Orlistat - hjälpa till med viktminskning

Orlistat är ett läkemedel som kan hjälpa dig att gå ner i vikt om du är feta eller överviktiga. Det fungerar genom att störa det sätt som fettet rötas och absorberas i kroppen. Läkare har riktlinjer för när orlistat kan förskrivas. Du kan också köpa orlistat från apotek - men vissa villkor gäller, beskrivs nedan. Om du tar orlistat, eftersom det kan möjligen störa absorptionen av vissa vitaminer, bör du ta ett multivitaminpreparat vid sänggåendet. Tala om för din läkare eller apotekspersonal om du tar några andra läkemedel, eftersom orlistat kan störa absorptionen av vissa läkemedel.

Orlistat är ett läkemedel som kan hjälpa dig att gå ner i vikt om du är feta eller överviktiga. Det fungerar genom att blockera kemikalier (enzymer) i tarmen som bryter ned fett. Nästan en tredjedel av fettet som du äter är blockerad av orlistat. Det osmälta fettet inte absorberas i kroppen, och passerar ut med avföringen (avföring). Den normala dosen är en kapsel - 120 mg, tre gånger om dagen med varje måltid. Däremot behöver du inte ta en om det inte finns något fett i måltiden eller om du hoppar över en måltid.

Orlistat är den enda medicin tillgänglig för att förskriva att hjälpa till med viktminskning. Två andra läkemedel - sibutramin och rimonabant - som tidigare använts för att hjälpa till med viktminskning är inte längre tillgängliga i Storbritannien på grund av oro över deras säkerhet.

Få vikt tracker appen

Med vår gratis app, kan du spåra din vikt och dela resultaten med dina vänner

För iOS och Android »

Du är feta eller överviktiga om du transporterar överviktig. Som vuxen, ett sätt du kan ta reda på om du är överviktiga eller feta, och om din hälsa kan vara i fara, är genom att beräkna ditt Body Mass Index (BMI).

BMI används för att uppskatta hur mycket av din kropp består av fett, och om någon vikt är att sätta sin hälsa på spel. Det är ett mått på din vikt i samband med din längd. BMI kan inte vara ett exakt mått för människor som är väldigt muskulösa människor eftersom muskler väger tyngre än fett.

Din läkare kommer normalt beräkna ditt BMI och använda detta nummer, liksom andra faktorer, för att avgöra om du bör förskrivas orlistat.

Räkna ut ditt BMI

För att beräkna ditt BMI, delar du din vikt (i kg) med kvadraten på din längd (i meter). Så, till exempel:

 • om du väger 70 kg och är 1,55 meter lång, är ditt BMI 70 / (1,55 x 1,55), vilket är 29.
 • om du väger 85 kg och är 1,7 meter lång, är ditt BMI 85 / (1,70 x 1,70), vilket är 29.

Om du inte har skalor, kan din sjuksköterska mäta och väga dig, och berätta din BMI.

Tabellen nedan visar hur du tolkar din BMI. I allmänhet är det mer din BMI över 25, desto mer överviktiga eller feta är du och desto större risk för din hälsa.

BMI Klassas som Hälsorisk
Mindre än 18,5 Undervikt Vissa hälsorisk
18,5 till 24,9 Ideal Normal
Från 25 till 29,9 Övervikt Måttlig hälsorisk
30-39,9 Obese Hög hälsorisk
40 och över Mycket feta Mycket hög hälsorisk

Ett annat sätt att ta reda på om du är överviktiga eller feta är att mäta midjan circumference.This diskuteras i detalj i en separat broschyr som heter "Fetma och övervikt hos vuxna".

Gå ner i vikt, är den bästa chansen för långsiktig framgång för att äta en hälsosam kost och, om du har möjlighet, att motionera regelbundet.

Orlistat - hjälpa till med viktminskning. Hämta appen vikt tracker.
Orlistat - hjälpa till med viktminskning. Hämta appen vikt tracker.

Det finns bara en begränsad roll för mediciner för att hjälpa till med viktminskning. Orlistat är ett läkemedel som ibland rekommenderas. Men det är ingen "mirakelmedicin", det bara delvis hjälper och du fortfarande behöver göra livsstilsförändringar för att förbättra din kost, äta mindre och öka din fysiska aktivitet för att gå ner i vikt.

