Ditt barns narkos för tandvård

Denna guide är skriven av Royal College of Anestesiläkare. Används här med tillåtelse.

Tandvård som innebär fyllningar och enkla tand borttagning kan ofta utföras med hjälp av injektioner för att bedöva barnets mun. Det är också möjligt att lägga till sedering, vilket gör att barnet känner sig dåsig, och hjälper till att slappna av barn som är oroliga eller rädda.

För vissa barn men särskilt den mycket unga, får en narkos vara det enda alternativet.
Du kanske har några funderingar och frågor om narkos och bipacksedeln är utformade för att hjälpa dig.

Om du vill ha ytterligare information vänligen kontakta din tandläkare eller sjuksköterskor och narkosläkare vid ditt sjukhus. De kommer gärna att hjälpa till.

Vad är en narkos?

 • Allmän anestesi är ett tillstånd av kontrollerad medvetslöshet och smärtfrihet.
 • Anestesi är drogerna (gaser och injektioner) som används för att starta och underhålla anestesi.
 • När operationen är klar bedövningsmedlet stoppas och ditt barn återfår medvetandet ('vaknar').

Vem ger bedövning?

Ditt barns narkos för tandvård. Denna guide är skriven av den kungliga högskolan av narkosläkare, Churchill House, 35 röda Lion Square, London WC1R 4SG. © 2002, rcoa (3: e upplagan - Maj 2008). Copyright för denna artikel är med Royal College of narkosläkare.
Ditt barns narkos för tandvård. Denna guide är skriven av den kungliga högskolan av narkosläkare, Churchill House, 35 röda Lion Square, London WC1R 4SG. © 2002, rcoa (3: e upplagan - Maj 2008). Copyright för denna artikel är med Royal College of narkosläkare.

Narkosmedel ges av narkosläkare. De är läkare med specialistutbildning och är experter på att ta hand om patienterna när de är sövda. Den narkosläkare stannar med ditt barn hela tiden under operationen och noggrant övervakar honom eller henne.

Vad ska jag berätta för mitt barn om bedövning?

Detta beror på hur gamla dina barn och hur mycket du bedömer att de kan förstå. Vi har funnit att barn så unga som fem kan ha farhågor om att sova för en operation och om att känna smärta efteråt.

Det kan vara tillräckligt för att förklara att en del av deras tänder är dåligt och måste tas bort. Du kan förklara att läkaren kommer att ge dem lite medicin som kommer att göra dem somnar medan tänderna tas bort. Läkaren kommer att ta hand om dem när de sover, och hjälper dem att vakna upp i slutet av operationen. De kommer också att ges läkemedel för att se till att de inte känner sig alltför öm efteråt. Äldre barn kanske vill veta mer. Uppmuntra ditt barn att prata om verksamheten. Böcker, spel och berättelser kan hjälpa. Många sjukhus har play personal som kan ge förklaringar och uppmuntra diskussioner genom lek.

Du kanske kan besöka institutionen / operationssalen innan förfarandet och tala med personalen.

Vad ska jag göra om mitt barn är sjuk?

Vad är en narkos? Vem ger bedövning?
Vad är en narkos? Vem ger bedövning?

Om ditt barn har en hosta, förkylning eller en rinnande näsa eller på annat sätt dåligt det inte vara möjligt att gå vidare med narkos och operation.

Om du har några tvivel kontakta sjukhus för råd innan deltar för utnämningen.

Varför är det viktigt för mitt barn att inte äta eller dricka innan narkos? ('Noll genom munnen)

Om det finns mat eller vätska i ditt barns mage under narkos, kan det komma upp till baksidan av halsen och sedan gå in i hans eller hennes lungor. Detta skulle orsaka kvävning, eller allvarliga skador på lungorna, och så är mycket farligt. Din lokala sjukhuset kommer att ge instruktioner om när ditt barn ska sluta äta och dricka.

Vänligen låt inte ditt barn har godis eller tuggummi eftersom dessa fylla magen med saliv och öka risken för kräkningar.

Hur kommer mitt barn att få narkos?

