Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en inflammation i huden, vilket tenderar att blossa upp då och då. Det börjar oftast i barndomen. Svårighetsgraden kan variera från mild till svår. Det finns inget botemedel, men behandlingen kan oftast kontrollera eller lindra symtomen. Mjukgörare (fuktgivande) och steroid krämer eller salvor är de vanligaste behandlingarna. Omkring 2 i 3 barn med atopiskt eksem växa ur det genom deras mitten av tonåren.

Eksem kallas ibland dermatit som betyder inflammation i huden. Det finns olika typer av eksem. Den vanligaste typen är atopiskt eksem. I denna typ av eksem det finns ett typiskt mönster av hudinflammation som orsakar symptomen.

Ordet atopiskt beskriver människor med vissa allergiska tendenser. Emellertid är atopiskt eksem inte bara en enkel allergiskt tillstånd. Personer med atopiskt eksem har en ökad risk att utveckla andra atopiska tillstånd, såsom astma och hösnuva.

 • Huden känns oftast torr.
 • Vissa områden av huden blir röd och inflammerad. De vanligaste drabbade områdena är intill hudveck, såsom framför armbågar och handleder, ryggar knän, och runt halsen. Dock kan alla hudområden påverkas. Ansiktet påverkas vanligen hos barn med atopiskt eksem.
 • Inflammerad hud är kliande. Om du kliar mycket kan det orsaka fläckar på huden blir förtjockad.
 • Ibland de inflammerade hudområden blir blåsor och gråtmild.
 • Ibland inflammerade hudytor smittas.

Typiskt, inflammerade hudytor tenderar att blossa upp då och då, och då tenderar att bosätta sig. Svårighetsgraden och varaktigheten av skov varierar från person till person, och från tid till annan i samma person.

 • I lindriga fall kan en uppblossande orsakar bara en eller två små, milda fläckar av inflammation. Ofta är bakom knäna, eller framför armbågar eller handleder. Skov kan förekomma endast då och då.
 • I svåra fall kan det skov pågå i flera veckor eller mer, och täcker många områden i huden. Detta kan orsaka stor nöd.
 • Många personer med atopiskt eksem är någonstans mellan dessa ytterligheter.

Relaterade artiklar

De flesta fall utvecklas först hos barn under fem års ålder. Det är ovanligt att först utveckla atopiskt eksem efter 20 års ålder. Omkring 1 i 6 skolbarn har en viss grad av atopiskt eksem. Men i ungefär 2 i 3 fall, i mitten av tonåren, har skov av eksem borta antingen helt eller är mycket mindre av ett problem. Det finns emellertid inget sätt att förutsäga vilka barn fortfarande kommer att påverkas som vuxna.

Omkring 1 i 20 vuxna har atopiskt eksem.

Orsaken är inte känd. Den lipid (oljiga) barriär i huden tenderar att försämras hos personer med atopiskt eksem. Detta leder till en ökning av vattenförlust och en tendens till torr hud. Även vissa celler i immunförsvaret kemikalier System version under hudytan, vilket kan orsaka inflammation. Men det är inte känt varför dessa saker inträffar. Genetiska (ärftliga) faktorer spelar en roll. Atopiskt eksem uppträder i ungefär 8 av 10 barn där båda föräldrarna har sjukdomen, och omkring 6 av 10 barn där den ena föräldern har sjukdomen. Den exakta genetiska orsaken är oklar (vilka gener som är ansvariga, vilka effekter de har på huden, etc).

Atopiskt eksem har blivit allt vanligare på senare år. Det finns olika teorier om detta. Faktorer som kan spela en roll är: klimatförändringar, föroreningar, allergier mot kvalster eller pollen, kost, infektioner eller andra tidiga-life faktorer. Det finns dock ingen bevisad enda orsak. Det kan finnas en kombination av faktorer i någon som är genetiskt benägna att eksem, som orsakar den uttorkande effekt på huden och immunsystemet att reagera och orsaka inflammation i huden.

