Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar delar av ansiktet. Symtomen kan omfatta ansiktsrodnad, ansiktsrodnad, fläckar, förtjockning av huden, och ögonproblem såsom torra ögon och ömma ögonlock. Inte alla symptom uppträder i samtliga fall. Rosacea drabbar omkring 1 av 10 personer i Storbritannien, oftast i medelåldern. Många fall är milda. Fläckar kan oftast rensas med antibiotikabehandling. Andra behandlingar kan användas för andra symptom. En komplikation som påverkar hornhinnan (främre delen av ögat) är mindre vanligt, men allvarliga. Se en läkare omedelbart om du får något ögonsmärta eller visuella problem.

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar delar av ansiktet. Det kallas ibland acne rosacea, eftersom det kan likna acne. Det är dock ett annat villkor till akne. Symtom på rosacea inkluderar en eller flera av följande:

 • Frekvent rodnad i ansiktet, liknande rodnande. Detta är ofta det första symptomet och kan vara det enda symptomet för månader eller år innan något annat utvecklas.
 • Rodnad (erytem) av delar av ansiktet. Detta kan se ut liknande solbränna.
 • Små knölig röda prickar (papler) och små cystor (pustler) i ansiktet. De fläckar och cystor liknar akne. Dessa kan komma och gå i en del fall, men i andra, förblir långsiktigt inte behandlas.
 • Telangiektasi i ansiktet. Dessa är små blodkärlen under huden, som du kan se och kan bli ganska framträdande i ansiktet.
 • Eye symptom (även kallad okulär rosacea) uppträder hos omkring hälften av fallen, men ofta är obetydliga. De kan inkludera:
  • En känsla av något i ögat.
  • Brännande, stickande eller kliande ögon.
  • Torrhet.
  • Ljuskänslighet.
  • Ögonlocket problem såsom cystor, passform eller ögonlocksinflammation (blefarit).
  Inflammation och infektion av hornhinnan (den främre delen av ögat) är en ovanlig men allvarlig komplikation som kan påverka synen. Se en läkare omedelbart om du utvecklar ögonsmärta eller visuella problem.
 • Förtjockning av huden inträffar i vissa fall. Det mest kända exemplet på detta kallas en rhinophyma (en kupig, krokig näsa). Detta är ovanligt.
Rosacea. Små knölig röda fläckar.
Rosacea. Små knölig röda fläckar.

Symptomen är oftast bara på de centrala delarna av ansiktet - på kinderna, pannan, näsan, runt munnen och hakan. Hud på andra delar av huvudet påverkas ibland. Sällan, är huden på armar eller rygg påverkas. Den första bilden visar det typiska mönstret av rodnad i rosacea. Den andra bilden visar telangiectasia på näsan och kinderna. Båda bilderna är av ganska svår rosacea. I många fall är mycket mildare än som visas.

Fler bilder finns på www.dermis.net/dermisroot/en/30526/diagnose.htm

Rosacea är vanligtvis inte smärtsamt eller kliande. Men i vissa fall kan det finnas en brännande känsla över huden. Du brukar inte må dåligt med rosacea, och allvarliga komplikationer är ovanliga. Däremot kan rosacea vara fula och oroande. Personer med rosacea ofta anklagas för att ha ett alkoholproblem på grund av sin röda ansikte.

Symtomen kan variera från fall till fall - till exempel:

 • Vissa människor alltid bara få en eller två av symtomen. Dessa kan vara bara milda och inte alltför besvärande. Till exempel, vissa människor har bara ansiktsrodnad och / eller mild rodnad i ansiktet och aldrig får några andra symtom.
 • Vissa människor kan utveckla flera symptom, men ett symtom kan dominera.
 • Fläckar är ett framträdande inslag i vissa fall, men inte i alla.
 • Rhinophyma är ovanligt, men kan förekomma även utan några andra symptom.
 • Ögonbesvär förekomma hos vissa människor innan någon hud symptom utvecklas.

I korthet kan utvecklingen och svårighetsgraden av symtomen varierar kraftigt.