Ditt barn kan antingen ha:

 • Anestesi gas att andas genom en ansiktsmask, eller en liten mask placeras över näsan.
 • En injektion genom en kanyl. (En kanyl är ett tunt plaströr placeras, med hjälp av en nål, i en ven på baksidan av handen eller armen. Så snart kanylen är på plats, är nålen bort.)

Anestesi kräm är vanligen placerad på ett barns hand eller arm för att göra huden bedöva och minska smärta när kanylen tas in

Krämen tar upp till en timme till jobbet, så se till att den inte tas bort.

Kan jag välja hur bedövningsmedlet ges?

Det slutliga beslutet är oftast gjord av narkosläkaren, efter att ha diskuterat alternativen med dig och ditt barn. Ingenting kommer att hända om du inte förstår och håller med om vad som har planerats.

Om ditt barn har haft en bedövning innan och skulle vilja "somna" på samma sätt, eller alternativt, har haft en obehaglig upplevelse, tala narkosläkaren.

Kan jag stanna med mitt barn när bedövningen ges?

Vi uppmuntrar en förälder, en vuxen släkting eller förmyndare för att stanna med barnet. Ditt barn kommer vanligtvis bli medvetslös på operationsbordet eller vagn i narkos rummet. Om ditt barn är olycklig för att lämna dig, är det oftast möjligt att starta bedövningsmedel med ditt barn i knät och sedan överföra honom eller henne till operationsbordet när medvetslös.

När ditt barn är medvetslös kommer du att bli ombedd att återvända till väntrummet. Den narkosläkare kommer att stanna med ditt barn under hela operationen.

Hur länge kommer mitt barn att bli medvetslös?

Detta kommer att bero på längden av operationen.

 • Enkel borttagning av tänder kan bara ta en eller två minuter.
 • Återhämtning sker snabbt, vanligtvis inom cirka fem minuter.

Om operationen tar längre tid då ditt barn kommer att få mer bedövning och återhämtningen kommer att ta lite längre tid.

Men, kommer ditt barn att vara vanligtvis medvetet inom femton minuter från slutet av operationen.

Kommer smärtlindring medicin ges?

Ja, de flesta barn får ett eller flera av:

 • En smärtlindring medicin att svälja förväg.
 • En smärtlindring stolpiller under operationen.
 • En smärtlindring medicin injiceras i deras kanyl.
 • Lokala bedövningsmedel injiceras av tandläkaren nära till tänderna som behandlas. Detta görs samtidigt som ditt barn är sövd.

Din tandläkare eller narkosläkare kommer att berätta mer om vad som är planerat för ditt barn. Om de fortfarande känner smärta när de vaknar, kommer mer smärtlindring vara tillgängliga.

Kan jag vara där när mitt barn återfår medvetandet?

När operationen är genomförd ditt barn kommer att tas till uppvakningsavdelningen. En utbildad återhämtning sjuksköterska tar hand om ditt barn och när han eller hon svarar på sjuksköterskans röst du kommer att kunna vara med ditt barn igen.

Vad kommer mitt barn känner?

När ditt barn först vaknar han eller hon sannolikt kommer att vara lite förvirrad och kan gråta för en kort tid. Vissa barn är upprörda av smaken av blod i munnen. Om lokalbedövning har getts, kan de gillar inte den domnade känslan i sin mun. De kan också känna en viss smärta, i vilket fall mer smärtlindring medicin ges. De flesta barn bosätta snabbt och kan snart ha en drink.

Hur snart kommer jag att kunna ta mitt barn hemma?

Efter mycket korta operationer barn kan oftast gå hem efter en timme. För längre operationer återhämtningen kommer att ta längre tid, men de flesta barn kommer att kunna gå hem inom två timmar.

Kommer mitt barn har några efterverkningar?

Det är vanligt att barn:

 • känner sig yr och lite sjuk i några timmar
 • vara sjuk ibland, särskilt om de har svalt lite blod
 • har någon smärta eller obehag under några timmar.

Du kan hjälpa till genom att ge ditt barn smärtlindrande medicin regelbundet enligt ordination istället för att vänta på honom eller henne att klaga.

Om du har några frågor om ditt barn när du kommer hem, ska du kontakta sjukhuset med hjälp av telefonnumret.