Den vanliga behandlingen består av tre delar:

 • Att undvika irriterande på huden och andra triggers där så är möjligt.
 • Mjukgörare (fuktgivande) - används varje dag för att hjälpa till att förhindra inflammation utvecklas.
 • Steroider (steroid krämer och salvor) - används främst vid inflammation blossar upp.

Många människor med atopiskt eksem har skov från tid till annan utan någon uppenbar anledning. Dock kan vissa skov orsakas (triggas) eller förvärras av irriterande på huden, eller andra faktorer. Det är allmänt rekommenderas att:

 • Undvik tvålar, skumbad, etc, när du tvättar. De kan torka ut huden och gör den mer utsatta för irritation. Istället, använd en tvål substitut plus ett bad / dusch mjukgörare (se nedan).
 • Biologiska tvättpulver och tygkonditioneringsmedel kan också ibland orsaka problem.
 • Försök så mycket som möjligt att inte repa. För att hjälpa till med detta, hålla naglarna korta och använd anti-scratch vantar hos spädbarn. Om du behöver för att lindra en klåda, gnugga med fingrarna istället scratch med naglarna.
 • Bär bomullskläder intill huden snarare än irriterande tyger som ull. Emellertid är det förmodligen slätheten hos materialet i stället för typ av material som hjälper. Vissa slät handgjord tyger är förmodligen lika bra som bomull.
 • Undvik att bli för varmt eller för kallt eftersom extrema temperaturer kan irritera huden.
 • När du tvättar kläder med diskmedel, skölj dem väl. Vissa biologiska tvättmedel sägs av vissa människor att vara irriterande. Men det finns lite bevis för att vanliga rengöringsmedel som används på normalt sätt gör atopiskt eksem värre.

Kvalster kan vara en utlösande faktor i vissa fall

Atopiskt eksem. Antihistamin tabletter.
Atopiskt eksem. Antihistamin tabletter.

Husdammskvalster är en liten insekt som förekommer i varje hem. Du kan inte se den utan mikroskop. Den lever huvudsakligen i rum och madrasser som en del av dammet. Många personer med atopiskt eksem är allergisk mot kvalster. Om du är allergisk, måste du kraftigt minska antalet kvalster för någon chans att symptom kan förbättras.

Det är dock omöjligt att rensa kvalster helt från ett hem, och det är hårt arbete att kraftigt minska deras antal till en nivå som kan vara till nytta. Det innebär regelbunden rengöring och dammsugning med särskild uppmärksamhet på ditt sovrum, madrass och sängkläder.

Därför, i allmänhet, är det inte brukar rekommenderas att göra något åt ​​kvalster - speciellt om ditt eksem är mild till måttlig, och kan hanteras av de vanliga behandlingar av mjukgörare och korta kurser av steroider. Men om du har måttlig eller svår atopiskt eksem som är svår att styra med den vanliga behandlingar, kanske du vill överväga att minska antalet kvalster i ditt hem. Se broschyr som heter "House dammkvalster och husdjur allergi", som ger mer information om hur man kan minska kvalster.

Födoämnesallergi kan vara en utlösande faktor i vissa fall

Mindre än 1 av 10 barn med atopiskt eksem har en födoämnesallergi som kan göra symtomen värre. I allmänhet är det små barn med svåra eksem som kan ha ett livsmedel känslighet som en utlösande faktor. De vanligaste livsmedel som utlöser symptom hos vissa personer inkluderar: komjölk, ägg, soja, vete, fisk och nötter.

Om du misstänker att ett livsmedel gör ditt barns symptom värre, sedan se en läkare. Du kan bli ombedd att hålla en dagbok över 4-6 veckor. Dagboken är att spela in några symptom och annan mat och dryck tas. Det kan hjälpa till att identifiera en eller flera misstänkta livsmedel. Om födoämnesallergi misstänks, bör det bekräftas av en specialist som kan rekommendera en diet utan denna mat om eksemet är allvarlig och svår att styra på annat sätt.

