Primär munsår infektion

En första infektion med munsår viruset ofta olik de återkommande munsår som många människor har. Ofta finns det inga symptom. Ibland en obehaglig mun infektion utvecklas. Behandlingen syftar till att lindra symtomen medan infektionen gradvis lägger sig över 1-3 veckor.

Munsår orsakas av herpes simplex-virus (HSV). Första gången du är infekterad med detta virus kallas den primära infektionen. Munnen är det område som ofta drabbas. Detta beror på normal hud är resistent mot viruset, men den fuktiga innerhuden av munnen är det inte. Den första infektionen är vanligtvis i barndomen. Det är ofta fångas av kyssar från en familjemedlem som har ett munsår. Primär munsår infektion kan vara värre än återkommande munsår, men lyckligtvis vissa människor inte upplever några symptom alls.

Denna bipacksedel kommer att behandla primär munsår infektion. För information om återkommande munsår, se separat broschyr som heter "munsår".

Symtom på den primära infektionen är ofta annorlunda till återkommande munsår.

 • Du kan ha några symtom, eller bara triviala sådana. Till exempel kanske du inser inte att en liten fläck på tungan är ett första munsår. Däremot kan du sedan utveckla typiska munsår från tid till annan i framtiden.
 • Du kan ha en mer allvarlig infektion i och runt munnen.
  • Små blåsor eller sår (sår) kan utvecklas på munnen, tungan, tandkött, läppar eller hals. Detta kallas gingivostomatitis. Det kan vara bara några blåsor, men ibland finns det många.
  • De blåsor och sår är smärtsamma. Svälja eller äta kan bli ganska smärtsamt. Smärtan kan leda till att du pool (samla) saliv i munnen, och barnen får dregla (dribbla).
  • De körtlar i halsen kan svullna och bli öm.
  • Du får feber (hög temperatur), och allmän värk och smärta.
  • Infektionen avtar successivt och går inom 1-3 veckor.
 • Smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen kan lindra smärtan.
 • Bensydamin munvatten eller spray (varumärke Difflam ®) kan vara användbara för att lindra smärtan från ett sår sår mun.
 • Kolin-salicylat gel (Bonjela ® dental gel) kan användas i munnen för att minska smärta. Bonjela ® ska inte användas till barn under 16 års ålder på grund av en potentiell risk för Reyes syndrom om det är överutnyttjas. Detta är samma anledning till varför acetylsalicylsyra inte kan användas på barn alltför Obs. Bonjela barnsjukdomar gel ® innehåller inte längre kolinsalicylat och har omformulerats med lidokain, ett lokalbedövningsmedel (att orsaka tillfällig bedövande). Detta innebär att Bonjela barnsjukdomar gel ® kan användas på barn.
 • Har gott att dricka. Det kan vara smärtsamt att dricka, men det är viktigt att dricka för att förhindra uttorkning.
 • Om det är för smärtsamt att borsta tänderna, kan klorhexidin munskölj (varumärke Corsodyl ® eller Chlorohex ®) användas i stället för tandborstning. Det kan hjälpa vuxna eller barn gamla nog att använda den för att hålla munnen och tänderna rena, för att förhindra plack byggs upp och sekundär bakteriell infektion.
 • Slarviga livsmedel såsom yoghurt och soppor är lättare att äta när din mun är smärtsamt. Kalla eller kall mat kan vara mindre smärtsamt än varm mat.
 • Ett antiviralt läkemedel (t.ex. aciklovir, varumärke Zovirax ®) är ibland ordineras om symptomen är allvarliga. Den tas via munnen, snarare än de krämer som används för att gnugga på munsår. Det återställer inte viruset, men hindrar viruset från att föröka sig. Det kanske inte har så mycket effekt när blåsor och sår är väl utvecklade. Men, om de tas tidigt i infektionen, kan det minska varaktigheten av smärta och påskynda återhämtningen lite.
 • Lip barriär preparat såsom Vaseline ® eller Lypsyl ® kan göra läpparna känns mer bekväm och kan hindra dem från att klibba eller krustor tillsammans.
 • Generella åtgärder är att försöka minimera risken att passera munsår viruset vidare till andra. Noggrann handtvätt med tvål och vatten är viktigt efter att röra munnen och munsår. Du bör undvika att röra munsår eller sår i munnen i samband med primär infektion, utom vid tillämpning av medicinering. Du bör inte ha oralsex när du har antingen en primär munsår infektion eller en enskild munsår. Slutligen är det viktigt att inte dela objekt som kommer i kontakt med smittade områden - detta skulle inkludera läppstift och läppbalsam.

Barn

Små barn kan vara bedrövad med smärtan och vägra att ta medicin eller drycker. Tips för att hjälpa innehålla:

 • Försök att använda en spruta (som du kan köpa på apotek) att spruta medicin i sidan av munnen långsamt. Spruta inte in i bak i munnen, eftersom detta kan orsaka kvävning.
 • Håll erbjuda kylda drycker. Du kan också använda en spruta för att ge några drinkar. Återigen, långsamt spruta in i sidan av munnen, inte mot bak i munnen.
 • Sugande is pop eller isbitar kan hjälpa till att lindra smärtan, och är också ett sätt att ge vätska.

Ibland stannar ett barn dricker på grund av smärtan i munnen. De är då riskerar att bli uttorkad. Om ditt barn har slutat kissar, eller om deras urin är mörk i färgen och starkt doftande, kommer de sannolikt att bli uttorkad. Se en läkare om du är orolig för att ditt barn inte dricker tillräckligt och blir uttorkad. Vissa barn som löper risk för uttorkning är upptagna till sjukhuset för en kort stund tills infektionen lägger sig, och de dricker normalt igen. På sjukhuset kan de ha sitt vätskeintag övervakas och de kan ges intravenöst dropp om det behövs.

Om ditt barn är i allmänhet väl med en primär herpes virusinfektion, behöver de inte att hållas utanför skolan eller dagis.

Du bör söka läkare när som helst om du är orolig för dig själv eller ditt barn. Detta är särskilt viktigt om du har ett försvagat immunförsvar (nedsatt immunförsvar). Nedsatt immunförsvar människor inkluderar de med sjukdomar som aids, eller de som får kemoterapi eller andra läkemedel som sänker kroppens motståndskraft mot infektioner. Gravida kvinnor och mödrar med små barn som drabbas, bör också omedelbart uppsöka läkare. Vem som helst med en primär munsår infektion där symtomen inte lösa efter fem dagar, bör se deras GP.

Primär munsår infektion. Vad är en primär munsår infektion?
Primär munsår infektion. Vad är en primär munsår infektion?

Efter en primär infektionen har läkt, viruset återstår vilande (inaktiv) i en nerv slida. Under större delen av den tid som det orsakar inga problem. I vissa människor virus'nas aktiverar "från tid till annan för att orsaka munsår runt munnen och näsan. Återkommande munsår kan vara obehagliga, men inte orsaka allvarliga mun infektioner som vissa primära (första) infektioner. Omkring 1 i 5 personer i Storbritannien har återkommande munsår.

Aktuella artiklar