Ska jag behålla mitt barn borta från skolan?

Du kommer att behöva styras av hur ditt barn känner. Vissa barn känner alltjämt inte helt rätt följande dag och kan behöva stanna hemma från skolan.

Din tandläkare kommer att ge dig råd om när ditt barn tryggt kan delta i kraftig motion eller idrott.

Varför har mitt barn måste gå till sjukhuset för att få narkos?

Statliga regleringar uppger att narkos för tandvård endast kan ges på sjukhus där alla lämpliga säkerhetsanordningar finns tillgängliga. Narkosmedel kan inte ges på din tandläkarmottagning.

Hur säker är narkos för tandvård och vilka är riskerna?

Med modern anestesi, allvarliga problem är ovanliga. Risk kan inte tas bort helt, men när en patient är pigga och friska och verksamheten är liten, eftersom många tandläkare operationer är, är risken för ett livshotande problem omkring 1 i 400.000. Denna risk är betydligt mindre än för ditt barn skadas allvarligt i en trafikolycka.

Mitt barn har inlärningssvårigheter eller har särskilda medicinska problem. Finns det några extra risker med narkos?

Ja, kan det finnas en liten riskökning, men denna risk bör uppvägas av fördelarna med ditt barns behandling. Varje barn är olika och kommer att utvärderas noggrant innan deras verksamhet så att deras behandling kan anpassas till deras behov.

Ibland barn med allvarliga medicinska problem som behöver en narkos för sin tandvård behöver läggas in på sjukhus i stället för att gå hem samma dag. Detta möjliggör full förberedelse för deras drift och narkos och en längre återhämtningsperiod efteråt.

 • Vem kommer att ge mitt barns bedövning?
 • Är detta den enda typ av narkosmedel möjligt för tandvård?
 • Har du använt ofta denna typ av bedövning?
 • Vilka är riskerna med denna typ av bedövning?
 • Dos mitt barn har några särskilda risker?
 • Hur kommer mitt barn att må efteråt?

Association of narkosläkare av Storbritanniens och Irlands

21 Portland Place
London W1B 1PY
Tel: +44 207 631 1650
Fax: +44 207 631 4352
Email: info@aagbi.org
Webbplats: www.aagbi.org
Denna organisation arbetar för att främja utvecklingen av anestesi och välfärd narkosläkare och deras patienter i Storbritannien och Irland.

Royal College of narkosläkare

Churchill House
35 Red Lion Square
London WC1R 4SG
Tel: + 44 20 7092 1500
Fax: + 44 20 7092 1730
Email: info@rcoa.ac.uk
Webbplats: www.rcoa.ac.uk
Denna organisation ansvarar för standarder inom anestesi, intensivvård och smärtlindring i hela Storbritannien.

British Dental Association

64 Wimpole Street
London W1G BYS
Tel: + 44 20 7935 0875
Fax: + 44 20 7487 5232
Hemsida: www.bda-dentistry.org.uk
Email: enquiries@bda.org
En nationell branschorganisation för tandläkare.

Sällskapet för främjande av anestesi inom tandvården

21 Portland Place
London W1B 1PY
Telefon: +44 20 7631 8893
Fax: +44 1246 208729
Hemsida: www.saad.org.uk Email: saad@aagbi.org
Denna samhället främjar och uppmuntrar studien och utvidgar bruket av förbättrade metoder för administrering av anestesi, sedering och alla former av ångest och smärta kontroll inom tandvården.

Associationen av dentala narkosläkare

21 Portland Place
London W1B 1PY
Tel: +44 207 631 8898
Fax: +44 207 631 4352
E info@dentalanaesthesia.org.uk
Webbplats http://www.dentalanaesthesia.org.uk Denna organisation främjar vetenskapen om anestesi och sedering för tandvård och ger ett forum för diskussion. Medlemskap är öppet för läkare och tandläkare läkare som godkänts av rådet.

Denna guide är skriven av den kungliga högskolan av narkosläkare, Churchill House, 35 röda Lion Square, London WC1R 4SG. © 2002, rcoa (3: e upplagan - Maj 2008). Copyright för denna artikel är med Royal College of narkosläkare.

Aktuella artiklar