Andra utlösare

Andra möjliga faktorer som kan utlösa symtom, eller göra symptomen värre, inkluderar: stress och vana repor, pollen, mögel, mjäll från husdjur, graviditet och hormonella förändringar innan en period hos kvinnor. Dock kan vissa av dessa vara inte undvikas.

Se separat broschyr i denna serie som heter "Eksem - Triggers och irriterande" för mer information.

Personer med atopiskt eksem har en tendens för deras hud blir torr. Torr hud tenderar att blossa upp och bli inflammerad i fläckar av eksem. Mjukgörare är lotioner, krämer, salvor och bad / dusch tillsatser som hindrar huden från att bli torr. De olja på huden, hålla den smidig och fuktig, och hjälper till att skydda huden från irriterande. Detta hjälper till att förhindra klåda och hjälper till att förhindra eller minska antalet eksem flare-ups.

Den regelbundna användningen av uppmjukande medel är den viktigaste delen av dagen till dag behandling för atopiskt eksem. Din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal kan ge råd om de olika typer och märken tillgängliga, och de som kan passa dig bäst.

Du bör använda mjukgörare så ofta som du behöver. Detta kan vara två gånger per dag, eller flera gånger om dagen om huden blir väldigt torr. Några punkter om mjukgörare inkluderar:

 • Som regel tjockare, feta salvor fungerar bättre och längre än tunnare krämer, men de är stökigare att använda. Vissa människor har inget emot att använda tjocka salvor, men vissa människor föredrar krämer (men använda dem oftare).
 • Applicera rikligt på alla områden av huden. Du kan inte överdosera eller mjukgörare överanvändning. De är inte aktiva läkemedel och inte får absorberas genom huden.
 • Applicera mjukgörare i den allmänna inriktningen av hårväxt. Om anbringas i motsatt riktning basen av håret axlar kan bli blockerad, vilket leder till möjlig infektion.
 • Använd mjukgörande varje dag. Ett vanligt misstag är att sluta använda mjukgörare när huden verkar bra. Fläckar av inflammation, vilket kan ha förhindrats, kan sedan snabbt blossa upp igen.
 • Olika mjukgörande preparat komma som badtillsatser och duschgel. Dessa kan ses hos personer med omfattande områden av torr hud. Men, det finns en viss debatt om hur väl dessa fungerar. Om du inte använder dem, bör de användas som tillägg till, inte i stället för, krämer, salvor eller krämer som du gnuggar på huden.
 • Pump automater är bättre än krukor eftersom de är mindre benägna att hysa bakterier. Om du behöver använda en kruka, använd en ren sked eller spatel för att få ut innehållet, snarare än fingrarna.

Många människor med atopiskt eksem använda en rad olika mjukgörare. Till exempel kan en typisk rutin för en person med måttligt svår atopiskt eksem är:

 • När du har ett badkar eller dusch, överväga att lägga en mjukgörande olja i badvattnet eller som du duschar. Detta kommer att ge din hud en allmän bakgrund oljning.
 • Använd en tjock mjukgörande salva som en tvål substitut för rengöring. Du kan också gnugga detta i särskilt torra hudpartier.
 • Efter ett bad eller dusch är det bäst att torka genom att klappa med en handduk i stället för genom att gnugga.
 • Applicera sedan en mjukgörande kräm eller salva till eventuella kvarstående torra hudområden.
 • Mellan bad eller dusch, använda en mjukgörande kräm, salva eller lotion så ofta som behövs.
 • Ett torrt förband kan vara till hjälp om din eksem är allvarligare, eftersom detta hjälper till att hålla det uppmjukande från att smeta av sig på huden och slutar klia. Dock bör du inte använda ett förband om infektion föreligger.
 • Använd en mjukgörande salva vid sänggåendet.

