Ditt barns bedövningsmedel

Denna guide är skriven av Royal College of Anestesiläkare. Används här med tillåtelse.

Ordet "bedövning" betyder "känselbortfall". En narkos ser till att ditt barn är medvetslös och smärtfri under ett test (undersökning) eller drift.

 • Allmän anestesi är ett tillstånd av kontrollerad medvetslöshet och smärtfrihet.
 • Anestesi är drogerna (gaser och injektioner) som används för att starta och underhålla anestesi.
 • Anestesiläkare är specialistläkare som ger bedövning och leta efter ditt barns hälsa under operation. De är också delaktiga med ditt barns smärtlindring efter operation.

Det kan vara möjligt för dig och ditt barn att välja hur de bedövande och på annat läkemedel ges. Ibland finns medicinska skäl till varför saker och ting måste göras på ett visst sätt - dessa kommer att förklaras för dig.

Ingenting kommer att hända om du inte förstår och håller med om vad som har planerats.

Dina önskemål och dina barn är mycket viktigt. Vi vill arbeta med dig för att ge bästa möjliga vård för ditt barn och familj.

Det finns många saker som du kan göra för att förbereda ditt barn för att komma in i sjukhuset. Alla barn (utom spädbarn alltför unga för att förstå) bör veta:

 • att de kommer in på sjukhus
 • att de kommer att ha en operation eller undersökning
 • grundläggande information om vad som kommer att hända med dem när de är på sjukhus.
Ditt barns bedövningsmedel. Ingenting kommer att hända om du inte förstår och accepterar.
Ditt barns bedövningsmedel. Ingenting kommer att hända om du inte förstår och accepterar.

Allt ska förklaras för ditt barn på ett sätt som han / hon kan förstå. Många sjukhus har play personal som kan ge förklaringar och uppmuntra diskussioner genom lek.

Timing

Barn mellan 2 och 3 år bör få veta 2 - 3 dagar innan och igen på dagen för antagning.

Barn mellan 4 och 7 år bör veta 4 - 7 dagar före ankomsten.

Äldre barn kommer vanligtvis att vara delaktiga i beslutsfattandet om operation eller undersökning och diskussion kan äga rum några veckor före ankomsten.

Många sjukhus har tillfällen när du och ditt barn kan besöka församlingen och operationssalarna före ankomsten.

Några idéer om vad jag ska säga...

 • Förklara att verksamheten eller utredning kommer att hjälpa ditt barn att bli bättre.
 • Använd enkla ord ditt barn förstår.
 • Uppmuntra ditt barn att berätta om verksamheten och ställa frågor. Böcker, spel och berättelser kan hjälpa.
 • Berätta ditt barn om timing - när han eller hon kommer att ha verksamhet eller forskning, och hur länge deras vistelse på sjukhuset kommer att vara.

Om ditt barn ska vistas på sjukhus över natten, låt honom eller henne veta om du kommer att kunna bo också. Vissa sjukhus erbjuder boende för föräldrar bort från församlingen, andra ger en hopfällbar säng bredvid ditt barns säng. Om det inte är möjligt för dig att stanna med ditt barn, är det viktigt att du förklarar för honom eller henne när du kommer att kunna besöka. Ditt barn kan hjälpa till packa sin egen väska och bestämma vilka nattlinne och leksaker att ta med.

Vänligen meddela sjukhuset i förväg om särskilda krav som ditt barn har och de kommer att göra allt de kan för att hjälpa till.

Vänligen ringa sjukhuset om ditt barn utvecklar en svår hosta eller förkylning, eller har kontakt med vattkoppor strax före dagen för operation eller undersökning.

En preoperativ besök

En narkosläkare bör besöka dig på avdelningen innan proceduren för att diskutera ditt barns bedövningsmedel.

Den narkosläkare måste ta reda på om ditt barns allmänna hälsa, tidigare erfarenheter av anestesi, eventuella mediciner ditt barn tar och eventuella allergier han eller hon kan ha.

Detta är ett bra tillfälle att prata om eventuella tidigare erfarenheter ditt barn har haft med injektioner eller sjukhus, eller några särskilda funderingar du har om detta sjukhus besök.

