Metronidazol skin gel och kräm

Använd två gånger om dagen.

Förvaras utom starkt solljus och inte använda solstolar, som din hud kan bli känsligare än vanligt.

Om din hud blir irriterad eller torr, skära ner på hur ofta du använder förberedelserna för ett par dagar tills huden återhämtar sig.

Typ av medicin Antibakteriell hudpreparering
Används för Rosacea, infekterade hudsår och sår
Även kallad Acea ®, Anabact ®, Metrosa ®, Metrogel ®, Rosiced ®, Rozex ®, Zyomet ®
Tillgänglig som Kräm eller gel

Metronidazol gel och kräm används för behandling av den hudsjukdom som kallas rosacea (ibland kallad acne rosacea). Rosacea är en hudsjukdom som drabbar delar av ditt ansikte. Symtom på rosacea inkluderar rodnad, rodnad och små knölig röda fläckar. Även om det kan se ut som akne, är det dock en annan förutsättning.

Metronidazol Gelén kan också användas för att minska dålig lukt från ett infekterat sår såsom ett hudsår.

Denna bipacksedel ger inte information om metronidazol när det tas genom munnen. Mer information om detta finns i en separat broschyr som heter metronidazol.

För att vara säker på att detta är rätt behandling för dig, innan du börjar använda metronidazol är det viktigt att din läkare eller farmaceut vet:

 • Om du är gravid eller ammar.
 • Om du tar eller använder andra läkemedel. Detta inkluderar alla mediciner du tar som finns att köpa receptfritt, såsom naturläkemedel och komplementär medicin.
 • Om du någonsin har haft en allergisk reaktion mot ett läkemedel eller hudpreparering.
 • Innan du börjar denna behandling, läs tillverkarens tryckta informationsblad inifrån ditt pack. Broschyren kommer att ge dig mer information om märket av metronidazol föreskrivs för dig att använda, och en fullständig förteckning över biverkningar som kan uppstå från att använda den.
 • Om du inte har fått annat råd av din läkare, använd gel / kräm två gånger dagligen. Din läkare talar om för dig hur länge du ska använda det till, men som en guide, är de flesta preparat som används för rosacea rekommenderas att användas i ca åtta veckor.
 • Om du har ordinerats metronidazol gel för ett hudsår eller sår, kommer du förmodligen bli ombedd att använda den en gång eller två gånger dagligen efter det har rengjorts. Vanligtvis kommer läkaren att ordna detta måste göras för dig.
 • Om du använder metronidazol på ditt ansikte, se till att inte få någon kräm / gel i ögonen eller munnen, eller insidan av näsborrarna. Om detta inträffar, tvätta det med varmt vatten.
 • Försök att hålla några regelbundna möten med din läkare. Detta är varför läkaren kan kolla på dina framsteg.
 • Metronidazol kan orsaka huden att bli mer känslig för solljus än vanligt. Undvik starkt solljus och solstolar, och använda en solkräm med hög solskyddsfaktor.

Tillsammans med sina användbara effekter, kan de flesta mediciner orsaka oönskade biverkningar även om inte alla upplever dem. Dessa förbättrar vanligtvis när kroppen anpassar sig till den nya medicinen, men tala med din läkare eller apotekspersonal om någon av följande biverkningar fortsätter eller blir besvärande.

Möjlig sidoeffekt - Detta drabbar färre än 1 av 10 personer som använder denna kräm / gel Vad kan jag göra om jag upplever detta?
Hudirritation eller torrhet Applicera mindre av preparatet eller använda den mer sällan tills irritationen har lagt sig

Om du upplever några andra symtom som du tror kan bero på denna beredning, tala med din läkare eller apotekspersonal.

 • Förvara alla läkemedel utom syn-och räckhåll för barn.
 • Förvaras i ett svalt, torrt, skyddade från direkt värme och ljus.

Om du har en operation eller tandläkarbehandling, säger den person som utför behandlingen vilka läkemedel du tar eller använder.

Denna beredning är för användning på hud. Om någon sväljer en del av det, gå till akutmottagningen på närmaste sjukhus. Ta behållaren med dig, även om den är tom.

Detta läkemedel är för dig. Aldrig ge det till andra människor även om deras tillstånd verkar vara samma som din.

Förvara inte out-of-date eller oönskade mediciner. Ta med dem till ditt lokala apotek som kommer att förfoga över dem för dig.

Om du har några frågor om detta läkemedel fråga din apotekare.

Aktuella artiklar