Bröstcancer " hopp för morgondagens värld?

Om 45.000 personer diagnosen bröstcancer varje år - de flesta, men inte alla, är kvinnor. Det är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, och ungefär 1 på 9 kvinnor kommer att utveckla det någon gång under sitt liv. Kanske mer oroväckande stilla, har antalet människor som drabbas av bröstcancer i Storbritannien har ökat stadigt under många år.

Det finns goda nyheter också - ett par decennier sedan, bara hälften av kvinnorna överlevde i fem år eller mer efter diagnosen bröstcancer, idag har den siffran stigit till 8 av 10 kvinnor. Dessa förbättringar i överlevnad är delvis ned till screening och tidig diagnos av bröstcancer och delvis ner till framsteg i behandlingen.

Men trots alla dessa framsteg, inte alla kvinnor överlever. Vad är mer, verkar vissa kvinnor vars tumörer ser ut som om de ska svara på en viss behandling inte att få någon nytta. Därför, medan det inte kommer att ändra behandlingar över en natt, kunde en ny studie revolutionera utsikterna för drabbade bröstcancer inom några år.

Bröstcancer "hopp för morgondagens värld?
Bröstcancer "hopp för morgondagens värld?

Just nu, är bröstcancer grupperas tillsammans beroende på om cancerceller har östrogen hormonreceptorer eller inte (ER-positiv och ER-negativa). Om cancern är ER-positiva, hormonbehandlingar som tamoxifen, anastrozol och letrozol kan ha möjlighet att blockera tillväxten och spridningen av cancerceller. Under senare år har prover av cancer vävnad också testats för att se om de har en annan typ av receptor som kallas en HER2-receptorn (HER2-positiv och HER2-negativ). Dessa receptorer kommer att avgöra om cancern kan behandlas med Herceptin ®.

Nu den största någonsin globala undersökning av vävnader bröstcancer har satt ut ett nytt sätt att klassificera bröstcancer i inte fyra (ER-positiv, ER-negativ, HER2-positiv, HER2-negativ) men 10 slag. Dessa är baserade på genetiska fingeravtryck av cancern, och inkluderar flera helt nya gener, som aldrig tidigare har kopplats till bröstcancer. Detta ger verkligt hopp för utveckling av nya läkemedel som kan rikta sig mot enskilda gener och skräddarsy behandlingen för patienten mycket mer exakt än vi har kunnat förrän nu. Som en läkare som bryter den fruktansvärda nyheten om en diagnos av bröstcancer för patienter, på regelbunden basis, är detta oerhört spännande nyheter för mig. För patienterna kan det betyda ännu mer.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…