Bakers cysta

En Bakers cysta är en svullnad som kan utvecklas bakom knät. Den är fylld med ledvätska som är den smörjande vätska som vanligtvis finns inuti knäleden. Det uppstår oftast när det finns ett underliggande problem med knäet, såsom artros. Symtomen kan innefatta smärta, svullnad och täthet bakom knäet. Sällan kan en Bakers cysta bristning (delad öppen) och orsaka liknande symptom till en djup ventrombos. En bagare cysta blir ofta bättre och försvinner av sig själv med tiden. Men det finns olika behandlingar som kan hjälpa om du har symptom som är förknippade med det.

Det första diagrammet nedan visar en typisk normal knäled tittar från sidan.

Bakers cysta. Kortison (steroid) injektion.
Bakers cysta. Kortison (steroid) injektion.

Ledkapseln är en tjock struktur som omger hela din knä och ger visst stöd. Den är fodrad med ett speciellt membran som kallas synovium. Den synovium producerar en vätska som kallas synovialvätska. Denna vätska fungerar som ett smörjmedel i din knäleden och hjälper till att dämpa det under rörelse.

Det finns också olika vävnadstyper påsar kallas bursae intill knäet. En bursa är en liten säck av ledvätskan med ett tunt foder. Bursae normalt finns runt lederna och på platser där ligament och senor passerar över ben. De hjälper till att reducera friktionen och tillåta maximal rörelseomfång runt leder. Bursa på baksidan av knät kallas knävecket bursa.

Varje knäled innehåller också en mediala och laterala menisken. Dessa är tjocka gummi-liknande dynor av broskvävnad. Den menisker brosk sitter ovanpå, och är utöver det vanliga tunna lagret av brosk som täcker den övre delen av skenbenet (ett av benen i underbenet). De fungerar som stötdämpare för att absorbera effekten av låret på underbenet och även bidra till att förbättra mjuk rörelse och stabilitet av knäet.

Relaterade artiklar

En Bakers cysta är en vätskefylld svullnad som kan utvecklas bakom knät. Den är uppkallad efter en läkare som heter William Baker som först beskrev detta tillstånd 1877. Det är också ibland kallas en knävecket cysta, som den medicinska termen för området bakom knäet är Poplietallymfknutor fossa.

Den cysta kan variera i storlek från en mycket liten cysta till en stor cysta som är ett antal centimeter tvärsöver. Sällan kan en Bakers cysta utvecklas bakom båda knäna samtidigt.

Det finns två sätt på vilka en Bakers cysta kan bilda:

En primär bagare cysta

En bagare cysta kan utvecklas precis bakom en annars frisk knäled. Denna typ av cysta benämns ibland som en primär eller idiopatisk Bakers cysta. Den utvecklas oftast hos yngre människor och barn.

Det är tänkt att i denna typ av Bakers cysta det finns ett samband mellan knäleden och knävecket bursa bakom knäet. Detta innebär att synovialvätska från inne i höftleden kan passera in i knävecket bursa och en Bakers cysta kan bilda.

En sekundär bagare cysta

Ibland kan en Bakers cysta kan utvecklas om det finns ett underliggande problem i knäet, såsom artrit (inklusive osteoartrit och reumatoid artrit), eller en reva i meniskbrosk som linjer insidan av knäleden. Denna typ av Bakers cysta är den vanligaste. Det är ibland kallas en sekundär Bakers cysta.

I en sekundär Bakers cysta, orsakar det underliggande problemet i knäleden för mycket ledvätska som skall produceras i skarven. Som ett resultat av detta, trycket inuti knäet ökar. Detta har effekten av sträckning ledkapseln. Ledkapseln buktar ut till baksidan av knäet, som bildar Bakers cysta som är fylld med ledvätska.

Några knäleden anatomi. Operation för att avlägsna cystor.
Några knäleden anatomi. Operation för att avlägsna cystor.

En bagare cysta uppstår oftast hos barn i åldrarna 4 och 7 år och hos vuxna i åldrarna 35 till 70 år. Men Bakers cystor är mycket vanligare hos vuxna än hos barn. Du är mer benägna att utveckla en Bakers cysta om du har ett underliggande problem med knäet.

Artros är den vanligaste tillstånd associerade med Bakers cystor. Detta kan inkludera olika olika typer av artrit, såsom osteoartrit (vanligast), reumatoid artrit, psoriatisk artrit och gikt.

Bakers cystor kan också utvecklas om du har haft en tår till menisken eller till någon av de ligament i knät, eller om du har haft en infektion i knäleden.

Vissa människor med en Bakers cysta inte har några symptom. Dessutom kan små cystor inte alltid hittas när en läkare undersöker ditt knä. Cysta kan hittas för övrigt när man har en utredning på ditt knä, såsom en MR-undersökning av någon annan anledning.

I allmänhet, ju större Bakers cysta, desto mer sannolikt är det att ge symtom. Du kanske kan se eller känna svullnad bakom knät. Ibland kan du också märka att knäleden själv är svullen. Vissa människor känner en värk runt knät området. Det kan vara svårt att böja knät om du har en stor Bakers cysta och området bakom knät kan kännas stram, speciellt när du står upp. Mindre vanligt, kan du känna en känsla av att klicka eller låsning av knät.

Om du har en underliggande knä problem såsom artrit, kan du också ha symtom relaterade till detta, såsom knäsmärta.