För mer information se separat broschyr som heter "Viktminskning - Hur gå ner i vikt".

Studier har visat att i genomsnitt orsakar orlistat, plus en viktreducerande diet och motion, mer viktminskning än en viktreducerande diet och motion. Vissa människor förlorar 10% eller mer av sin kroppsvikt inom sex månader med hjälp av orlistat. I andra är det mindre effektivt.

En anledning orlistat kanske inte fungerar är att du kanske tror att du kan koppla din viktreducerande diet, och orlistat kommer "göra allt". Detta är inte sant. För att gå ner i vikt har du fortfarande att äta mindre och motionera regelbundet. Kom ihåg, förhindrar orlistat bara en del av fettet du äter från att absorberas (knappt en tredjedel). Men, om du inte hålla sig till en hälsosam vikt-reducerande kost, och du äter mer fett (choklad, kakor, etc), kommer den extra fett som du äter avbryta lätt ut effekten av orlistat.

Orlistat används inte i alla som vill gå ner i vikt. Det rekommenderas endast för personer över en viss BMI. För en läkare att förskriva orlistat, måste de också vara säker på att du har försökt att ändra din kost och öka din fysiska aktivitet först.

Läkarna förväntas använda följande riktlinjer vid förskrivning orlistat:

 • Ditt BMI:
  • måste vara 30 eller högre, eller
  • måste vara 28 eller högre, och du har ett medicinskt tillstånd som skulle dra nytta av att förlora vikt (t.ex. diabetes eller högt blodtryck).
 • Du måste gå ner minst 5% av din vikt med tre månader från start orlistat, om inte, bör behandlingen avbrytas.
 • Du måste vara i åldrarna 18 och 75 år.

Relaterade artiklar

Om du har förlorat 5% av din vikt inom tre månader, det finns ingen begränsning på hur länge orlistat kan förskrivas. Dock kommer de flesta läkare granska behandlingen regelbundet, och kommer att besluta om det fortfarande är lämpligt för dig att fortsätta ta orlistat. Om du fortsätter att gå ner i vikt efter sex månader, kan din läkare rekommendera att du fortsätter att ta orlistat. Detta kan vara i upp till 1-2 år, eller längre om du har en hel del vikt att förlora.

Efter avslutad behandling, satte ett antal människor som har förlorat vikt med hjälp av orlistat vikt igen. Försök att förutse detta. När du har förlorat något i vikt, du är mer benägna att hålla din vikt ner om du håller dig till en hälsosam kost, motionerar regelbundet (om du kan), och väga dig en gång i veckan.

Orlistat är tillgängliga på recept från din läkare (120 mg) och låg dos orlistat (60 mg) finns även att köpa över disk på apotek. Apotekare kan inte bara sälja den till någon annan. De förväntas också följa de riktlinjer som inkluderar:

 • Ditt BMI måste vara 28 eller mer.
 • Ditt BMI bör kontrolleras vid varje tillfälle som du begär orlistat.
 • Du måste vara i åldrarna 18 och 75 år.

Apotekspersonal kan också ge dig råd om lämplig kost - ett lågt kaloriinnehåll och fettsnål kost.

De huvudsakliga biverkningar som orsakas av det fett som passerar ut med avföringen. Du kan få fet illaluktande avföring, brådska att komma till toaletten, oljiga fläckar på dina underkläder, och väderspänningar. Dessa biverkningar är mindre troligt om du äter en fettsnål kost. De tenderar att bosätta sig med tiden, möjligen därför att om det sker påminna dig om att du bör äta en fettsnål kost. Andra biverkningar är sällsynta Anmärkning:. Ovanstående är inte en fullständig lista över biverkningar för de som tar orlistat. Se bipacksedeln som medföljer din medicin för fullständig lista över möjliga biverkningar och försiktighetsåtgärder.

Följande personer bör inte ta orlistat:

 • Gravida eller ammande kvinnor.
 • Personer under 18 år.
 • Personer med en malabsorptionssyndrom (där maten inte absorberas ordentligt).
 • Personer med kolestas (ett tillstånd där gallan inte flödar ordentligt från levern till tolvfingertarmen).

