trycket inne i buken - till exempel när man hostar.

Om ofrivillig blåsmuskeln verksamhet orsakar en ökning av trycket i blåsan och leder till läckage, kan du ha trängningsinkontinens.

Testet utförs i ett rum i röntgen.

För den första delen av testet, kommer du att behöva tömma blåsan i en speciell toalett som kallas en flödesmätare. Detta mäter hur mycket urin du passerar och flödet av urin. Du kommer oftast lämnas ensam i rummet medan du gör detta. Det är därför du behöver för att komma på prov med en full blåsa.

I nästa del av testet mäter hur blåsan fungerar som det fyller upp. Du blir ombedd att ligga ner på en speciell säng. Två katetrar (mycket fina rör) sätts i blåsan, genom att sätta in dem i ditt urinrör. Du kanske tycker att detta är lite obehagligt. Ett är att fylla blåsan och den andra för att mäta trycket i urinblåsan. En annan fin röret sätts in i slidan eller ändtarmen (ändtarmen). Detta gör att trycket inuti blåsan att jämföras med trycket utanför urinblåsan.

När katetrarna är i rätt läge, driver vätska i urinblåsan med en kontrollerad hastighet. Detta fyller sakta blåsan medan inspelningar görs. Den läkare eller sjuksköterska som utför testet kommer att ställa frågor - till exempel hur blåsan känns och när det känns full.

När blåsan är full, kommer sängen röra sig och du står upprätt. Du kan bli ombedd att hosta och några röntgen av urinblåsan tas.

Om du läcker urin när du hostar, försök att inte känna sig generad. Om du läcker hemma när du hostar, är det bäst för testet operatören att se dig läcka under testet. Det är viktigt att komma ihåg att det är bra att se hur blåsan fungerar på en dag-till-dag för att se till att rätt behandling ges.

Du blir då ombedd att tömma blåsan i den särskilda toaletten igen i slutet av testet, med katetrarna fortfarande på plats.

Din sjukhus kan be dig att komma fram till ditt test med ett bekvämt full blåsa. Om detta är svårt vissa sjukhus kan be dig att komma lite tidigt så att du kan ta en drink för att fylla blåsan.

Efter testerna vissa människor känner ett lätt stickande eller brännande känsla när de passerar urinen. Om du dricker mycket vätska dessa symtom bör snabbt lösa. Om obehag varar mer än 24 timmar, ta ett prov på din urin till din husläkare för att testa eftersom det kan vara ett tecken på infektion.

Vissa människor tycker att en liten mängd blod i urinen när de går på toaletten. Om detta varar mer än 24 timmar, bör du se din GP eftersom det kan vara ett tecken på infektion.

Efter att ha urodynamiska tester finns det en liten möjlighet att du kan utveckla en urinvägsinfektion. Detta orsakas av att sätta katetrar i urinblåsan under testet. För att minska risken för att utveckla en infektion efter testet, kan ditt sjukhus råda dig till:

 • Drink extra vätska under 48 timmar efter testet. Detta kommer att hjälpa dig att "spola" systemet genom. Sikta på att dricka ungefär två och en halv liter om dagen för de 48 timmar efter testet (9-10 koppar vätska).
 • Skär ned på din te och kaffe intag under 48 timmar efter testet. Detta kommer att minska blåsirritation tills blåsan återgår till det normala. Drick vatten, örter och frukt teer, juicer och squash.
 • När du går på toaletten för att urinera, ta lite längre tid att se till att blåsan är helt tom. När du är klar med att urinera, vänta ett par sekunder och sedan försöka igen.

Vissa urodynamiska tester innebära att man med röntgen. Röntgen bör inte användas på gravida kvinnor så låt din läkare veta innan testet om du är, eller tror att du kan vara, gravid.

De flesta människor har urodynamiska tester utan problem. Som nämnts ovan, det finns en liten chans att utveckla en urinvägsinfektion.
Kontakta din läkare om du får något av följande symtom:

 • Ett starkare än vanligt urinträngningar.
 • Din urin luktar, är grumlig eller har blod i den.
 • Du vill att urinera oftare under dagen och natten.
 • En brännande eller stickande känsla när du urinera och känner att du bara passerar små mängder åt gången.
 • Lägre ryggont eller smärta i njurarna.
 • Om du känner dig varm och utveckla en hög temperatur.

Aktuella artiklar