Du kanske tycker att det är bra att göra en lista med frågor du vill ställa.

Av praktiska skäl, kan narkosläkaren som kommer att se dig på avdelningen inte alltid vara samma som ger ditt barns bedövningsmedel, men den information du ger dem kommer att föras vidare.

Fördröja operationen eller undersökningen

Ibland narkosläkaren kan lära sig något om ditt barn som innebär att det skulle vara säkrare att inte göra proceduren på den dagen.
Detta kan hända om ditt barn har en svår förkylning, har ett utslag eller har ätit mat också nyligen.

Inget att äta och dricka - Fastan ('noll genom munnen)

Sjukhuset bör ge dig tydliga anvisningar om fastan. Det är viktigt för ditt barn att följa dessa.

Om det finns mat eller vätska i ditt barns mage under narkos, kan det komma upp till baksidan av halsen och skada hans eller hennes lungor.

Dessa är de senaste gånger att du ska ge ditt barn något att äta eller dricka:

 • 6 timmar innan ditt barn kan få en lätt måltid, ett glas mjölk eller en kolsyrad dryck.
  Flaskmatade barn kan ha formel foder.
 • 4 timmar innan barn kan ha bröstmjölk.
 • 2 timmar innan alla barn och spädbarn kan ha ett glas vatten eller utspädd hjärtlig men inte en kolsyrad dryck.

Premedicinering (a premed) är namnet på läkemedel som ibland ges före narkos. Vissa premeds hjälpa ditt barn att slappna av, och en del ges av andra skäl (se nedan).

Inte alla barn behöver en premed. Beroende på vilken typ av kirurgi och ditt barns tillstånd, kommer du ofta kunna hjälpa till att besluta, med narkosläkaren, oavsett om ditt barn behöver en premed eller inte.

Några idéer om vad man ska säga.... Berätta ditt barn om timing.
Några idéer om vad man ska säga.... Berätta ditt barn om timing.

Om ditt barn behöver en premed, kommer detta vanligtvis ges som en vätska. Ibland en injektion är viktigt.

Premeds ges lite tid innan narkos. De kan göra ditt barn drowsier efter operationen eller utredning, och om du planerar att ta honom eller henne hem samma dag, kan detta vara fördröjda.

De läkemedel som används kan vara:

 • Lugnande medel för att lindra ditt barns ångest.
 • Smärtlindrande läkemedel såsom paracetamol som kan hjälpa till i slutet av förfarandet.
 • Läkemedel för att skydda ditt barn från biverkningar av bedövningen (t.ex. illamående).
 • En extra dos av behandling för sjukdomar som astma.

Ditt barn kan ha möjlighet att bära sina egna kläder till operationssalen, men om inte de flesta sjukhus ger färgglada klänningar att bära. Ditt barn kommer att kunna hålla sina underkläder på.

Ditt barn kan resa till narkos rum i en säng, på en vagn, promenader eller bärs. Vissa sjukhus har en leksak bil som barnen kan köra till narkos rummet.

Anestesi rum - rummet bredvid operationssalen där bedövningsmedel brukar startas.

Operationssalen - rummet där operationen utförs. Om barnet är mycket liten eller om den får vissa typer av kirurgi, kan det vara säkrare att ge bedövningsmedel i operationssalen snarare än i den anestetiska rummet.

Uppvakningsavdelningen - ett ställe nära operationssalen där barnen går efter operationen tills effekterna av anestesimedel avklinga.

En sjuksköterska från församlingen kommer att följa dig och ditt barn till narkos rummet. Ditt barn kommer att kunna ta en leksak eller tröstare.

Om du vill, kommer du oftast välkommen att stanna med ditt barn tills han eller hon är medvetslös. Men det finns några omständigheter när det inte kommer att vara möjligt.

Det kan vara möjligt att ge bedövningsmedel när ditt barn sitter i ditt knä. Ditt barn kan ha antingen ett bedövningsmedel gas att andas eller en injektion genom en kanyl.

Du behöver inte följa med ditt barn till narkos rummet. Om du föredrar, kan du be en sjuksköterska från församlingen att gå med dem.

Vissa barn föredrar gas och vissa föredrar injektioner. Om båda metoderna är säkra för ditt barn, kan du ha möjlighet att välja vilken används. Narkosgaser luktar liknar tuschpennor.