Orlistat kan också störa absorptionen av olika mediciner och vitaminer och påverka hur de fungerar. Framför allt: ciklosporin, akarbos, amiodaron, och warfarin. Möjligen även p-piller. Därför, om du tar Orlistat:

 • Ta ett multivitaminpreparat vid sänggåendet - en tid då du inte kommer att ta orlistat - att hjälpa till att garantera tillräckligt intag av vitaminer.
 • Om du tar p-piller och har svår diarré bör du använda andra preventivmetoder förutom p-piller - till exempel kondomer.
 • Tala om för din läkare eller apotekspersonal om andra läkemedel som du tar, innan du börjar på orlistat.

Läs alltid paketet bipacksedeln för en fullständig lista över varningar och av människor som inte bör ta orlistat.

Din sjuksköterska kommer att kunna ge dig ytterligare hjälp och råd om en hälsosam kost och exercise.Other källor till hjälp och information inkluderar:

NHS Choices

Webb: www.nhs.uk
En rad verktyg och artiklar för att stödja hälsosamma äta och bli mer fysiskt aktiva.

Change4Life

Tel: 0300 123 4567 Webb: www.nhs.uk/change4life
En statlig kampanj som inleddes i januari 2009 som syftar till att förhindra att människor blir överviktiga genom att uppmuntra dem att äta bra, röra sig mer och lever längre. På gå, få en personlig pack med tips och råd. Webbplatsen har information om aktiviteter i ditt område.
För specifik information om mellanmål och dryck "swappar", se här: www.nhs.uk/change4life/Pages/change-for-life-adults.aspx

British Dietetic Association - Vikt klokt

Webb: www.bdaweightwise.com
Detta är en oberoende webbplats, med objektiva, lätt att följa tips, baserat på de senaste rönen, som hjälper dig att hantera din vikt för gott. Det kommer att hjälpa dig att ta en titt på dina nuvarande matvanor och fysisk aktivitet, och erbjuder ett praktiskt tillvägagångssätt att sätta egna mål för livsstilsförändring.

British Nutrition Foundation

Webb: www.nutrition.org.uk
Den friska levande del av sin webbplats ger råd om hur man sätter hälsosam kost och aktiv livsstil i praktiken, för livet. Den innehåller en bra informationsblad om att äta livsmedel med en lägre energitäthet för att hjälpa dig gå ner i vikt.

National fetma forum

Hur vet jag om jag är feta eller överviktiga? Hur kan jag gå ner i vikt?
Hur vet jag om jag är feta eller överviktiga? Hur kan jag gå ner i vikt?

First Floor, 6a Gordon Road, Nottingham NG2 5LN
Tel: 0115 846 2109 Webb: www.nationalobesityforum.org.uk
Webbplats med en avdelning för familjer och enskilda, som erbjuder råd och stöd om hur man anta en hälsosammare livsstil.

Food Standards Agency

Webb: www.eatwell.gov.uk
Erbjuder råd för en hälsosam kost.

Vikt oro

1-19 Torrington Place, London WC1E 6BT
Tel: 020 7679 1853 (inte en hjälplinje) Webb: www.weightconcern.org.uk
Vikt Concern är en registrerad välgörenhet, som inrättats för att ta itu med den ökande problemet med fetma. Vikt Concern har visat hur psykologer, dietister och specialister motion arbetar tillsammans kan hjälpa människor att göra de livsstilsförändringar de vill, för att kontrollera sin vikt.

Brittisk fetmakirurgi patientförening

PO Box 805, Taunton, Somerset TA1 9DH
Tel: 08456 02 04 46 Webb: www.bospa.org
Ger stöd och information till människor i Storbritannien överväger fetmakirurgi.

Om du tror att du har haft en bieffekt till en av dina mediciner, kan du anmäla detta på Yellow Card Scheme. Du kan göra detta online på följande webbadress: www.mhra.gov.uk / Yellowcard.

The Yellow Card Scheme används för att göra apotekare, läkare och sjuksköterskor medvetna om eventuella nya biverkningar som dina mediciner kan ha orsakat. Om du vill rapportera en biverkan, måste du ge grundläggande information om:

 • Den bieffekt.
 • Namnet på medicinen som du tror orsakade det.
 • Information om den person som hade bieffekt.
 • Dina kontaktuppgifter som reporter på bieffekt.

Det är användbart om du har din medicinering och / eller bipacksedeln som medföljde den med dig när du fyller i rapporten.

Aktuella artiklar