Munsår

Omkring 1 i 5 personer i Storbritannien har återkommande munsår. Munsår försvinner vanligtvis på egen hand utan behandling inom 7-10 dagar. Antivirala krämer kan hjälpa till att minska graden av symtom och är mest effektiva ju tidigare de används när ett munsår börjar utvecklas.

Munsår orsakas av herpes simplex-virus (HSV). De flesta munsår orsakas av typ 1-stammen (hsv1). Den typ 2-stammen (HSV2) orsakar oftast genital herpes men mycket ibland kan orsaka munsår runt munnen. (Se separat broschyr som heter "genital herpes" för mer information).

En första munsår uppträder vanligtvis i barndomen. Viruset infekterar genom den fuktiga inre hud som linjer munnen. Det är allmänt överförs genom hudkontakt såsom kyssar från en familjemedlem som har ett munsår. Den första infektionen kan orsaka några symtom. För information om primär munsår infektion, se separat broschyr som heter "munsår - primär infektion".

Efter den första infektionen, lägger sig viruset i en närliggande nerv slida och förblir där för resten av ditt liv. För det mesta, ligger viruset vilande (inaktivt) och orsakar inga symtom. Men i vissa människor viruset blir aktivt från tid till annan. När den aktiveras, multiplicerar viruset och färdas ner nervskidan att orsaka munsår blåsor runt munnen. Vissa människor har munsår ofta, andra bara då och då. Det är oklart vad som orsakar det vilande viruset att bli aktiva. Några saker som kan utlösa viruset för att aktivera och orsaka ett munsår inkluderar:

 • Sjukdom. Munsår kan uppstå under febriga sjukdomar som förkylning, hosta och influensa.
 • Menstruation. Munsår är vanligt runt om tiden av månatliga perioder.
 • Stress eller bara vara "kör" för en av många anledningar.
 • Sunshine. Stark, direkt solljus kan utlösa munsår hos vissa människor.

Du kan känna en pirra eller klåda innan blåsor visas, vanligtvis runt dina läppar eller näsa. Detta kan vara flera timmar, eller upp till en dag eller så. Efter pirra, en eller flera blåsor visas som vanligtvis är öm. Blåsorna innehåller vätska som kryllar herpesviruset. Blåsorna kan gråta och ta flera dagar att skorv. Munsår kan vara väldigt öm och smärtsam.

Tills munsår har sårskorpor över och är helt torr, är munsåret mycket smittsamt och kan spridas till andra människor. Den skorv försvinner långsamt under en vecka eller så lämnar inga ärr. Vissa virus förblir vilande i nervskidan redo att orsaka en annan munsår någon gång i framtiden.

Munsår. Hur munsår uppstår?
Munsår. Hur munsår uppstår?

Ja. När du har ett munsår bör du inte kyssa någon eller tillåta någon att komma i hudkontakt med öm. I synnerhet, undvika kyssar nyfödda och alla som har ett dåligt immunförsvar (nedsatt immunförsvar). Nedsatt immunförsvar människor är personer som har kemoterapi för cancer och personer med sjukdomar som aids. Undvik oralsex tills munsår har helt läkt. När du inte har några symtom (när viruset är vilande), är du vanligtvis inte smittsam. Friska människor som redan har munsår kan inte vara infekterad.

Testerna är vanligtvis inte behövs för att bekräfta diagnosen av munsår. Symtom på stickande smärta följt av de typiska blåsor som skorpa runt näsan och munnen är oftast tillräckligt för att ställa diagnosen.

Ta ett prov av blåsvätska på en speciell viral svabb kan hjälpa bekräfta diagnosen HSV. Ett blodprov kan också upptäcka viruset mer tillförlitligt än med en svabb. Ingen av dessa tester är tillgängliga rutinmässigt på din GP operation. Testning kan göras på personer som är immunsupprimerade.

 • Försök att inte röra eller plocka munsår. Bara röra munsår vid tillämpningen krämer.
 • Krämer, geler och andra utvärtes behandlingar bör dabbed på munsår istället gnuggade i. Detta för att minimera skador på blåsor som kan sprida viruset runt, eller orsaka mer smärta genom att bryta blåsor eller sårskorpor.
 • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten efter röra munsår och efter applicering krämer till dem.
 • Om du upptäcker att solljus triggar dina munsår, prova att använda solkräm läppbalsam (SPF 15 eller mer) när du är ute i starkt solljus. Detta har visat sig förhindra att vissa anfall av munsår hos vissa personer. Dela inte läppbalsam med andra människor om du har munsår. Krukor av solskyddsmedel läppbalsam kan vara mindre bekväm än läppstift, men minimera risken för kontaminering av produkten, om de används med ett rent finger.
 • Smärta kan lindras genom smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen.
 • En apotekare kan råda en lugnande kräm eller gel. Återigen är det viktigt att inte dela dessa behandlingar.
 • Det finns en risk för smitta ögonen med munsår viruset om dina kontaktlinser bli förorenade. Du kan förhindra detta med noggrann handtvätt innan du hanterar dina linser. Om du har endagslinser och du misstänker att du har smittat dem, är det förmodligen bäst att slänga dem. Om du har några frågor kan det vara bättre att bära dina glasögon och söka råd från din läkare eller optiker.

Antivirala krämer

Aciklovir (varumärke Zovirax ®) och Penciclovir (varumärke Vectavir ®) kan köpas over-the-counter (OTC) på apotek, eller skrivas ut av en läkare. Dessa dödar inte viruset, men hindrar viruset från att föröka sig. De har liten effekt på befintliga blåsor, men kan hindra dem från att bli värre. Dessa krämer kan inte förhindra framtida episoder av munsår. Om du använder en antiviral kräm så fort symptomen börjar då munsår inte kan pågå så länge som vanligt, och kan vara mindre allvarliga. Det är debatt om hur väl dessa krämer fungerar. Aciklovir måste appliceras fem gånger per dag under fem dagar. Penciklovir appliceras varannan timme (under de vakna timmarna), i fyra dagar.

Antivirala tabletter

Vilka är symtomen på munsår? Kan munsår lämnas vidare till andra personer?
Vilka är symtomen på munsår? Kan munsår lämnas vidare till andra personer?

Aciklovir finns även i tablettform. Det finns andra orala antivirala läkemedel för, liksom Famciclovir (varumärke Famvir ®) och valaciklovir (varumärke Valrex ®). Orala antivirala tabletter inte rutinmässigt används för behandling av munsår. Orala antivirala tabletter kan föreskrivas i svåra munsår infektioner hos nyfödda, eller nedsatt immunförsvar människor. Som med utvärtes antivirala, utesluter de inte återkommande anfall av munsår, inte heller har effekt på befintliga blåsor. Muntliga antiviraler används i syfte att stoppa viruset föröka sig och förebygga munsår från att bli alltför svår. Svåra virusinfektioner som en allvarlig herpesinfektion kan vara extremt farligt för hälsan hos immunsupprimerade personer.

Vanligtvis skulle du inte behöva se din GP med munsår. Med återkommande anfall av munsår kommer du antagligen komma att känna igen symptomen. Du bör se din läkare om du är osäker på diagnosen, eller munsår inte lösa efter en vecka eller så. Om du har nedsatt immunförsvar och utveckla möjliga munsår, bör du se din GP eftersom du kan behöva tester för att bekräfta viruset, och / eller orala antivirala läkemedel.

Kallt öm rådgivning linje

En tjänst som tillhandahålls av herpesvirus Association
Tel: 0845 123 2305 Webb: www.herpes.org.uk / coldsores.html

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…