Cysta i bitestikeln

En epididymal cysta är en vätskefylld säck som växer vid den övre änden av testikeln. Det är godartad (dvs. som inte orsakas av cancer). Vissa män får bara en, andra får flera på båda testiklarna. I sällsynta fall kan de vara associerade med sjukdomar som orsakar cystor i andra delar av kroppen. Små cystor behöver inte behandling. Större kan tas bort eller sugs (dräneras med hjälp av en nål) för att krympa dem, särskilt om de är smärtsamma.

Cysta i bitestikeln. Vad är en cysta i bitestikeln?
Cysta i bitestikeln. Vad är en cysta i bitestikeln?

En cysta är en säck som är fylld med en vätska eller halvflytande material. Cystor utvecklas på olika ställen i kroppen och uppstår från olika delar (vävnader) i kroppen.

En cysta i bitestikeln är en godartad (icke-cancer) tillväxt fylld med klar vätska som finns i den övre änden av testiklar (testikel) där sädesledare (sädesledaren) bifogas. Detta område kallas bitestiklarna.

Män är mest benägna att utveckla dessa cystor runt 40 års ålder. Barn får sällan dem innan de blir tonåringar. Antalet människor som får epididymala cystor är inte känd.

Det första du märker är en klump. Epididymala cystor orsakar inget obehag och du kan vara ovetande om att en liten en är närvarande om det inte blir större. Vissa epididymala cystor hittades av en slump när folk har en ultraljudsundersökning (en bild av kroppen med hjälp av ljudvågor) av andra skäl.

Du kan få flera epididymala cystor på ena sidan av pungen eller de kan förekomma på båda sidor. Klumpen kan vara liten men du är mest sannolikt att känna den om den utvidgas. Det kan växa till samma storlek som testiklarna. Den har en slät yta och konsistensen beskrivs som varierande. Detta innebär att du kan krossa den mellan fingrarna som en liten vattenfylld ballong i motsats till den hårda motstånd du känner när klämma en marmor.

Vem får epididymala cystor? Vilka symptom kan jag förvänta mig?
Vem får epididymala cystor? Vilka symptom kan jag förvänta mig?

Klumpen kan kännas separat från testiklarna. Detta är en viktig funktion eftersom cancer i testiklarna känns som en knottrig lite på testiklarna själv och kan inte skiljas från den.

Eftersom cysta är fylld med vätska, lyser det klart när ett ljus från en fackla leds genom den. Detta kallas genomlysning.

 • Spermatocele: detta är en cysta som känns som en cysta i bitestikeln men den är fylld med sperma (spermier).
 • Inflammation: vissa sjukdomar orsaka en förtjockning i bitestiklarna och omgivande strukturer som kan kännas som en cysta i bitestikeln, men gör dessa svullnader inte genomlysa.
 • Hydrocele: detta beror på en ansamling av vätska i pungen.
 • Varicocele: detta är som åderbråck i de små vener bredvid en testikel eller båda testiklarna. Det brukar beskrivas som att känna sig som en "sprattlande påse med maskar".
 • Lipoma: detta är en fet klump som ibland kan orsaka svårighet eftersom det kan kännas skilda från testiklarna, precis som en epidydimal cysta.

De flesta människor behöver inga tester. Läkaren kan ställa diagnosen genom att undersöka dig. Om det finns några tvivel, kan en ultraljudsundersökning ordnas. Dränering av cysta hjälp av en nål (aspiration av vätska) kan utföras men detta är sällan nödvändigt.

De flesta män med epididymala cystor är ganska friska. Men epididymala cystor ibland ses som en del av ett annat tillstånd:

 • Cystisk fibros: en ärftlig sjukdom i vilken det finns cystor i lungorna, bukspottkörteln och andra områden av kroppen.
 • Polycystiskt njursjukdom: en ärftlig sjukdom där cystor utvecklas i njurarna och andra delar av kroppen.
 • Von Hippel-Lindaus sjukdom: en ärftlig sjukdom där tumörer utvecklas i ögat, njurar och nervsystem.
 • Epididymala cystor kan ibland förekomma hos barn vars mödrar har exponerats för ett hormon som kallas diethylstilbestrol.
 • Om cysta är små och orsakar inga problem du kan behöva någon behandling. Du behöver bara hålla ett öga på det och kontakta läkare om det blir större eller blir smärtsamt.
 • Barn behöver sällan behandling eftersom det vid denna ålder mest epididymala cystor försvinna på sikt.
 • Stora eller smärtsamma cystor kan avlägsnas kirurgiskt. Operationen är enkel och återhämtning är oftast händelselös. Ibland kan infektionen ställa in eller du kan utveckla blodpropp i pungen (en testikelcancer hematom).
 • Scleroterapi används ibland som ett alternativ till kirurgi. Det innebär att injicera cysta med en vätska som kallas en sclerosant. Namn på sclerosants inkluderar tetracyklin, fenol, natrium tetradecyl sulfat, polidocanol och etanolamin oleate.

Epididymala cystor orsakar sällan komplikationer. I sällsynta fall kan en vridning av cysta på sin stjälk (en vridning) förekomma. Detta orsakar plötslig smärta och svullnad på ena sidan av pungen. Om du upplever detta är det viktigt att söka medicinsk hjälp snabbt som akut kirurgi krävs.

Aktuella artiklar