Obs: mjukgörare som används för eksem tenderar att vara intetsägande och oparfymerad. Ibland blir vissa människor sensibiliserad för en ingrediens i ett uppmjukande medel. Detta kan göra huden värre snarare än bättre. Om du misstänker detta, se din läkare för rådgivning. Det finns många olika typer av uppmjukande medel med olika ingredienser. En övergång till en annan typ brukar reda ut denna ovanligt problem.

Varning: badtillsats mjukgörare kommer pälsen badet och göra den fet och hal. Det är bäst att använda en matta och / eller ta skenor för att minska halkrisken. Warn någon annan som kan använda badet att det blir halt.

Se separat broschyr som heter "Mjukgörare (fuktgivande) för eksem" för mer information.

Topiska steroider verkar genom att minska inflammation i huden. (Steroid läkemedel som minskar inflammation kallas ibland kortikosteroider De är mycket olika till anabola steroider som används av vissa kroppsbyggare och idrottare..) Är grupperade i fyra kategorier beroende på deras styrka utvärtes steroider - mild, måttligt potent, potent och mycket potent. Det finns olika märken och typer i varje kategori. Exempelvis är hydrokortison kräm 1% en vanligt förekommande steroid grädde och klassas som en mild topikal steroid. Ju större hållfasthet (styrka), desto mer effekt det har på att minska inflammation, men desto större är risken för biverkningar med fortsatt användning.

Krämer är oftast bäst att behandla fuktiga eller gråtande hudytor. Salvor är oftast bäst att behandla områden av huden som är torr eller förtjockas. Lotioner kan vara användbara för att behandla håriga områden såsom hårbotten.

Som regel är en kurs för topikal steroid som används när en eller flera fläckar av eksem blossar upp. Du bör använda steroider tills uppflammande har helt borta, och sedan stoppa den. I många fall är en behandling för 7-14 dagar tillräckligt för att rensa ett uppblossande av eksem. I vissa fall är en längre kurs behövs. Många människor med atopiskt eksem kräver en kurs av steroider då och då för att rensa en uppblossande. Frekvensen av skov, och antalet gånger en kurs av steroider behövs, kan variera mycket från person till person.

Det är vanligt att man använder den lägsta styrkan topikal steroid som rensar flare-up. Om ingen förbättring efter 3-7 dagar, är en starkare topikal steroid brukar sedan ordineras. Vid svåra skov ett starkare topikal steroid kan föreskrivas från början. Ibland två eller flera preparat med olika styrkor används på samma gång. Till exempel kan en mild steroid för ansikte, och en starkare steroid för fläckar av eksem på tjockare hud av armar eller ben.

Korta skurar av höghållfast steroid som ett alternativ

Vad är atopiskt eksem? Vilka är symtomen på atopiskt eksem?
Vad är atopiskt eksem? Vilka är symtomen på atopiskt eksem?

För vuxna, kan en kort kurs (vanligen tre dagar) av en stark lokal steroid vara ett alternativ för att behandla en mild till måttlig uppblossande eksem. En stark topikal steroid fungerar ofta snabbare än en mild man. (Detta är i motsats till den traditionella metoden att använda den lägsta styrkan så är möjligt. Men studier har visat att användning av en hög hållfasthet under en kort period kan vara mer bekvämt och tros vara säkra.)

Kortvarig behandling för att förhindra skov (helgen terapi)

Vissa människor har täta skov av eksem. Till exempel, en flare-up kan avta väl med topikal steroid terapi. Men sedan, inom några veckor, ett uppblossande avkastning. I denna situation, är ett alternativ som kan bidra till att tillämpa steroid kräm på de vanliga platserna för skov under två dagar varje vecka. Detta kallas ofta för helgen terapi. Detta syftar till att förhindra ett uppblossande uppstår. På lång sikt kan det innebära att det totala beloppet av aktuell använt steroider är mindre än om varje uppblossande behandlades och när den inträffade. Du kanske vill diskutera detta alternativ med din läkare.