Den vanligaste komplikationen av en Bakers cysta är för att det ska brista (split öppen). Om detta händer, kan fluidum från insidan av cysta läcker ut i vadmuskeln. Detta kan orsaka svullnad av kalven. Du kan också utveckla klåda och rodnad av huden på vaden på grund av irritation orsakad av vätska som läcker ut från cysta. Om en eller två i 20 Bakers cystor tänks att brista.

Om en Bakers cysta spricker, kan det vara ganska svårt att se skillnad mellan den brustna cysta och en djup ventrombos (DVT) i benet. En DVT är en blodpropp som bildas i ett ben ven. I dessa fall är det viktigt att utredningarna genomförs för att utesluta en DVT eftersom det kan vara ett allvarligt tillstånd som kräver behandling.

Att ha en Bakers cysta kan också öka risken för att utveckla en djup ventrombos även om cysta inte går sönder. Av denna anledning bör alla som visar sig ha en Bakers cysta har också en DVT exkluderas. På samma sätt bör den som visar sig ha en DVT undersökas och undersökas för en eventuell Bakers cysta. Se separat broschyr som kallas djup ventrombos för mer information.

Mycket sällsynta fall, kan en Bakers cysta bli infekterade.

Din läkare kan misstänka en Bakers cysta när de undersöker knäet. Området bakom knäet kan vara svullna. Din läkare kan skina ett ljus genom svullnad. Om ljuset passerar genom den, är svallningen full av vätska. Svullnaden är därför en cysta.

En ultraljudsundersökning är en bra utredning för att visa en Bakers cysta och att hjälpa till att utesluta en DVT samtidigt. Ibland kan en MR-undersökning används för att bekräfta diagnosen.

Vad är en bagare cysta? Vad orsakar en bagare cysta?
Vad är en bagare cysta? Vad orsakar en bagare cysta?

En bagare cysta blir ofta bättre och försvinner av sig själv med tiden. Det kan dock kvarstå i månader eller år innan det går. I en hel del människor orsakar lite i vägen för symtom och ingen speciell behandling krävs.

Det finns olika behandlingsalternativ som kan hjälpa om du har symptom i samband med en Bakers cysta. Dessa inkluderar:

Behandling av eventuella underliggande knä problem

Det är viktigt att alla underliggande knä problem behandlas om du har en Bakers cysta. Detta kan bidra till att minska storleken på en Bakers cysta och någon svullnad eller smärta som det orsakar. Till exempel, om du har artros, kan en steroid injektion i knät hjälpa till att lindra smärta och inflammation. Men observera: detta betyder inte alltid stoppa cysta från att komma tillbaka igen.

Om du har en skada på knäet såsom menisk tår, kan behandlingen av detta hjälpa till att behandla Bakers cysta också. Se separat informationsblad Knäskada - Ligament skada och Knäskada - meniskbrosk tår för mer information.

Behandling för att lindra symtomen

Om du har smärta och obehag på grund av din Bakers cysta, kan en eller flera av följande vara till hjälp:

  • Stödstrumpor - dessa ger kompression och kan bidra till att minska svullnad och risken för en djup ventrombos.
  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) - dessa kan hjälpa till att lindra smärta och kan också begränsa inflammation och svullnad. Det finns många typer och märken. Du kan köpa ibuprofen på apotek utan recept. Du behöver ett recept för de andra. Biverkningar förekommer ibland med NSAID. Magont, och blödningar från mage, är den allvarligaste. Vissa personer med astma, högt blodtryck, njursvikt och hjärtsvikt kanske inte kan ta NSAID. Så, kolla med din läkare eller apotekspersonal innan du tar dem, för att se till att de är lämpliga för dig.
  • Ice - Detta kan också bidra till att minska svullnad och smärta. Gör en kylklamp genom att linda isbitar i en plastpåse eller handduk. (Lägg inte is direkt intill huden, eftersom det kan orsaka is-burn.) En påse frysta ärtor är ett alternativ. Applicera isen pack för 10-30 minuter. Mindre än 10 minuter har liten effekt. Mer än 30 minuter kan skada huden.
  • Kryckor - det kan vara nödvändigt att använda kryckor för att ta sig fram tills symtomen avta. De hjälper till att ta vikten av det drabbade benet medan du går.
  • Sjukgymnastik - hålla din knäleden rör sig och använder stärkande övningar för att hjälpa musklerna runt knäet kan vara till hjälp.

Andra behandlingar

Det finns några andra behandlingsalternativ som ibland används:

  • Vätska dränering - ibland kan läkaren använda en nål för att dränera överflödig vätska från din knäleden för att hjälpa till att lindra dina symtom. Det är dock vanligt att Bakers cysta till re-form över tiden Kortison (steroid) injektion -. Detta används ibland efter vätska dränering, för att minska smärta och inflammation som orsakas av cysta. Det hindrar inte den från att komma tillbaka igen.
  • Operation för att avlägsna cysta - detta sker ibland, speciellt om en cysta är mycket stor eller smärtsamma och / eller andra behandlingar har inte fungerat. Ibland kan en nyckelhål metod används för att tillsluta förbindelsen mellan Bakers cysta och knäleden. Den cysta är också ibland bort med öppen kirurgi. Kirurgi kan utföras för att behandla ett underliggande problem samtidigt - till exempel reparera en menisk tår.

Aktuella artiklar