Fetmaepidemin " vad gör vi åt det?

Vi är alltid höra att vi kommer att bli en nation av tjockisar. Men vad exakt är storlek (om du ursäktar ordvitsen!) Av problemet? Vi mäter traditionellt fetma med ett förhållande mellan din vikt till din längd, vilket ger ett antal kallas din BMI eller body mass index. 20-25 är perfekt, 25-30 är överviktig, och över 30 är feta.

Under de senaste 30 åren har andelen personer i Storbritannien klassas som feta tredubblats. År 1994 hade 14% av befolkningen ett BMI över 30. Nu är det närmare 24% - det är 1 i 4 av oss.

Fetmaepidemin "vad gör vi åt det?
Fetmaepidemin "vad gör vi åt det?

Kanske mest scarily av allt, är våra ungdomar blir fetare ännu snabbare än resten av oss. I under 15 år, klassar av fetma bland barn har fördubblats, med en i 4 16-åringar nu överviktiga eller feta.

Så mycket för den dåliga nyheten - finns det några goda nyheter där ute? Jo, naturligtvis finns. Först orsakerna till fetma - särskilt bland de unga - är inte okända - och inte heller är lösningarna. Vi måste bara sätta dessa lösningar i handling.

Stigande fetma är alla ner till en förändring i vår livsstil. Fet mat har mycket att svara för - det finns ett direkt samband mellan mängden fett i kosten och graden av fetma i nästan alla länder i världen.

Om vi äter mer fett, vi äter förmodligen mindre fiber - och fiber i kosten skyddar mot viktuppgång. Det inkluderar frukt, grönsaker, fullkornsbröd / pasta / spannmål och baljväxter. Till exempel, under flera år, ska du klippa den vikt du vinna med 1,5 kg (£ 3) för varje 100g en dag av fiberrik mat du äter, och med ytterligare 1,5 kg för varje 100 g kli du äter.

Modefluga kostvanor kan konstigt nog göra mer skada än nytta. Även om du kan gå ner i vikt på kort sikt, kommer du antagligen att lägga tillbaka på inom ett par år. Kapning ditt intag av mat mycket radikalt kan också innebära en risk för medicinska problem som benskörhet.

Motion är viktigt. Dessa dagar, det finns fler gym runt än någonsin - men hur många av oss gå till affären, eller ta trapporna istället för hissen? Övning på egen hand kan inte göra mycket för att flytta övervikt - men kombinerat med att skära ned på maten det kan stoppa dig gå upp i vikt på lång sikt. Det kommer också gynna ditt hjärta och dina ben. Vissa läkare kan nu 'ordinera' motion - även om du inte behöver ett recept för en rask daglig promenad i parken!

Om du kan bara förlora 10% av din kroppsvikt, kan du minska din risk att dö av diabetes med över 30%, av vissa cancerformer med mer än 40%, och att dö i förtid med mer än 20%. Så vad väntar du på?

Har sömnlöshet göra dig fet?

Du kanske har tänkt att sova för mycket skulle betyda att du avbränd färre kalorier. I själva verket, om du sover för mindre än 5 timmar per natt, du är en tredjedel mer benägna att gå upp i vikt. Att vara en lätt sovhytt ökar risken för att få vikt med 15%.

Denna viktökning verkar inte vara ansluten till äta mer, eller ens ta mindre motion, om du är en dålig sovhytt. Det kan påverka kroppens naturliga hormoner, vilket i sin tur avgör hur snabbt din kropp "fästingar över". Sova dåligt kan också betyda att du sitter och plockar mindre när du är vaken - ett omedvetet sätt att bränna kalorier.

När vi blir äldre, de flesta av oss behöver naturligtvis mindre sömn. Däremot kan regelbunden motion främja hälsosam sömn, och kan hindra dig att sätta på dem pounds. Bara motionerar inte för nära sänggåendet - som kan göra det svårare för dig att varva ner när du får in i sängen.

Tack till "My Weekly" tidningen där artikeln publicerades ursprungligen.

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…