Flytningar och vaginal blödning

Flytningar och vaginal blödning är vanligt för de flesta kvinnor. Merparten av tiden dessa symtom är en del av en normal cykel av månatliga förändringar för kvinnor. Vanliga orsaker till onormal urladdning och onormal blödning anges nedan.

Fysiologiska: detta är de förändringar i samband med din vanliga månatliga menstruationscykeln (perioden). När du har producerat ett ägg (omkring dag 14), kanske du märker att du verkar ha en hel del mer slem i slidan. Detta fortsätter oftast tills mensen börjar. Detta är normalt och orsakas av hormoner i kroppen. Denna typ av utsläpp är oftast tydlig och har ingen obehaglig lukt.

Likaså när du är gravid, har du en hel del av detta samma hormon i kroppen. Många kvinnor märker att de har en tung normal urladdning under graviditet.

I små flickor, kan urladdning (och ibland blödning) orsakas av effekten av sina mödrars hormoner. Detta uppstår endast i nyfödda barn, eftersom de hormoner påverka barnet medan de är i livmodern.

Främmande kropp: det är något i slidan som normalt inte är där. Små barn lägger ibland små leksaker där och de kan inte få ut dem. Hos kvinnor är den vanligaste främmande kropp är en bortglömd tampong.

Icke-sexuellt överförbara infektioner: Dessa typer av utsläpp som orsakas av infektioner. Varken sänds under sex.

  • Bakteriell vaginos (BV): detta är en vanlig orsak och gör en urladdning, ofta med en märkbar lukt. BV är inte en sexuellt överförd infektion. Den orsakas av en överväxt av normala bakterier i slidan. Symtomen är ofta milda och BV kan klara utan behandling. Andra fall kan behandlas med antibiotika. Se separat broschyr som kallas bakteriell vaginos för ytterligare information.

  • Thrush (Candida): Detta är den näst vanligaste orsaken till en flytningar. (Den vanligaste orsaken till flytningar är bakteriell vaginos - ovan.) Utsläpp från torsk är oftast krämig vit och ganska tjock, men ibland är vattnig. Det kan orsaka klåda, rodnad, obehag eller smärta runt utsidan av slidan. Urladdningen från trast brukar inte luktar. Vissa kvinnor kan ha någon smärta eller obehag samtidigt ha sex eller medan urinera om de har trasten. Se separat broschyr som kallas Vaginal svampinfektion för ytterligare information.

Sexuellt överförbara infektioner (STI): symtom på sexuellt överförbara sjukdomar kan variera. Följande är möjliga symtom att hålla utkik efter: flytningar, onormal vaginal blödning, en öm, sår, utslag, eller klump som visas runt slidan, vulva eller anus, smärta när du har sex eller smärta när du passerar urinen. De vanligaste infektionerna som orsakar flytningar är klamydia, gonorré och trichomonas. De beskrivs mer i detalj i separat broschyr som heter Sexuellt överförda infektioner.

Andra sällsynta orsaker urladdning: Ibland polyper på livmoderhalsen kan orsaka en urladdning. En polyp är en köttig tag i huden. De kan oftast ses när din läkare eller sjuksköterska undersöker dig. De är lätta att avlägsna (detta är mest sannolikt att göras på sjukhus) och är vanligtvis inte cancerogena.

Vissa cancerformer som cancer i livmodern och cancer i livmoderhalsen kan också orsaka en urladdning. Det finns ofta andra symtom och det skulle vara mycket ovanligt att ha utsläpp som det viktigaste symtomet för dessa cancerformer.

Flytningar och vaginal blödning. Icke-sexuellt överförbara infektioner.
Flytningar och vaginal blödning. Icke-sexuellt överförbara infektioner.

Vissa hudåkommor såsom dermatit och lichen planus kan också orsaka en flytningar. De har också andra symptom med dem. Det vanligaste är klåda. Din läkare kan undersöka dig för att försäkra dig om dessa ovanligare orsaker.

Relaterade artiklar

Vad händer under en period?

För flera dagar varje månad finns blodförlust från slidan. Mängden blodförlust varierar från period till period, och från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor har en mörk knapphändiga förlust, vissa har en tyngre förlust som är en ljusare röd. Ibland blodproppar förs, speciellt om förlusten är tung. Ibland finns det små flagnande fragment i med menstrual blod. En normal mängd blodförlust under varje period är mellan 20 och 60 ml. (Detta är ca 4 till 12 teskedar.) Blödning kan pågå i upp till åtta dagar, men fem dagar är genomsnittet. Blödningen är oftast tyngst på de första två dagarna. Viss smärta i nedre delen av magen (mensvärk) är vanligt och normalt.

Blödning från slidan, vilket händer ungefär varje månad, kallas ibland mensen. Börjar få perioder är en del av att växa upp för flickor. Perioder brukar börja ske ungefär samtidigt som andra förändringar sker i kroppen, till exempel att börja utveckla bröst eller växa könshår. Den genomsnittliga åldern för att starta perioder är 13, men det är normalt att börja när som helst mellan åldrarna 11 och 15. Ett litet antal flickor får börja före eller efter detta. Perioder fortsätta tills klimakteriet, som vanligtvis är mellan åldrarna 45 och 55.

För ytterligare information se separat broschyr som heter Perioder och vissa problem period.