Narkosläkaren koppar allmänhet en hand över barnets näsa och mun eller använder en ansiktsmask för att ge narkos gas.

Om bedövningsmedlet ges av gas, kommer det att ta ett tag för ditt barn att bli sövd. Han eller hon kan bli rastlös när gaserna börjar gälla.

Om en injektion används, kommer ditt barn att bli normalt omedvetna mycket snabbt. Vissa föräldrar kan finna detta obehagligt.

Du blir då ombedd att lämna narkos rum omgående, och en medlem av personalen kommer att vara med dig när du lämnar.

"Magiska Cream" är lokalbedövande kräm som kan sättas på handen eller armen innan injektioner så att de inte skadar så mycket. Det fungerar bra för 9 av 10 barn. Denna kräm kallas också EMLA ® eller Ametop ®.

En kanyl är ett tunt plaströr som placeras under huden, vanligtvis på baksidan av handen. En nål används för att sätta kanylen i, men nålen avlägsnas omedelbart vilket innebär att endast den mjuka kanylen på plats.

En kanyl kan sitta kvar i timmar eller dagar, så att läkemedel och vätskor kan ges utan behov av ytterligare injektioner. Ibland blodprov kan tas genom en kanyl.

Ditt barn kommer att tas in i operationssalen för att få operationen eller undersökningen.

Den narkosläkare kommer att övervaka ditt barns blodtryck, puls, temperatur och andning tätt under hela förfarandet, se till att han eller hon är säker och helt medvetslös. Bedövande gaser och / eller läkemedel som ges i en ven kommer att användas för att hålla ditt barn sövd.

De flesta barn går till en återhämtning rum. Varje barn vårdas av en specialistsjuksköterska tills han eller hon har återfått medvetandet och är bekväm nog att återvända till vårdavdelningen.

Vissa barn kan behöva gå till intensivvårdsavdelningen efter operationen. Om detta är planerat, kommer det att diskuteras med dig i förväg.

Smärtlindrande läkemedel ges under narkos för att se till att ditt barn ska bli så behaglig som möjligt efter operationen. Den typ och styrka av smärtlindring som ges är beroende på förfarandet.

Du kommer att ha en chans att diskutera och hjälpa till att planera vilken typ av smärtlindring (analgesi) ditt barn kommer att få efter sin operation. Detta kommer att vara med narkosläkaren, kirurgen eller sjuksköterskorna avvärjer.

Vissa sjukhus har broschyrer som ger mer detaljerad information om de metoder för smärtlindring tillgängliga.

Sätt att ge smärtlindring

 • Sirap och tabletter - precis som hemma.
 • Smälter - läkemedel att "smälter i munnen" - dessa är särskilt lämpliga för äldre barn.
 • Suppositorier - kan vissa smärtstillande läkemedel som paracetamol ges rektalt (i botten). Dessa ges ofta när ditt barn är sövd och pågå i flera timmar. Suppositorier är till stor hjälp när barnen inte kan ta läkemedel via munnen eller illamående.
 • Lokalbedövningsmedel - dessa injiceras nära nerverna kring operationsområdet för att bedöva området. Injektionerna ges när barnet är sövda och smärtlindring varar i flera timmar.
 • Starka smärtstillande läkemedel - såsom morfin kan ges på många olika sätt.

Några vanliga termer som används med läkemedel

 • IV - intravenöst - när läkemedel ges i en ven genom en kanyl.
 • IM - intramuskulärt - när läkemedel ges genom injektion i musklerna i botten eller överarmen.
 • S / C - subkutan - när läkemedel ges precis under huden, antingen som en "one off" eller via en kanyl.
 • Infusion - när läkemedel ges kontinuerligt, vanligen genom en speciell pump.
 • PCA - Patient Controlled Analgesi - en infusion av smärtstillande medel som kontrolleras av en pump med en knapp som ditt barn kan krysta när extra doser behövs.
 • Epidural-lokalbedövningsmedel injiceras genom en tunn slang placeras nära ryggen - används efter en större operation.
 • Caudal - en injektion av lokalbedövningsmedel nära nerverna när de lämnar ryggraden, som liknar en epidural.