Hur ansöker jag topikala steroider?

Steroider är vanligen appliceras en gång om dagen, men detta kan ökas till två gånger om dagen om inga förbättringar sker. Gnid en liten mängd tunt och jämnt endast på hudområden som är inflammerad. (Detta skiljer sig mjukgörare som bör tillämpas generöst över.)

För att räkna ut hur mycket du ska använda varje dos: pressa ut lite kräm eller salva från röret till slutet av en vuxen finger - från fingertoppen till den första veck. Detta kallas en fingertopp enhet. En fingertopp enheten är tillräckligt för att behandla ett område av huden två gånger storleken på lägenheten för en vuxen hand med fingrarna tillsammans. Försiktigt gnugga kräm eller salva in i huden tills den har försvunnit. Tvätta sedan händerna (om inte händerna är det behandlade området).

OBS: glöm inte att använda mjukgörare samt när du använder en kurs av steroider.

Se separat broschyr som heter "Lättåtkomliga Enheter för steroider" för mer information.

Vad sägs om biverkningar av steroider?

Korta kurser av lokala steroider (färre än fyra veckor) är vanligtvis säkra och orsakar normalt inga problem. Problem kan uppstå om steroider används under långa perioder, eller om korta kurser av starka steroider upprepas ofta. Oron är huvudsakligen om det starka steroider används på lång sikt. Biverkningar från milda steroider är ovanliga.

 • Förtunning av hud har alltid ansetts vara ett vanligt problem. Men ny forskning föreslår att detta främst sker när höghållfast steroider används under lufttäta förband. Vid normal regelbunden användning hudförtunning är osannolikt, och om det inträffar, det ofta vänder när topikal steroid stoppas.
 • Med långvarig användning av topikala steroider huden kan framkalla permanent striae (som hudbristningar), blåmärken, missfärgning, eller tunna SPINDELLIKNANDE blodkärl (telangiektasi).
 • Steroider kan utlösa eller förvärra andra hudsjukdomar såsom acne, rosacea och perioral dermatit.
 • Några aktuella steroid får genom huden och in i blodomloppet. Beloppet är oftast små och orsakar normalt inga problem om inte starka steroider används regelbundet på stora hudområden. Den viktigaste frågan är med barn som behöver frekventa kurser av starka steroider. Steroiden kan ha en effekt på tillväxten. Därför bör barn som behöver upprepade behandlingar med starka steroider har deras tillväxt övervakas.
Vem har atopiskt eksem? Vad orsakar atopiskt eksem?
Vem har atopiskt eksem? Vad orsakar atopiskt eksem?

Se separat broschyr som heter "steroider för eksem" för mer information.

De flesta människor med eksem bör ordineras mjukgörare för att använda varje dag och en topikal steroid att använda när blossar upp utvecklas. Vid användning av de två behandlingarna, tillämpa uppmjukande först. Vänta 10-15 minuter efter applicering av en mjukgörande innan en topikal steroid. Det är, uppmjukande bör tillåtas att absorbera innan en topikal steroid appliceras (huden bör vara fuktig eller något klibbig, men inte hala, vid tillämpningen av steroid).

Ibland får en eller flera fläckar av eksem smittad under en uppblossande. Kännetecken för infekterade eksem inkluderar gråtande blåsor, infekterade klumpar hud (pustler), skorpor, inte svarar på vanlig behandling, och snabbt försämrade eksem. Om infektionen blir allvarligare, kan du också utveckla en feber (temperatur) och i allmänhet mår dåligt. Om infekterade eksem utvecklar sedan en kurs av antibiotika tablett eller flytande medicin brukar rensa infektion. Detta används som tillägg till vanliga eksem utvärtes behandlingar. Ibland är ett aktuellt antibiotikum som används om infektionen är begränsad till ett litet område.

