Torra ögon

Torra ögon syndrom (torra ögon) är en vanlig orsak till ögonirritation, främst drabbar äldre människor. Artificiella tårar, geler och lugnande salvor lindra vanligt symptom.

Torra ögon syndrom (även känd som keratokonjunktivitis sicca, eller helt enkelt torra ögon) uppstår när det finns ett problem med tårfilmen som normalt håller ögat fuktigt och smörjas. Den kan förekomma som ett resultat av olika förhållanden.

Detta består av tre skikt - den viktigaste mellersta vattniga skikt, den tunna yttre fet (lipid) skiktet och den tunna inre slemlager. Den huvudsakliga mellersta vattniga skikt är vad vi kan tänka på som tårar. Den vattnig vätska kommer från tårkörtlar. Det finns en tårkörteln precis ovanför, och till den yttre sidan, av varje öga. Dessa körtlar gör vattnig vätska som dränerar på till den övre delen av ögonen. När du blinkar, sprider ögonlocket tårarna över framsidan av ögat.

Små körtlar i ögonlocken (meibomian körtlar) gör en liten mängd lipid (oljig) vätska som täcker det yttre lagret av tårfilmen. Detta skikt hjälper till att hålla revan ytan slät och för att minska avdunstningen av de vattniga tårar.

Celler av bindhinnan på framsidan av ögat och inre delen av ögonlocken gör också en liten mängd av slem-liknande vätska. Detta tillåter den vattniga tårar att fördelas jämnt över ytan av ögat.

Tårarna dränera sedan ner små kanaler (canaliculi) på insidan av ögat till en tår sac. Härifrån de flödar ner en kanal som kallas tårkanalen (även kallad nästårgången) in i näsan.

Relaterade artiklar

Torra ögon kan drabba vem som helst, men det blir vanligare med stigande ålder. Torra ögon påverkar cirka 7 av 100 personer i 50-årsåldern, och ungefär 15 av 100 personer i 70-årsåldern. Kvinnor drabbas oftare än män.

Torra ögon. Ökad avdunstning av tårar.
Torra ögon. Ökad avdunstning av tårar.

Orsakerna är:

 • Åldrande. Du tenderar att göra färre tårar när du blir äldre. Särskilt vissa kvinnor märker torra ögon utvecklar efter klimakteriet.
 • Medicinering. Vissa läkemedel har ibland en bieffekt av att orsaka torra ögon, eller gör torra ögon värre. Dessa inkluderar: diuretika (vattendrivande tabletter), vissa antidepressiva medel, antihistaminer, vissa behandlingar för ångest och andra psykiska problem, p-piller, betablockerare, såsom propranolol, atenolol, etc., vissa ögondroppar används för att behandla andra ögonsjukdomar. Detta är inte en uttömmande lista. Tala om för din läkare om du misstänker att ett läkemedel som orsakar dina torra ögon.
 • Sjukdom. Vissa människor utvecklar torra ögon som ett symptom på en mer allmän sjukdom. Exempelvis kan torra ögon inträffa med reumatoid artrit, systemisk lupus erythematosus (SLE), och Sjögrens syndrom. I dessa situationer du normalt skulle ha andra symptom i andra delar av kroppen. Till exempel, ledvärk.
 • Ökad avdunstning av tårar. Detta kan bero på:
  • Låg fuktighet. Till exempel, från centralvärme och luftkonditionering.
  • Låg blinkhastighet, ofta i kombination med öppna dina ögon större än normalt. Till exempel spendera en lång tid att titta på en dator, TV eller mikroskop.
  • Blåsiga förhållanden när du är utanför.
  • Oförmåga att täcka ögonen helt när du stänger ögonlocken. Till exempel, på grund av ögonproblem som vissa personer har anknytning till sköldkörtelsjukdom. Även vissa människor sover med sina ögon delvis öppna.
 • Skador på den yttre delen av ögonen, ögonlocken, etc, från sjukdom, skada eller operation.
 • Blefarit (inflammation i ögonlocken), som ofta förknippas med torra ögon.
 • Okänd. Vissa yngre människor har ingen uppenbar orsak. De producerar helt enkelt mindre än den normala mängden tårar.