De flesta barn har sina undersökningar eller operationer som utförts som "dag vistelse" patienter och gå hem samma dag. De kan uppleva en del smärta eller obehag på den första dagen eller så. Sjukhuset kommer att kontrollera att du har lämpliga mediciner smärtlindring hemma. Om inte, kommer du att få läkemedel för att ta med dig hem och förklaring om hur man tar dem.

Ibland barn mår illa efter att de lämnat sjukhuset, eller ens kräkas. Det händer ibland i bilen på väg hem.

Ibland barn sover inte bra efter en vistelse på sjukhus. Deras beteende kan vara lite mer klängig eller svårare än tidigare. Detta är en normal reaktion på en vistelse på sjukhus, och kommer vanligtvis återgår till det normala inom 3-4 veckor.

Om du har några frågor om ditt barn när du kommer hem ska du kontakta sjukhuset med hjälp av telefonnumret.

I modern anestesi, allvarliga problem är ovanliga. Risk kan inte tas bort helt, men modern utrustning, utbildning och droger har gjort det ett mycket säkrare förfarande under de senaste åren.

De flesta barn återhämta sig snabbt och snart tillbaka till det normala efter sin operation och narkos. Vissa barn kan drabbas av biverkningar såsom sjukdom eller ont i halsen. Dessa brukar pågå endast en kort tid och det finns läkemedel tillgängliga för att behandla dem om det behövs.

Den exakta sannolikheten för komplikationer beror på ditt barns hälsotillstånd och på vilken typ av kirurgi och anestesi ditt barn behöver. Narkosläkaren kan diskutera detta med dig i detalj vid preoperativ besök.

För ett barn med god hälsa med mindre operation:

 • 1 barn i 10 (som en person i en stor familj) kan uppleva en huvudvärk, halsont, illamående och yrsel.
 • 1 barn av 100 (som en person i en gata) kan vara milt allergisk mot något av de läkemedel som har givits.
 • 1 barn i 20.000 (som en person i en liten stad) skulle kunna utveckla en allvarlig reaktion (allergi) till narkos

Under hela livet, är en individ minst 100 gånger större risk att drabbas av allvarlig skada eller död i en trafikolycka än som en följd av anestesi.

Se separat broschyr som heter Anestesi förklarade för mer information om de risker och komplikationer som är förknippade med att ha ett bedövningsmedel.

 • Vem kommer att ge mitt barns bedövning?
 • Vilken typ av bedövning rekommenderar ni?
 • Har du använt ofta denna typ av bedövning?
 • Vilka är riskerna med denna typ av bedövning?
 • Har mitt barn några särskilda risker?
 • Hur kommer mitt barn att må efteråt?

Talan om sjuka barn

36 Jacksons Edge Road
Disley
Stockport SK12 2JL
Telefon: 0800 0744519
www.actionforsickchildren.org
Detta är ett barns sjukvård välgörenhet, speciellt utformad för att se till att sjuka barn alltid får högsta standard på vården. De har en serie informationsblad speciellt för att hjälpa föräldrar att hantera, och förbereda sig för, olika aspekter av barns sjukvård.

Royal College of narkosläkare

Churchill House
35 Red Lion Square
London, WC1R 4SG
Tel: + 44 20 7092 1500
Fax: + 44 20 7092 1730
Email: info@rcoa.ac.uk
Webbplats: www.rcoa.ac.uk
Den organisation som ansvarar för standarderna i anestesi, intensivvård och smärtlindring i hela Storbritannien.

Association of narkosläkare av Storbritanniens och Irlands

21 Portland Place
London W1B 1PY
Telefon: +44 20 7631 1650
Fax: +44 20 7631 4352
Email: info@aagb.org
Webbplats: www.aagbi.org
Denna organisation arbetar för att främja utvecklingen av anestesi och välfärd narkosläkare och deras patienter i Storbritannien och Irland.

Denna guide är skriven av den kungliga högskolan av narkosläkare, Churchill House, 35 röda Lion Square, London WC1R 4SG. © 2002, rcoa (3: e upplagan - Maj 2008). Copyright för denna artikel är med Royal College of narkosläkare.

Aktuella artiklar