När infektionen försvinner, är det bäst att kasta bort alla dina vanliga krämer, salvor och lotioner och få nya fräscha varor. Detta för att minska risken för att tillämpa krämer, etc som kan ha blivit smittade med bakterier (bakterier). Dessutom, om du verkar få återkommande anfall av infekterade eksem, kan du bli ombedd att använda en aktuell antiseptisk såsom klorhexidin på en regelbunden basis. Detta är utöver dina vanliga behandlingar. Målet är att hålla antalet bakterier på huden till ett minimum.

Se din läkare om ett uppblossande av atopiskt eksem blir värre eller inte rensa trots de vanliga behandlingar med mjukgörare och steroider. Saker som kan övervägas:

 • Skulle styrka topikal steroid höjas?
 • Är mjukgörare används tillräckligt ofta för att hålla huden smidig och fuktig?
 • Har blivit inflammerad hud infekterad och behöver nu ett antibiotikum?
 • Allergy. Ibland, vissa människor blir sensibiliserade (allergisk) mot en ingrediens i en kräm (t.ex. konserveringsmedel som medföljer steroid eller uppmjukande). Detta kan göra huden inflammation värre snarare än bättre.

Du kan hänskjutas till en hud specialist om ett uppblossande inte förbättras med de vanliga behandlingarna.

 • Takrolimus salva och pimekrolimus kräm finns behandlingar infördes 2002. De fungerar genom att undertrycka vissa celler som är inblandade i att orsaka inflammation. (De kallas aktuella immunmodulerande medel.) De är inte steroider. De verkar fungera bra för att minska inflammation i huden av atopiskt eksem. För närvarande de är licensierade för användning i åldrarna två år och äldre, som har atopiskt eksem som inte kontrolleras väl med vanliga behandlingar. De bör inte användas på infekterad hud.
 • Steroidtabletter ordineras ibland för en kort tid om eksemet blir allvarlig och utvärtes behandlingar inte hjälper mycket.
 • Eksem med blåsor kan behöva särskilda suger att torka upp gråtmild blåsor.
 • Sjukhusvård behövs ibland för svåra fall. Behandlingar som ibland används är: våt wraps, tjära och / eller steroid bandage ocklusion, ljusterapi, och immunosuppressiva läkemedel.
 • Tar schampo är bra att lyfta skala från drabbade skalper.
 • Antihistamin tabletter ibland försökt lindra klådan. De har inte en stor effekt på att minska klåda, men vissa typer av antihistaminer kan göra dig dåsig. En dos vid sänggåendet kan hjälpa barn som besväras med klådan att få sova.
 • Späda bleka bad har använts med gott resultat i vissa barn med långvarig svår att styra eksem. Logiken är att det hjälper till att rensa huden av bakterier Men observera:. Detta bör endast ske under direkt övervakning och rådgivning av en läkare. Bleach kan allvarligt skada och använder fel utspädningen kan vara mycket skadligt. Försök inte detta på egen hand utan individuell professionell rådgivning.

Alternativa åtgärder såsom växtbaserade läkemedel ibland försökt med vissa människor. Du bör dock vara försiktig med att använda dem, speciellt om deras etiketter inte är på engelska och du är inte säker på vad de innehåller. Vissa växtbaserade behandlingar blandas med steroider och vissa (särskilt kinesiska rättsmedel) har kopplats till leverskador.

Det kan vara värt ammar en nyfödd baby i tre månader eller mer om flera medlemmar i familjen lider av allergier som eksem, hösnuva eller astma. Det finns dock inget som tyder på att mamman ska undvika vissa livsmedel under graviditeten eller amningen.

National eksem samhälle

Hill House, Highgate Hill, London, N19 5NA
Tfn (Helpline): 0800 089 1122 Webb: www.eczema.org

Eksem uppsökande (Skottland)

273 High Street, Linlithgow, EH49 7EP
Tfn (Helpline): 0800 622 6018 Webb: www.eczemaoutreachscotland.org.uk