Båda ögonen är oftast påverkas. Ögonen kan faktiskt inte kännas torr. Symtomen omfattar:

 • Irritation i ögonen. Ögonen kan kännas grynig eller brännande. Men gå ögonen inte röda. Om de gör det, är ett annat öga problem eller en komplikation oftast närvarande.
 • Små dimsyn från tid till annan. Däremot påverkar torra ögon inte ser delen av ögat, och torra ögon brukar inte orsaka bestående skador på synen.
 • Du kanske inte gillar starkt ljus.
 • Om du bär kontaktlinser, kan du hitta de blir obekväma.

Komplikationer är ovanliga. Inflammation i bindhinnan (konjunktivit) eller hornhinnan vid den främre delen av ögat (keratit) förekommer ibland. I svåra fall kan små sår utvecklas på hornhinnan. I sällsynta fall kan hornhinnan perforera (punktering).

Se en läkare om ögat blir röd eller om visionen blir påverkat (mer än obetydliga tillfälliga oskärpa). Även om ögonsmärta utvecklas annat än grynighet eller irritation som går med torra ögon. Dessa är normalt inte symptom på torra ögon och kan tyda på en annan ögonsjukdom eller en komplikation av torra ögon.

En läkare kan oftast diagnostisera torra ögon från symptomen. Men som torra ögon vara ett symptom på en bakomliggande sjukdom (t.ex. Sjögrens syndrom), bli inte förvånad om din läkare frågar om alla möjliga andra symptom.

Ibland kan en test görs för att bekräfta diagnosen av torra ögon. Detta kallas Schirmer s Tear Test. Detta mäter mängden av tårar som du bildar. Särskild filterpapper placeras under det nedre ögonlocket på ögat och lämnade för fem minuter. Den mängd tårar som du gör kan bedömas av hur våt filterpappret blir efter fem minuter.

Artificiella tårar

Dessa kommer som ögondroppar och geler, och är oftast bra på att lindra symtomen. Du kan köpa dem på apotek eller få dem på recept. I början kanske du måste använda dem varje timme eller mer för att förbättra symtom. När symtomen förbättras, kan du då bara behöver använda dem tre eller fyra gånger om dagen. Du kan behöva använda dem regelbundet för att hålla symtomen borta.

Det finns flera typer av konstgjorda tår droppar och geler med olika ingredienser. Ibland, vissa tycker en typ kan irritera. En förändring till ett annat preparat kan hjälpa om den första inte passar.

Obs: vissa typer av artificiella tårar innehålla konserveringsmedel såsom bensalkoniumklorid hexachloride. Om du använder droppar som innehåller bensalkoniumklorid hexachloride under långa perioder, kan de skada den främre delen av ögat (hornhinnan). Därför, om du använder konstgjorda tårar mer än fyra gånger per dag långsiktigt, är det bäst att använda ett konserveringsmedel varumärke som inte innehåller bensalkoniumklorid.

Eye salva

Det kan också hjälpa att använda en lugnande och smörjande salva vid sänggående för natten. Du kan köpa detta också på apotek, eller få det på recept. Du bör inte använda salva under dagen eftersom det kan göra det artificiella tår droppar mindre effektiva, och kan sudda vision. (Dessutom, använd inte ögonsalva om du använder andra ögondroppar för andra sjukdomar såsom glaukom. De andra ögondroppar kanske inte fungerar så bra på toppen av en salva.)

Andra behandlingar

Artificiella tårar och lugnande salvor fungerar bra i de flesta fall. Andra behandlingar kan få råd av en specialist i svåra fall inte hjälpt av det ovanstående. Till exempel är läkemedel ibland används för att öka tårproduktion av tår körtel och kirurgi sker ibland att blockera tårarna från att rinna bort. Dessutom kan vissa personer behöva annan behandling om de har en bakomliggande orsak för sina torra ögon.

Du bör inte använda kontaktlinser när du använder många olika typer av ögondroppar. Kontrollera med din läkare eller apotekspersonal. Det är ofta konserveringsmedlet i dropparna som kan orsaka problem. Vissa typer av droppar är tillgängliga utan konserveringsmedel, vilka är lämpliga för kontaktlinsbärare.

Du bör inte använda kontaktlinser när du använder ögonsalva.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…