Cirka 1 av 10 personer i Storbritannien tros framkalla rosacea. Detta är en hel del människor, men många fall är milda. Symtomen kan först visas i dina tidiga 20-talet, men den vanliga åldern att symtomen dyker upp är i din 30s-50s. Sällan, kan rosacea drabbar barn. Kvinnor är oftare drabbade än män. Men rosacea ofta mindre allvarliga hos kvinnor än hos män. Rosacea är vanligare hos ljushyade än mörkhyade människor.

Den exakta orsaken är inte känd. Ett antal faktorer kan vara inblandade. Dock har ingen av dessa faktorer definitivt visat sig vara orsaken. Till exempel:

 • Små blodkärlen under huden kan bli onormal eller läckande.
 • Solskador.
 • En liten kvalster som heter Demodex folliculorum kan vara inblandade. Den lever ofarligt på huden hos många människor, men har hittats i högre siffror i de med rosacea.
 • Onormala immunreaktioner i huden, vilket leder till inflammation.
 • Genetik kan också delta som rosacea får köra i vissa familjer.
Vad är rosacea och vad är symptomen? Förtjockning av huden.
Vad är rosacea och vad är symptomen? Förtjockning av huden.

Långvarig användning av steroider krämer i ansiktet kan orsaka ett tillstånd identisk med rosacea. Det brukade vara ganska vanligt. Emellertid är faran för överanvända steroid krämer nu välkänd, och det är nu ett ovanligt problem.

Rosacea diagnostiseras vanligen genom din typiska symtom och dess typiska utseende på ditt ansikte. Det finns inga specifika undersökningar som behövs för att bekräfta diagnosen. Men ibland kan läkaren göra ett test, såsom ett blodprov för att utesluta andra problem som kan orsaka hudrodnad, såsom systemisk lupus erythematosus (en separat broschyr ger mer detaljer om detta villkor).

Det finns ingen permanent botemedel för rosacea. Det finns inget du kan göra för att förhindra rosacea från start. Däremot kan behandlingar lindra symptomen. De använda behandlingarna kan variera, beroende på vilka symptom utvecklas. Behandlingen kan behöva justeras över tiden beroende på hur du svarar på behandling, och om du utvecklar olika symptom.

Allmänna åtgärder

Undvik starkt solljus i ansiktet. Solljus är tänkt att göra symtomen värre. Använd en solskyddsfaktor kräm i ansiktet, med en hög solskyddsfaktor (30 eller högre och med ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB) skydd). Det är svårt att säga vad som är starkt solljus. Därför skulle många läkare rekommenderar att du använder solkräm varje dag innan du går ut, oavsett graden av solskenet. En bredbrättad hatt kommer också att hjälpa till att skydda ditt ansikte från solen.

Om du har torr hud, kan du prova en allergitestad, oparfymerad och icke-fet återfuktande kräm. Du bör också undvika att generellt använda några steroid krämer (såvida din läkare) eller andra slipande krämer i ansiktet. Män kan också hända att använda en elektrisk rakapparat snarare än rakning med en kniv hjälper sina symtom.

Behandling för ansiktsrodnad

Det finns inget läkemedel som kan förhindra eller stoppa spolning. Men vissa människor tycker att vissa saker förvärra huden och utlösa rodnad eller göra spolning värre. De vanligaste sakerna rapporterade som kan utlösa huden att spola är: extrema temperaturer (särskilt stark värme), alkoholhaltiga drycker, ansträngande motion, stressiga situationer, solljus, kryddstark mat, varma drycker. Om någon av dessa tycks utlösa anfall av rodnad, eller göra spolning värre, då undviker dem är förnuftigt.

Vissa läkemedel som används för andra sjukdomar kan också utlösa rodnad - t.ex. kalciumkanalblockerare. Om du misstänker att ett läkemedel är att göra spolning värre, sedan diskutera detta med din läkare. Ett alternativ medicin kan vara tillgängliga.

Behandling för ansikts rodnad (erytem) och telangiectasia (små blodkärl)

Hur rosacea diagnosen? Vilka är de vanligaste behandlingarna för rosacea?
Hur rosacea diagnosen? Vilka är de vanligaste behandlingarna för rosacea?

Det finns få belägg för att läkemedel har någon effekt på clearing erytem eller telangiektasi. Dock kan en behandling för fläckar (nedan) rådas att förhindra fläckar från att utvecklas om du har ihållande erytem.

