Överdriven svettning (hyperhidros)

Överdriven svettning är ett vanligt problem, speciellt i handflator, armhålor och fotsulor. Det kan vara smärtsamt och kan ha en allvarlig inverkan på ditt liv. I vissa fall, drabbade människor undviker social kontakt med andra på grund av förlägenhet om problemet. Dock är tillståndet oftast behandlingsbara.

Normal svettning hjälper till att hålla kroppstemperaturen konstant i varmt väder, under en feber, eller när du tränar. Överdriven svettning (hyperhidros) innebär att du svettas mycket mer än normalt. Även när du inte är varm, orolig, eller utövar, göra dig en hel del svett.

Överdriven svettning är indelas i tre typer (nedan). Det är viktigt att veta vilken typ du har, eftersom de orsaker och behandlingar är mycket olika.

Relaterade artiklar

Primär (idiopatisk) fokal hyperhidros

Detta innebär att överdriven svettning förekommer i en eller flera av följande prioriterade platser: handflatorna, fotsulorna, armhålorna (armhålor), ansikte / hårbotten.

Överdriven svettning (hyperhidros). Vad är överdriven svettning?
Överdriven svettning (hyperhidros). Vad är överdriven svettning?

Du svettas normalt på resten av kroppen. Det tenderar att vara symmetrisk - som är, båda handflatorna, båda fötterna, båda armhålor, etc, påverkas. Den exakta orsaken är inte känd, och det är inte förknippat med några andra villkor. (Ordet idiopatisk hjälp av okänd orsak.) Det verkar bara att svettkörtlarna i dessa områden är överaktiv eller känsligare än normalt. I vissa människor, kan den köras i familjen så det kan finnas en viss genetisk faktor inblandad i orsakar det. Det brukar först utvecklas under åldern av 25, men det kan utvecklas i alla åldrar. Män och kvinnor är lika drabbade. Det är vanligt och drabbar ca 3 av 100 personer.

Svårighetsgraden kan variera från tid till annan. Det kan komma och gå, och kan förvärras av triggers såsom ångest, känslor, kryddstark mat och värme. Oro för svettning själv kan göra det värre. Men för det mesta, utlöser inget uppenbart svettning. Det tenderar att vara ett långvarigt tillstånd, men symtomen förbättras i vissa fall över tiden.

Om du har de typiska symptomen på primär fokal hyperhidros, behöver du vanligtvis inte några tester. Din läkare kan föreslå en eller flera behandlingar (nedan) om vanliga antiperspiranter inte fungerar bra.

Sekundär fokal hyperhidros

Detta är ovanligt. Det betyder att överdriven svettning inträffar i en viss fokal del av kroppen. Men, till skillnad från primär fokal hyperhidros, det finns en känd eller trolig orsak. Till exempel kan en spinal sjukdom eller skada orsakar svettning på ena benet. Varje fokal svettning som inte är symmetriska (dvs bara i ena handen, eller ett ben, etc) kan tyda på en sekundär orsak snarare än primär fokal hyperhidros som vanligtvis är symmetriska. Din läkare kan föreslå några tester för att leta efter en underliggande orsak om man misstänker.

Generaliserad hyperhidros

Detta innebär att du svettas mer än normalt överallt. Detta är mindre vanligt än primär fokal hyperhidros. Men det är oftast orsakas av en underliggande sjukdom. En hel rad förhållanden kan orsaka en generaliserad ökad svettning. Till exempel: ångest, olika hjärtproblem, skador på nerverna i ryggmärgen, biverkningar på vissa mediciner, olika hormonella problem (inklusive en överaktiv sköldkörtel), infektioner, vissa cancerformer, etc. Om du har generaliserad hyperhidros din läkare är troligt att undersöka dig och göra några tester för att ta reda på orsaken. Behandling beror på orsaken.

Resten av den här bipacksedeln är endast om primär fokal hyperhidros.

