Bryt inte ryggen!

Ryggen är ett mirakel av mänsklig ingenjörskonst. Den stöder hela din kroppsvikt, men är flexibel nog för dig att böja och vrida. Den komplicerade ställningar för rygg ben - din ryggrad - omger och skyddar vitala ryggmärgen bär nervsignaler från hjärnan. Squashy skivor mellan kotorna ger stötdämpning, och hundratals sammanlänkande muskler och hårda, icke-elastiska ligament hålla ryggen stabil och stark. Men med så många inblandade bitar, det finns massor att gå fel, så det är knappast förvånande om fyra av fem av oss att få ländryggsbesvär någon gång.

Som säsongen av dimma och fyllig fruitfulness (eller, efter sommaren som vi har haft, mer regn och vind) bygger på, och vi tar till trädgården för att rensa upp löven, den ovana övningen kan utlösa förödelse på våra ryggar. Läs vidare för att undvika att bli en av denna statistik!

Vad är den vanligaste orsaken till smärta i ländryggen?

Stammar på de ledband och muskler som stöder korsryggen är de vanligaste orsakerna till smärta i ländryggen. En av de vanligaste platserna är dina sacroiliacalederna, på vardera sidan av basen av ryggraden där den ansluter bäckenet.

Du kan anstränga ligament eller muskler genom översträckning (t.ex. sporter som tennis som innebär plötslig vridning), lyfta mycket tunga vikter, eller lyfta felaktigt (påsar eller trädgårdsavfall eller tung grävning), eller från upprepade rörelser (t.ex. heminredning, grävning eller storstädning). Dessa skador är allt vanligare om du inte är van att göra dem. Därför spendera timmar att gräva eller rensa är en så vanlig orsak. Så också är beskärning, om du sträcker upp högt och använder muskler du har inte böjas för månader.

Trädgårdsskötsel tips - Den medicinska version!

Du kommer aldrig att hitta en läkare som kommer att avskräcka någon från att regelbunden motion. Men enkla stretchövningar innan du hämtar din spade, och några enkla tips, minskar risken för ryggsmärtor.

 • Ta regelbundet (minst varje timme) bryter sträcka, speciellt om du har blivit böjd över en blomsterrabatt
 • Alternativa jobb som använder olika muskelgrupper, såsom ogräsrensning, gräsklippning och beskärning
 • Frestas inte att lyfta tunga vikter själv. Vänta en vän (eller en klumpig tonåring!) Eller göra flera resor med mindre laster

Lyfta vikter med mindre belastning

För att minska trycket på din ryggrad när du bär någon belastning från filialer till tvättstuga, böj från knäna, inte ryggen, hålla ryggen rak, håll vikter nära kroppen, och aldrig lyfta och vrida samtidigt. Lyft alltid en last rakt framför dig

Jag har ryggvärk - Vad nu?

Läkare brukade rekommendera sängläge för ländryggsbesvär, men vi vet nu att hålla upp dina vanliga aktiviteter är bättre om möjligt (om du inte har en anledning till oro, nedan). Men det betyder inte att gå tillbaka till trädgården - undvika lyft eller vridning under minst två veckor. Smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen och aktuella gnuggar eller anti-inflammatoriska geler (apotekspersonalen kan ge råd) hjälper. Om smärtan kvarstår, tala med din läkare om sjukgymnastik.

När ska jag oroa mig?

Bryt inte ryggen! Vad är den vanligaste orsaken till smärta i ländryggen?
Bryt inte ryggen! Vad är den vanligaste orsaken till smärta i ländryggen?

Mest ländryggssmärta lägger sig på egen hand inom några dagar eller veckor. Men alltid skaffa dig checkat ut omedelbart om du har någon "röd flagga" symtom:

 • Smärta i ryggen ansluten till bröstkorgen
 • Smärta i benen värre än din ryggvärk
 • Smärta lindras inte genom att ligga stilla.

Eller smärta i samband med:

En ny nedgång eller annan skada

 • Svaghet i benen
 • Domningar runt botten
 • Efter att ha haft cancer eller benskörhet i det förflutna
 • Allmän sjukdomskänsla, feber eller banta
 • Nya problem med ditt vattenverk eller tarmarna.

Din läkare kommer vanligtvis att kunna lugna dig, men bättre säker än ledsen.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig orsak till infektion, men oftast orsakar…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…