Även personer med erytem har ofta känslig hud som kan göra erytem värre. Därför är det bäst att undvika att använda något som kan sensibilisera huden. Till exempel, rengöringsmedel som innehåller aceton eller alkohol, slipmedel eller exfoliant preparat, oljebaserade eller vattenfast smink, parfymerade solskydd, eller de som innehåller repellenter insekt.

Kamouflage krämer kan hjälpa till att täcka och dölja erytem och telangiektasi. (Den brittiska Röda Korset ger kosmetisk kamouflage kliniker gratis - se adress nedan.)

Ett annat alternativ som blir allt mer populär är ljus eller laser terapi. Kortfattat kan en laser eller mycket starkt ljus av en viss våglängd förstöra små blodkärlen under huden men utan att skada närliggande vävnader. Detta kan ta bort telangiektasi och förbättra erytem. Din läkare eller hud specialist kommer att ge råd om detta är ett alternativ för dig.

Behandling för fläckar och cystor (papler och pustler)

Vissa antibiotika är den vanliga behandlingen. De brukar fungera bra, men det är oklart varför de fungerar, eftersom det inte finns någon bevisad bakterie (grodden) som orsakar rosacea. Vissa antibiotika minskar inflammation i huden samt döda bakterier och detta kan vara anledningen till att de arbetar för rosacea. En aktuell (rub-on) antibiotikum som heter metronidazol är den vanligaste behandlingen om du har några små fläckar. Om du har många fläckar eller cystor då antibiotika tabletter såsom tetracyklin eller erytromycin kan användas.

En viss förbättring kan uppstå efter 2-3 veckors behandling. Men det tar ofta en 6 - till 12-veckors kurs av antibiotika för att klara fläckar och cystor. En anledning till antibiotikabehandling misslyckas är att vissa människor ger upp på behandlingen efter några veckor utan att slutföra hela kursen.

När en kurs av antibiotika är klar, fläckar eller cystor återkommer vanligen någon gång. Därför kan upprepade behandlingar krävs även från tid till annan. Som ett alternativ, när fläckarna har rensat, vissa människor tar en vanlig underhållsdos av antibiotika eller använd en aktuell antibiotika (regelbundet eller oregelbundet) långsiktigt för att förhindra fläckar och cystor från att återvända.

Topisk azelainsyra är ett alternativ till aktuella antibiotika för behandling av mild till måttlig fläckar. Men vissa människor tycker att det kan orsaka biverkningar såsom brännande, stickande, klåda, fjällning, och torr hud.

Om du inte svarar på någon av dessa behandlingar är andra behandlingar ibland försökt i specialistkliniker.

Behandling för ögonproblem

Ögonbesvär, om de inträffar, är ofta milda och kanske inte behöver någon behandling.

 • Om torrhet i ögon är ett problem då regelbunden användning av artificiella tårar kommer att hjälpa. Se separat broschyr som heter Torra ögon för detaljer.
 • Om ögonlocksinflammation (blefarit) är ett problem då regelbunden ögonlocket hygien hjälper. Detta beskrivs i detalj i en separat broschyr som heter Blefarit.
 • Om ögonbesvär blir besvärliga, kommer en kurs av antibiotika tabletter (som beskrivs ovan) lösa brukar symptomen.
 • Om ett mer allvarligt öga problem uppstår då du kommer att behöva hänvisas till en ögonspecialist för behandling. Till exempel kan steroid droppar rådas av specialist för att behandla inflammation av hornhinnan (en ovanlig komplikation av rosacea).

Behandling för rhinophyma

Rhinophyma (en ful krokig näsa) är en ovanlig symptom på rosacea. Om det inträffar, fungerar kirurgisk eller laserbehandling oftast väl att trimma tillbaka förtjockad hud.

Ändra ansikten

The Squire Centre, 33-37 University Street, London, WC1E 6JN
Tel: 0300 0120 276 (Skin Camouflage service) Webb: www.changingfaces.org.uk
UK-baserade välgörenhetsorganisation som ger stöd och information till människor med missbildningar i ansiktet, händerna eller kroppen, och till deras familjer. (Röda Korset Skin Camouflage Tjänsten har fusionerats med denna organisation.)

Aktuella artiklar