Även om inte ett medicinskt allvarligt tillstånd, kan överdriven svettning vara smärtsamt och pinsamt. Till exempel, om du har dålig palm svettning du tenderar att ha en kall, svettig handskakning och svett kan droppa från dina händer på att arbeta handlingar, på datorns tangentbord, etc. Om du har dålig armhåla svettning, kan du bli generad av ofta våt patch som utvecklas på kläderna under dina armar. Du kan behöva byta kläder under dagen. Du kan undvika social kontakt eller undvika att göra sport på grund av förlägenhet om sjukdomen.

Andra komplikationer är ovanliga. I vissa fall kan den drabbade huden blir öm, irriterad och infektionsbenägen. Det finns en risk att utveckla eksem på huden.

Allmänna tips och råd

Följande kan vara allt som du behöver om villkoret är mild. De kan hjälpa till i tillägg till andra behandlingar i svårare fall.

 • Om du upptäcker att tvål irriterar huden, använd en mild tvål substitut såsom ett uppmjukande (fuktighetskräm) salva eller kräm.
 • Om möjligt, undvik triggers som kan göra saker värre såsom värme eller kryddstark mat.
 • Om du har armhåla svettning:
  • Prova att använda vanliga antiperspiranter regelbundet. (Notera:.... Det finns en skillnad mellan antiperspiranter och deodoranter Antiperspiranter minska utsläpp av svett, deodoranter maskera obehagliga lukter Sweat inte har en lukt Det är bara svettiga kläder som inte ändras som kan bli illaluktande)
  • Undvik kläder som lättare dyker upp svett märken. Som regel, vit och svart färgade kläder är mindre märkbara när det är vått än andra färger.
  • Bär löst sittande kläder under armhålorna. Undvik kläder gjorda med konstfibrer såsom Lycra ® och nylon.
  • Överväg att använda klänning sköldar (även känd som armhåla eller sköldar svett) att absorbera överflödig svett och skydda ömtåliga eller dyra kläder. Dessa kan erhållas via Internet eller Hyperhidros Support Group (kontaktuppgifter nedan).
 • Om du har stora fötter svettning, kan det hjälpa till:
  • Byt strumpor minst två gånger om dagen.
  • Använd ett absorberande fot pulver två gånger dagligen.
  • Ha en annan par skor varannan dag. Detta ger dem möjlighet att torka helt.
  • Undvik sport skor eller stövlar. Dessa är ofta mindre andas än vanliga skor är, så är mer benägna att hålla svetten i.

Aluminiumklorid - En stark antiperspirant

Om normala antiperspiranter inte fungerar, är det värt att försöka en antiperspirant som innehåller aluminiumklorid. Detta är en stark antiperspirant. Det är tänkt att fungera genom att blockera öppningar svettkanalema. Det tenderar att fungera bäst i armhålorna. Däremot kan det fungera även för svettning i handflator och fotsulor. Även om det kan också arbeta i ansiktet, rekommenderar vissa läkare inte använda denna i ansiktet eftersom det kan orsaka allvarlig ögonirritation om det blir i ett öga.

Det finns flera märken av aluminiumklorid-baserade antiperspiranter. Till exempel: Driclor ® och Anhydrol Forte ® kommer i en flaska med en roll-on applikator. ZeaSORB ® är ett ströpuder som innehåller aluminiumklorid. Du kan köpa dessa på apotek. Vissa är också tillgängliga på recept. Det är viktigt att använda aluminiumklorid-baserade antiperspiranter korrekt. Läs instruktionerna som följer med produkten du använder. Dessa brukar innehålla följande:

 • Applicera på ren, torr hud. (Det är mer sannolikt att orsaka irritation på blöt eller fuktig hud.) Därför Torka huden torr med en handduk eller torr flanell innan. Vissa människor använder en hårtork för att se till att huden är torr innan applicering.
 • Helst tillämpas på natten (läggdags) när svettkörtlarna är mindre benägna att vara så aktiv.
 • Tvätta bort det nästa morgon.
 • Rakar inte området 24 timmar före eller efter användning.
 • Undvika att få det i ögonen, och gäller inte på skadad eller inflammerad hud.
 • Vissa läkare rekommenderar inte att du använder denna behandling för ditt ansikte.
 • Applicera varje 24-48 timmar tills tillståndet förbättras. Applicera sedan en gång var 1-3 veckor, beroende på respons. (Det kan ta några veckor att bygga upp dess effekt. Detta beror på att det är tänkt att successivt täppa till svett körtel som orsakar en gradvis minskning av svettning.)
 • Om det lyckas, kan behandlingen fortsätta på obestämd tid. Du kanske bara behöver tillämpa det en gång var 1-3 veckor för att hålla svettning under kontroll.
Primär (idiopatisk) fokal hyperhidros. Sekundär fokal hyperhidros.
Primär (idiopatisk) fokal hyperhidros. Sekundär fokal hyperhidros.

Obs: aluminiumklorid antiperspiranter ofta orsaka hudirritation eller inflammation. Om detta inträffar är det ofta fortfarande värt ihärdig om irritationen är acceptabel eftersom förmånen kan uppväga irritation. För att minska effekterna av eventuella hudirritation eller inflammation som kan uppstå:

 • Minska frekvensen av användning och / eller
 • Applicera ett uppmjukande medel (fuktkräm) varje dag efter applicering av aluminiumklorid, och / eller
 • Applicera en kort kurs av en mild steroid kräm såsom hydrokortison 1% till det drabbade området två gånger dagligen i högst 14 dagar. (Steroid krämer minska inflammation.)

Om ovanstående generella åtgärder och antiperspirant behandlingar inte fungerar, kan din läkare föreslå att de hänvisar dig att se en hudläkare (en hud specialist). Specialisten kan föreslå någon av följande behandlingar.

Jontofores

Detta är en behandling som använder elektrisk stimulering. Det används främst för att behandla svettning i handflator och / eller fotsulor. Den kan också användas för att behandla armhåla svettning. Det fungerar bra i de flesta fall. Behandlingen innebär att sätta de drabbade områdena (vanligtvis händer och / eller fötter) i en liten behållare fylld med vatten. En liten elektrisk ström leds sedan genom vattnet från en speciell maskin. Det är inte farligt, men kan orsaka obehag eller en myrkrypningar känsla. Det exakta sätt på vilket detta hjälper till att behandla svettning är inte känd. Det kan hjälpa till att blockera svettkörtlarna på något sätt.

Du behöver oftast 3-4 behandlingstillfällen per vecka. Varje behandlingstillfälle varar 20-40 minuter. De flesta människor ser en förbättring efter 6-10 sessioner. En underhållsbehandling är då oftast krävs en gång var 1-4 veckor för att hålla symtomen borta. Om behandlingen inte fungerar med kranvatten, som kallas en drog Glycopyrronium bromid ibland sättes till vattnet. Detta kan förbättra graden av framgång. Däremot fungerar jontofores inte i alla fall. Även vissa människor utvecklar biverkningar från behandlingen, till exempel en torr eller ont i mun och svalg, samt yrsel, upp till 24 timmar efter varje behandling episod.

Tills nyligen nackdelen med iontophoresis var att det krävs en resa till sjukhuset för varje behandlingstillfälle. Detta kan vara tidskrävande och opraktiskt för vissa. Men moderna maskiner är mindre och kan nu köpas för hemmabruk. Så, om du tycker att den här behandlingen fungerar för dig, kanske du vill överväga att köpa en maskin för att använda hemma. Dock bör du ta råd från specialist som rekommenderade jontofores för dig innan du köper en maskin.

Du bör inte ha iontophoresis om du är gravid, eller har en metall implantat (t.ex. en tapp för att fixa en fraktur), eller om du har en pacemaker.