Tunga perioder

Detta är vanligt. Det är svårt att mäta blodförlust exakt. Perioder anses tungt om de orsakar sådana saker som: översvämningar, behovet av dubbla mensskydd, blötläggning av sängkläder, passerar blodproppar, eller om din normala livsstil är begränsad på grund av kraftiga blödningar. Se din läkare om din menstruation förändras och bli tyngre än tidigare. Det finns olika orsaker till tunga perioder. Men i de flesta kvinnor, är orsaken oklar och det finns ingen abnormitet i livmodern eller hormoner.

Behandling kan minska tunga perioder, och behandlas mer ingående i ett separat informationsblad som kallas tunga perioder (menorragi).

Blödning vid onormala tider

Om du har vaginal blödning tidvis Bortsett från din förväntade perioder, bör du se en läkare. Detta innefattar om blödning uppstår när du har sex, eller efter klimakteriet.

Vilka är de vanligaste orsakerna till flytningar? Bakteriell vaginos (BV).
Vilka är de vanligaste orsakerna till flytningar? Bakteriell vaginos (BV).

Blödning efter sex kallas också postcoital blödning. Det kan bero på att livmoderhalsen (cervix) är öm och inflammerad. Detta kan göra det mer sannolikt att blöda efter sex. De vanligaste orsakerna till detta är infektioner - liksom chlamydia - och hormonella förändringar.

Blödningar mellan menstruationerna (mellanblödningar) kan också förekomma. Detta har flera orsaker. De inkluderar infektioner eller polyper. Polyper är små köttiga klumpar som kan uppstå på livmoderhalsen eller inuti hålrummet av livmodern.

Genombrott blödningar är små blödningar som uppstår under de första månaderna efter påbörjad piller. De lösa vanligtvis över ett par månader.

Intervallet mellan perioderna kan variera i vissa kvinnor. Oregelbunden menstruation kan tyda på att du inte har ägglossning varje månad, och resten av de kvinnliga hormonerna kan vara upprörd. Se en läkare om dina perioder blir oregelbunden i yngre år. Men oregelbundna perioder är vanliga i de åren fram till klimakteriet.

Perioder som stannar (amenorré)

Graviditet är den vanligaste orsaken till perioder för att stoppa om du är yngre än 50 år. Om du har blödningar i graviditeten, bör du kontakta din läkare.

Det är dock inte ovanligt att missa den udda period utan någon uppenbar anledning. Men, är det ovanligt att missa flera perioder om du är gravid. Bortsett från graviditet, andra orsaker till perioder stoppar inkluderar stress, gå ner i vikt, träna för mycket (långdistanslöpare, etc), problem med hormon och klimakteriet. Som regel är det bäst att se en läkare om din menstruation stannar i flera månader utan förklaring. Också, se en läkare om din mens inte har börjat alls vid en ålder av 16.

Klimakteriet är din sista perioden. Det beror på att, när du blir äldre, dina äggstockar slutar producera ägg. De gör också mindre östrogen (det viktigaste kvinnliga könshormonet). Det uppträder vanligen runt 52 års ålder i Storbritannien. En tidig menopaus är en som händer innan de fyllt 45 år, men detta är ovanligt. Det finns andra symptom som många kvinnor kan ha när de går igenom klimakteriet. Det vanligaste är värmevallningar. Se separat broschyr som kallas klimakteriet och HRT för ytterligare information.

Om du har någon blödning efter att du har haft din klimakteriet, bör du kontakta din läkare.

Vad ska jag göra om jag har onormala blödningar eller flytningar?

Du borde gå och se din läkare. De kommer att fråga dig om mönstret för din blödning. De kommer att vilja veta hur du brukade blöda och hur det har förändrats.

De kommer att fråga om hur tungt blödningen är. Om du har kraftiga blödningar de kommer att be om blodproppar och översvämningar. Översvämningar är när du kan känna en våg av blod kommer ner. Du kan ibland blöda på kläderna eller lakan på natten. Din läkare kommer att vilja veta om detta.

De kommer att vilja veta om du tar några mediciner - detta inkluderar de du kan ha köpt i en hälso-eller naturläkemedel butik. Ibland kan dessa kan interagera med receptbelagda läkemedel såsom p-piller.

De kan be om ditt sexliv. Detta för att försöka förutsäga hur troligt det är att du kan ha en infektion. De kommer att fråga om preventivmedel och om du använder kondom. Kondomanvändning är skyddande mot sexuellt överförbara sjukdomar.

För många villkor läkaren kommer att ha en god uppfattning om vad som är fel genom att bara prata med dig, är så prövning inte är nödvändig. Annars kan de begära att undersöka dig. Du har rätt att begära ett förkläde medan du håller på att granskas - även om det är en kvinnlig läkare. De kommer att be dig att ta bort dina kläder från midjan och ner. Om du bär en lös kjol, kanske du behöver bara ta bort dina trosor. Du kommer att bli ombedd att ligga på rygg på provet soffan. De får undersöka dig med två fingrar inuti slidan. Detta kan berätta för dem hur stor din livmoder är och om livmodern är öm.

Ibland läkare kan också använda ett instrument som kallas spekulum. Det går in i slidan. Detta öppnar försiktigt slidan och tillåter livmoderhalsen för att ses (på toppen av slidan). De kommer att kunna se alla utsläpp och ta ett prov med en tops. Detta kan skickas till laboratoriet för att berätta för dem om någon infektion har orsakat utsläppet. De kommer också att kunna se några ömma områden eller polyper på livmoderhalsen.

När läkaren har alla resultat, kommer de att diskutera med dig om du behöver några fler undersökningar, t.ex. ultraljudsundersökning, eller om du behöver träffa en specialist - en gynekolog.

Ofta kan trygghet vara nog.

Aktuella artiklar