Botulinumtoxin injektioner

Det här är ett alternativ som brukar fungera bra för armhåla svettning. Behandlingen består av många små injektionerna precis under huden i de drabbade områdena. Den botulinum toxin hindrar nerverna i huden som styr svettkörtlarna från att arbeta. Botulinumtoxin är inte licensierad för att behandla svettning i handflator och ansikte. Detta eftersom det finns en risk att injektionerna kan stoppa några av de närliggande små musklerna i händer eller ansikte från att arbeta.

Nackdelen med botulinumtoxin är att effekten oftast avtar efter 4-12 månader. Därför, för att fortsätta arbeta, måste behandlingen upprepas när effekten avtar.

Vissa personer får lindriga influensaliknande symptom för en dag eller så efter behandlingen. Dessutom, kan platserna för injektionerna vara öm i några dagar efter behandlingen. I sällsynta fall kan en allvarlig allergisk reaktion inträffar efter en injektion. Det är också mycket dyrt och inte vanligtvis tillgängliga på NHS.

Medicinering

Läkemedel som blockerar effekten av de nerver som stimulerar svettkörtlarna används ibland. Exempelvis propantelinbromid. Dessa läkemedel används inte så ofta. Detta beror på framgången för dessa läkemedel är variabel. Även biverkningar är vanligt förekommande - till exempel, en torr mun och dimsyn. Men för vissa människor de fungerar väl och biverkningar är mindre.

Kirurgi

En operation är ett alternativ för människor som inte har hjälpt mycket med andra behandlingar, eller om andra behandlingar orsakar oacceptabla biverkningar eller problem.

För armhåla svettning - ett alternativ är att avlägsna svettkörtlarna i armhålan. Det finns olika tekniker. Till exempel är en operation för att skära ut det hudområde i armhålan som innehåller svettkörtlarna. Detta fungerar oftast för att minska svettning, men ett antal personer har haft problem efter denna operation på grund av ärrbildning och en förlust av hela skalan av armens rörelse. En nyare teknik är att skrapa svettkörtlarna från undersidan av huden genom ett litet hål snitt i huden. Detta förefaller ge goda resultat med mindre risk för komplikationer. En ny innovation har varit att använda en laser för att förstöra svettkörtlarna i armhålan - laser svett ablation (LSA). Detta kan resultera i mindre ärrbildning än andra kirurgiska tekniker.

För palm svettning - ett alternativ är att ha en operation för att skära en del av de nerver som löper längs sidan av ryggmärgen. Dessa nerver styr svettkörtlarna i händerna. Operationen kallas en thoracoscopic Sympathectomy. Det görs genom titthålskirurgi, med en speciell teleskop för att lokalisera nerven, och sedan att skära nerven. De flesta människor är nöjda med resultatet av operationen. Dock är en komplikation som ofta inträffar efter denna operation en kompensatorisk ökning av svettning i andra delar av kroppen (t.ex. i bröstet eller ljumsken). Detta kan vara värre än det ursprungliga problemet i händerna. På grund av denna effekt, ett antal människor som har denna operation säger att de ångrar det gjort.

Innan du genomgår kirurgi, bör du ha en fullständig diskussion med kirurgen. Han eller hon kommer att förklara fördelar och nackdelar med de olika kirurgiska tekniker, möjligheter att lyckas (oftast hög), och eventuella risker och komplikationer. Till exempel, som med alla andra typer av kirurgi, det finns en liten risk från narkos. Också, sårinfektion och skada på andra närliggande strukturer, om än mindre vanliga, är andra möjliga komplikationer.

Kirurgi är vanligtvis inte gjort för att svettas i sulorna. Även skära nerverna bredvid ryggmärgen i nedre ryggen region kan bota problemet med svettning, det finns en hög risk för detta också påverkar sexuella funktionen.

Hyperhidros stödgrupp

Webb: www.hyperhidrosisuk.org
Detta är en webb-baserad koncern som erbjuder rådgivning och stöd.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…